Τα κρούσματα αυξάνονται, αλλά η Ευρώπη ξεμένει από κρεβάτια στις ΜΕΘ και γιατρούς

Οι επιστήμονες σε ολόκληρη την Ευρώπη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως ακόμα κι αν βρεθούν κλίνες, δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό.
ASSOCIATED PRESS

Στην γειτονική Ιταλία έξω από τα νοσοκομεία, δεκάδες ασθενοφόρα είναι σταθμευμένα καθώς περιμένουν την ώρα που θα αδειάσει ένα κρεβάτι της εντατικής. Στη Γαλλία, οι περισσότερες κλίνες είναι επίσης κατειλημμένες, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Στη χώρα, ειδικότερα, μέχρι αυτή την ώρα, το 92,5% των κρεβατιών στις ΜΕΘ φιλοξενεί κάποιον ασθενή. Στη Βαρκελώνη, οι γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν πάλι μάχη για να μη γίνει το ίδιο.

Η εντατική περίθαλψη είναι η τελευταία γραμμή άμυνας για τους σοβαρά ασθενείς με κορονοϊό και δυστυχώς η Ευρώπη βρίσκεται σε οριακό σημείο. Τα κρεβάτια λιγοστεύουν κι αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το σύστημα υγείας.

Σε πολλά κράτη, ο ημερήσιος αριθμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφονταν την άνοιξη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας. Δεκάδες αξιωματούχοι υγείας ωστόσο, οι οποίοι επιμένουν σε αυστηρότερα lockdown παγκοσμίως, επισημαίνουν πως ακόμα κι αν η προσθήκη κρεβατιών γίνει πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν θα λυθεί, δεδομένου ότι απαιτείται η στελέχωση των εντατικών με εξειδικευμένους γιατρούς που επίσης λείπουν.

Στη Γαλλία, περισσότεροι από 7.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν εκπαιδευτεί από την περασμένη άνοιξη για τις τεχνικές που χρειάζονται στην εντατική θεραπεία. Φοιτητές νοσηλευτικής, ασκούμενοι γιατροί και παραϊατρικοί έχουν όλοι συνταχθεί, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για το καλό της δημόσιας υγείας.

ASSOCIATED PRESS

Ήδη, ασθενείς από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία μεταφέρονται σε διαθέσιμες μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γερμανία, παρόλο που και οι Γερμανοί γιατροί εκφράζουν τους φόβους τους κι εκεί για την οριακή κατάσταση.

Στην Ιταλία, ο επικεφαλής της εθνικής ένωσης γιατρών, Φιλίπο Ανέλι, δήλωσε ότι με το τρέχον ποσοστό μόλυνσης, σύντομα δεν θα υπάρχουν αρκετοί γιατροί για τους ασθενείς. Πρόσφατα στη Νάπολη, οι νοσοκόμες άρχισαν να παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονταν στα αυτοκίνητά τους, αναμένοντας να ελευθερωθεί χώρος εντός των νοσοκομείων. Η χώρα διαθέτει συνολικά 11.000 κρεβάτια στις ΜΕΘ, αλλά γιατροί ειδικευμένοι υπάρχουν πολύ λιγότεροι.

Ένας ασθενής με Covid-19 που παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα, χονδρικά, χρειάζεται επτά έως δέκα μέρες για να μεταφερθεί από τη φάση της μόλυνσης σε αυτή της νοσηλείας. Όσοι γίνονται δεκτοί, συχνά πρέπει να παραμένουν στα νοσοκομεία για εβδομάδες, ακόμα κι αν καθημερινά φτάνουν κι άλλοι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια.

ASSOCIATED PRESS

Σε οριακό σημείο τα αστικά κέντρα

Ο Δρ. Άου Γιάνσενς, επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ένωσης για την εντατική φροντίδα και την ιατρική έκτακτης ανάγκης της Γερμανίας, ανέφερε ότι ορισμένα αστικά κέντρα βρίσκονται ήδη σε συναγερμό. «Όταν μια πόλη εκατομμυρίων, διαθέτει μόνο 80 ή 90 κρεβάτια, τότε αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη μάζα, καθώς δεν υπάρχουν μόνο οι ασθενείς με τον κορονοϊό, αλλά και εκείνοι που πρέπει να νοσηλευτούν λόγω ενός τροχαίου, μιας καρδιακής προσβολής κτλ», είπε χαρακτηριστικά.

ASSOCIATED PRESS

Και οι χώρες στο «κόκκινο»

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19, που υποβλήθηκαν σε εντατική θεραπεία στη Γερμανία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, φτάνοντας από 943 σε 22.546. Ωστόσο, ο Γιάνσενς αναγνώρισε πως η κατάσταση είναι καλύτερη από εκείνη της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Βρετανίας. Η Γερμανία διαθέτει περίπου 34,5 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, εκτός από το αποθεματικό ανάγκης. Η Ιταλία έχει δέκα, ενώ η Γαλλία δεκαέξι για το ίδιο ποσοστό πολιτών.

«Βέβαια ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ, ένας αναπνευστήρας και τα απαραίτητα εργαλεία, δεν σημαίνουν και ότι μπορεί ένας ασθενής να γίνει καλά κι αυτό γιατί χρειάζονται και οι γιατροί. Όσον αφορά τις νοσοκόμες και το εξειδικευμένο προσωπικό, η Γερμανία είναι αρκετά πίσω. Έχουμε πολλά κρεβάτια, αλλά δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό», τόνισε ο επιστήμονας.

Η Ισπανία βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, έχει όμως καταγράψει αριθμό θανάτων τέτοιον που η Γερμανία δεν έχει δει. «Από τη μία πλευρά, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι κουρασμένοι, από την άλλη όμως, ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται στην πρώτη γραμμή είναι περιορισμένος και δεν μπορούν να κάνουν πίσω», σημείωσε ο Δρ. Ρόμπερτ Γκιέρι, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών και συντονιστής των νοσοκομειακών γιατρών στο Hospital del Mar της Βαρκελώνης.

Στην Πορτογαλία, ο Φερνάντο Μαλτέζ που έχει σαράντα χρόνια εμπειρίας στην προετοιμασία σχεδίων έκτακτης ανάγκης σχετικά με απειλές που αφορούν την υγεία, εξηγεί πως αυτή τη φορά πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Ο ίδιος θεωρείται και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς της χώρας του στις μολυσματικές ασθένειες. Από τις αρχές Μαρτίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Πορτογαλία κατέγραψε επίσημα περισσότερα από 75.000 κρούσματα κορονοϊού. Μόνο τον Οκτώβριο, έφτασε να μετρά 66.000 περιπτώσεις συνολικά.

ASSOCIATED PRESS

Tι συμβαίνει στην ανατολική Ευρώπη

Στην ανατολική Ευρώπη, οι περισσότερες χώρες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε αυτό που γλίτωσαν την περασμένη άνοιξη. Η Ουγγαρία προειδοποίησε ότι οι κλίνες των εντατικών της θα εξαντληθούν το διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο στο χειρότερο σενάριο, ενώ στην Πολωνία οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί τρεις φορές από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν την άνοιξη. Στα τέλη του περασμένου μήνα, τα στρατεύματα της Αμερικανικής Εθνικής Φρουράς με ιατρική εκπαίδευση κατευθύνθηκαν στην Τσεχία για να συνδράμουν στο έργο των γιατρών. Ο δήμαρχος της Πράγας έκανε βάρδιες στα νοσοκομεία.

Σαφώς υπάρχουν περιθώρια ελπίδας. Το Βέλγιο, μετά από το μερικό lockdown που επιβλήθηκε, καταγράφει βελτίωση των κρουσμάτων, αν και ήταν από τις χώρες που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κορυφώθηκαν στις 3 Νοεμβρίου, που έφτασαν τις 879 και την Κυριακή άγγιξαν τις 400, δηλαδή μειώθηκαν σημαντικά. Υπήρχαν φόβοι πως η διαθεσιμότητα των κλινών θα καλύπτονταν την περασμένη εβδομάδα, ευτυχώς όμως τα πράγματα πήγαν καλά.

(Με πληροφορίες από Associated Press)

Δημοφιλή