Η Ελλάδα είναι γεμάτη προορισμούς ιστορικού ενδιαφέροντος, και μεταξύ αυτών δεσπόζουν αμέτρητα κάστρα, από διάφορες περιόδους της ιστορίας- με το καθένα από αυτά να έχει να διηγηθεί τη δική του, ξεχωριστή ιστορία. Μοναδικός οδηγός για αυτά είναι η ιστοσελίδα του Καστρολόγου (kastra.eu), όπου μπορεί να βρει κανείς λεπτομερείς περιγραφές, φωτογραφίες και στοιχεία για όλα τους- ένας πραγματικός διαδικτυακός θησαυρός για όποιον θέλει να δώσει στα ταξίδια του χαρακτήρα ιστορικής περιήγησης.
O Καστρολόγος είναι προσωπικό project του Μανώλη Παπαθανασίου, Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (ΕΜΠ). Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 1.200 μεσαιωνικά και νεότερα κάστρα, φρούρια και πύργοι. Στην τελική του μορφή, όπως σημειώνεται,, ο ιστότοπος θα παρέχει πληροφορίες για περίπου 1.200 οχυρώσεις της Μεσαιωνικής και Μεταβυζαντινής περιόδου. Μέχρι στιγμής έχει 1031. Αρχαία οχυρά που δεν ήταν σε χρήση μετά την αρχαιότητα δεν περιλαμβάνονται, όπως δεν περιλαμβάνονται ούτε πρόσφατα οχυρωματικά έργα που κατασκευάστηκαν μετά το τέλος του 19ου αιώνα.
Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας είναι ο διαδραστικός χάρτης που περιλαμβάνει: Σε αυτόν μπορεί να βρει κανείς τις θέσεις των κάστρων στη χώρα, κατανεμημένα με βάση κάποια χαρακτηριστικά τους (σημαντικά κάστρα, καστρομοναστήρια, πύργοι, πυργοκατοικίες, βίγλες, ερείπια, άλλα κάστρα). Επίσης, υπάρχει και ευρετήριο.
Τον χάρτη μπορείτε να βρείτε εδώ, ώστε να μάθετε όσα θέλετε ενδεχομένως να μάθετε με τη βοήθεια του συγκεκριμένου πολύτιμου εργαλείου. Για μια πρώτη «γεύση», μπορείτε να δείτε το screenshot που ακολουθεί- εντυπωσιακό ως προς τον αριθμό και την πυκνότητα των κάστρων που περιλαμβάνει.