Τα κορυφαία σνακ πριν πάμε το παιδί στην προπόνηση: Για ενέργεια στο φουλ χωρίς βαρύ στομάχι

Και τέσσερις πολύ καλοί λόγοι για να γράψουμε το παιδί σε κάποιο σπορ σήμερα κιόλας. Δεν τα λέμε εμείς, αλλά η διατροφολόγος.
Milko via Getty Images

Ο αθλητισμός και η φυσική άσκηση περιλαμβάνονται στις φυσικές δραστηριότητες που ενισχύουν την ανάπτυξη των παιδιών. Τόσο σε σωματικό, όσο και σε πνευματικό και ψυχικό επίπεδο.

Πώς;

Προσδίδοντάς τους νέες ικανότητες και δίνοντας τους την ευκαιρία να εκφραστούν και να ξεκινήσουν ένα μεγάλο ταξίδι, με προορισμό την ανακάλυψη του εαυτού και της ταυτότητας τους. Την ίδια στιγμή, καθώς οδηγούνται σταδιακά προς την ενηλικίωση, ο αθλητισμός εξοπλίζει τα μικρά μας με μια σειρά από ηθικές αξίες, απαραίτητες για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας τους.

Όμως, πώς θα πραγματοποιηθούν όλα αυτά τα θαυμάσια πράγματα χωρίς την απαραίτητη ενέργεια;

Είναι γεγονός: Η διατροφή μας έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στο μυαλό, όσο και στο σώμα μας. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν έχουμε καταναλώσει τα απαραίτητα συστατικά ανάλογα με τη δουλειά που μας περιμένει, ενδέχεται να μην τα βγάλουμε πέρα.

Και τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να τα βγάλουμε πέρα στην προπόνηση;

Μικροί και μεγάλοι χρειαζόμαστε σνακ και μικρογεύματα με αρκετές «καλές» θερμίδες. Ωστόσο το πράγμα θέλει προσοχή: Έχουμε ανάγκη από τροφές ελαφριές, που να μην βαραίνουν το στομάχι μας απειλώντας επάνω στην κίνηση του αθλητισμού, να μας προκαλέσουν ναυτία και αναγούλα.

Κι αν όλες αυτές οι προϋποθέσεις μας φαίνονται πολλές και αλληλοσυγκρουόμενες δεν έχουμε παρά να αφήσουμε το τιμόνι στην ειδικό. Η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, γνωρίζει ακριβώς τι χρειάζονται τα μικρά μας για να «πετάνε» στον χορό, την κολύμβηση, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις, το καράτε και όποιο άλλο σπορ αγαπούν.

Έλενα Σερδάρη: Διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή
Έλενα Σερδάρη
Έλενα Σερδάρη: Διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή

Ιδανικά σνακ για τα μικρά μας πριν την προπόνηση

  • Ένας βασιλικός χουρμάς ή δύο αποξηραμένα σύκα, μαζί με πέντε φουντούκια ή δύο καρύδια

  • Μια σπιτική μπάρα δημητριακών 40 γραμμαρίων

  • Δύο ρυζογκοφρέτες με 2 κουταλιές του γλυκού φυτικό άλειμμα π.χ. άλειμμα ξηρών καρπών

  • Τρεις λεπτές καλαμπογκοφρέτες σκέτες

  • Ένα επιδόρπιο γιαουρτιού των 150 γραμμαρίων

  • Ένα πράσινο μήλο με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα

  • Μια μπανάνα και ένα κουταλάκι του γλυκού φυτικό άλειμμα

  • 100 γραμμάρια ρυζόγαλο με κανέλα

  • Δέκα τεμάχια ξηρών καρπών

  • Ένα ποτήρι σπιτικό χυμό από μήλο, πορτοκάλι, καρότο ή όποιο άλλο φρούτο έχουμε και αρέσει στο παιδί

  • Ένα σμούθι με μισό φλιτζάνι γάλα, μια μπανάνα και μια κουταλιά της σούπας βρόμη

  • Ένα αυγό βραστό και πέντε τοματίνια

Γιατί να ενθαρρύνουμε το παιδί να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες

1. Για την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρνουν ιδιαίτερα καλά σε κάτι.

Τα όμορφα λόγια και οι έπαινοι που εισπράττει το παιδί για τη συμμετοχή του από τον προπονητή/τρια στο τέλος της προπόνησης ή του αγώνα, μια αγκαλιά και μια χειραψία από τον συναθλητή ή συμπαίκτη βοηθούν στην ανάπτυξη της ταυτότητας του μικρού αθλητή/αθλήτριας. Με αυτό τον τρόπο ενισχύονται οι πνευματικές ικανότητες και αναπτύσσεται το αίσθημα της αυτοπεποίθησης.

2. Συναισθηματική ανάπτυξη

Η άσκηση αποτελεί, γενικά, μια ευχάριστη συναισθηματική εμπειρία και τα παιδιά που είναι ενεργά σωματικά χαρακτηρίζονται από μια θετική διάθεση. Η ενίσχυση αυτή που προσφέρει ο αθλητισμός δεν είναι κάτι το παροδικό. Όταν ένα παιδί κάνει αυτό που αγαπά, αυτό του παρέχει την απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Και τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι μόνο μερικές ώρες την εβδομάδα αρκούν για να είναι τα παιδιά χαρούμενα κάθε μέρα.

3. Σωματική σύνθεση και βάρος

Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα παιδιά που ασχολούνται με τη φυσική δραστηριότητα έχουν πιο ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα και λιγότερο λίπος. Επίσης θα πρέπει να έχουμε υπόψιν πως η ύπαρξη άπαχης μάζας βοηθά στην καύση περισσότερων θερμίδων από τον οργανισμό. Οπότε, η ενασχόληση με τον αθλητισμό και την άσκηση μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας.

Συν τοις άλλοις, η μείωση του σωματικού λίπους, που έρχεται φυσικά μέσα από τη συμμετοχή σε κάποιο άθλημα ή μορφή άσκησης, οδηγεί και στην καλύτερη υγεία της καρδιάς, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

4. Τα δραστήρια παιδιά μεγαλώνοντας γίνονται δραστήριοι ενήλικες

Ο αθλητισμός και η ζωτική ενέργεια που μας προσφέρει είναι εθιστικά. Για αυτό και όσοι αθλούμαστε από παιδιά, πιο δύσκολα θα ενδώσουμε στους πειρασμούς της καθιστικής ζωής μεγαλώνοντας.