Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι ανά τον κόσμο ασπρίζουν παγκοσμίως για τέταρτη φορά, είπαν κορυφαίοι επιστήμονες τη Δευτέρα, ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών εν μέσω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Το άσπρισμα των υφάλων σε τουλάχιστον 53 χώρες, περιοχές ή τοπικές οικονομίες επιβεβαιώνεται από τον Φεβρουάριο του 2023 ως τώρα, είπαν επιστήμονες της NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) και της International Coral Reef Initiative. Αυτό συμβαίνει όταν κοράλλια που βιώνουν στρες βγάζουν την άλγη που αποτελεί την πηγή της τροφής τους. Αν το άσπρισμα είναι έντονο και κρατήσει πολύ, το κοράλλι μπορεί να πεθάνει.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι σημαντικά οικοσυστήματα που υποστηρίζουν την υποθαλάσσια ζωή, προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και επιβραδύνουν τη διάβρωση. Επίσης υποστηρίζουν τις τοπικές οικονομίες μέσω τουρισμού.
Το φαινόμενο παρατηρείται σε πολλές περιοχές εδώ και καιρό. Στο μεγαλύτερο οικοσύστημα κοραλλιών του κόσμου, το Great Barrier Reef της Αυστραλίας, το άσπρισμα επηρέασε το 90% των κοραλλιών που είχαν αξιολογηθεί το 2022. Το Florida Coral Reef, το τρίτο μεγαλύτερο, παρουσίασε και αυτό σημαντικό άσπρισμα πέρυσι.
Ωστόσο για να ειπωθεί πως αυτό συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα, πρέπει να καταγραφούν σημαντικά επίπεδα ασπρίσματος σε όλους τους ωκεανούς- Ατλαντικό, Ειρηνικό και Ινδικό- και τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο.
Επί της προκειμένης, πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση ασπρίσματος παγκόσμιας κλίμακας μέσα στα τελευταία 10 χρόνια. Η τελευταία έλαβε τέλος τον Μάιο του 2017. Είχε προκληθεί από ένα ισχυρό κλιματικό μοτίβο του Ελ Νίνιο που θέρμανε τους ωκεανούς, κράτησε τρία χρόνια και κρίθηκε χειρότερο από τα δύο προηγούμενα, το 2010 και το 1998.
Το φετινό έρχεται μετά ανακήρυξη του 2023 ως του θερμότερου έτους που έχει καταγραφεί.