Τα λάθη που θέτουν εκτός μάχης τα νοσοκομεία μας εν μέσω πανδημίας

Δύο ακόμα περιπτώσεις μη έγκαιρης διάγνωσης που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και οι ευθύνες όλων μας. Τι λένε στη HuffPost οι ειδικοί.
Eurokinissi

Μέσα σε μία περίπου εβδομάδα, δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού αύξησαν σημαντικά τον συνολικό αριθμό τους. Ο πόλεμος δεν χάθηκε, η μάχη όμως της έγκαιρης διάγνωσης -που είναι η αρχή των πάντων- δέχτηκε πλήγμα. Οι περιπτώσεις είναι λίγες, επηρεάζουν ωστόσο ολόκληρο το σύστημα που αυτή την στιγμή μετρά τις αντοχές του.

Τα περιστατικά που έχουν να διαχειριστούν τα νοσοκομεία και όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας -προς το παρόν- πλησιάζουν τα 100 και το έργο των ειδικών είναι τεράστιο. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, περιθώρια για λάθη δεν υπάρχουν. Η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι ο κορονοϊός, αλλά η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο θα βρεθεί σε κίνδυνο αν δεν συντονιστούμε και δεν επιδείξουμε υπευθυνότητα όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μία καθυστέρηση στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας που κλήθηκε να διαχειριστεί την περίπτωση ενός άνδρα, 67 ετών, που τελικά ήταν θετικός στον κορονοϊό, έθεσε σε συναγερμό μια ολόκληρη πόλη. Σε αυτό προστίθενται, η μη έγκαιρη κινητοποίηση στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και μία επίσης λανθασμένη εκτίμηση του ΕΟΔΥ όσον αφορά περιστατικό στο νοσοκομείο της Καστοριάς. Και σε όλα αυτά, η απόφαση ορισμένων συμπολιτών μας να κυκλοφορούν ανενόχλητοι ακόμα κι αν εμφανίζουν σημάδια ασθένειας. Είναι όλα μεμονωμένα ατοπήματα, αν ωστόσο ληφθούν υπόψιν σαν σύνολο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την στάση όλων μας.

Η λάθος εκτίμηση του ΕΟΔΥ που έθεσε σε συναγερμό την Δυτική Μακεδονία

Εδώ και περίπου ένα 24ωρο δεκαπέντε περίπου εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Καστοριάς και άλλοι δεκαεπτά στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, τέθηκαν σε καραντίνα, μετά από εντολή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εξαιτίας επιβεβαιωμένου κρούσματος του κορονοϊού που αυτή την στιγμή βρίσκεται διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για άνδρα 53 ετών, του οποίου η κατάσταση κρίνεται σοβαρή.

Το γεγονός καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την διαχείριση των πιθανών περιστατικών που θα προκύψουν, την ώρα που ήδη το Εθνικό Σύστημα Υγείας βασανίζεται από την έλλειψη προσωπικού και την εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη HuffPost, o πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, κ. Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, ο ασθενής, ο οποίος εργάζεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο στην Καστοριά, εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα. Η αρχική του σκέψη ήταν, όντας μόνιμος κάτοικος Σιάτιστας, να μεταβεί στο τοπικό Κέντρο Υγείας ζητώντας την αρωγή των γιατρών.

Να σημειωθεί ότι ο άνδρας δεν είχε πραγματοποιήσει κανένα ταξίδι στο εξωτερικό το προηγούμενο διάστημα ώστε να υπάρχει φόβος μήπως νοσήσει. Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας, αφού τον εξέτασε, απευθύνθηκε στον ΕΟΔΥ, ώστε να λάβει οδηγίες για τις κινήσεις του.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας όμως, αρχικά, δεν θεώρησε πως πρόκειται για ένα ύποπτο κρούσμα, παρόλο που στο Κέντρο Υγείας διαπιστώθηκε πως ο άνδρας είχε πυρετό και χαμηλό οξυγόνο. Στην συνέχεια, όντας θορυβημένος, μετέβη στο νοσοκομείο της Κοζάνης μόνος του με ταξί.

Στην πύλη των εγκαταστάσεων, ενημέρωσε για την κατάστασή του, ενώ οι υπεύθυνοι τον συμβούλεψαν να περιμένει στην αίθουσα αναμονής – όπου ήδη υπήρχαν δεκάδες άτομα -για εξέταση. Αργότερα, από τους γιατρούς της Παθολογικής Κλινικής υποβλήθηκε σε ακτινογραφία και αξονική τομογραφία, όπου διαπιστώθηκε πως είναι σε σοβαρή κατάσταση και πως μόνο το 5% των πνευμόνων του είναι καθαρό.

Ο ασθενής αρχικά οδηγήθηκε σε έναν εξάκλινο θάλαμο που παρέμεινε για ώρες. Όταν επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται τελικά για κρούσμα, ξεκίνησε η διακομιδή του στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται διασωληνωμένος.

Αναφερόμενος στους λόγους της σοβαρής κατάστασης του άνδρα, ο κ. Τσεβεκίδης τονίζει πως πιθανότατα ένας λόγος είναι η πολύωρη έκθεσή του στον ιό και το γεγονός πως εξαιτίας της εργασίας του σε μικροβιολογικό εργαστήριο ήταν ίσως ήδη εκτεθειμένος σε κάποιο είδος μόλυνσης. «Είναι πιθανό να είχε και κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που δεν γνώριζε μέχρι τότε», αναφέρει επίσης o πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης.

Παράλληλα, επισημαίνει πως πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά οι λόγοι που οδήγησαν τον 53χρονο σε αυτή την κατάσταση, δεδομένου ότι ο ίδιος δεν είχε ταξιδέψει σε άλλη χώρα. Ο κ. Τσεβεκίδης μιλά για το ταξίδι πενήντα περίπου γουναράδων στο Μιλάνο το προηγούμενο διάστημα, ενώ συμπληρώνει πως είναι πιθανό κάποιος από αυτούς να κόλλησε και τον ασθενή.

«Είναι ατομική ευθύνη του καθενός μας. Πρέπει όλοι να δείξουμε την προσοχή που πρέπει, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και να μην κυκλοφορούμε αν εμφανίζουμε κάποιο σημάδι. Από το λάθος ενός γιατρού ξεκίνησε η εξάπλωση και στην Ιταλία. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνει το ίδιο. Ήταν μια “ατυχής στιγμή” του ΕΟΔΥ, όμως το θέμα δεν είναι να αρχίσουμε τα αλληλοκατηγορώ. Η πίεση των εργαζομένων στον χώρο της υγείας είναι τεράστια. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε», δηλώνει ο κ. Τσεβεκίδης.

Κλείνοντας, εξηγεί πως ήδη η κίνηση στους δρόμους της Κοζάνης έχει μειωθεί. «Η έλλειψη μασκών μας έχει οδηγήσει στην δημιουργία αυτοσχέδιων προστατευτικών μέτρων. Ράβουμε μάσκες για να προστατευτούμε στην εργασία μας, δεν υπάρχει άλλη λύση», καταλήγει.


Η περίπτωση του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Σε καραντίνα έχουν τεθεί εδώ και περίπου 24 ώρες οκτώ εργαζόμενοι και στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» εξαιτίας ασθενή με κορονοϊό που ήρθε σε επαφή μαζί τους. Όπως εξηγεί στην HuffPost, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, ο άνδρας, που είναι 70 ετών, μετέβη το πρωί της Τρίτης στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Αλεξάνδρα ενώ γύρω στις 10 το βράδυ, διαπιστώθηκε πως είναι θετικός στον κορονοϊό.

Ο ηλικιωμένος άνδρας παρουσίαζε αναπνευστικά προβλήματα ενώ για ώρες παρέμεινε εκτεθειμένος στους χώρους του νοσοκομείου. Μετά από πολλές ώρες – περίπου στις 3 το μεσημέρι - μεταφέρθηκε σε πεντάκλινο θάλαμο. O άνδρας δεν είχε πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι πρόσφατα, ενώ δεν είχε έρθει σε επαφή με κάποιο ύποπτο κρούσμα. Στις 10 περίπου το βράδυ, γνωστοποιήθηκε πως το κρούσμα είναι θετικό. Αργά τα μεσάνυχτα, ο ηλικιωμένος διακομίστηκε στον «Ευαγγελισμό» προκειμένου να νοσηλευτεί σε ειδικό θάλαμο. Η υγεία του είναι σε καλή κατάσταση, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης, ο ασθενής ήρθε σε επαφή με δεκάδες εργαζόμενους στο νοσοκομείο, γι′ αυτό και έχουν τεθεί σε κατ′ οίκον περιορισμό, συγκεκριμένα άτομα. Ήδη έχει ξεκινήσει η απολύμανση στα δωμάτια από όπου πέρασε ο ασθενής.

«Η διαδικασία εξέτασης ασθενούς πρέπει να αλλάξει. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και στο διάστημα αυτό τίθενται σε κίνδυνο άνθρωποι. Οι γιατροί πρέπει να έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν μόνοι τους έναν ασθενή σε εξετάσεις, δεν υπάρχει η πολυτέλεια χρόνου για να επικοινωνούν πρώτα με τον ΕΟΔΥ», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Χαμένοι στην μετάφραση στην Αμαλιάδα

Ακόμα ένα αντίστοιχο περιστατικό είχε καταγραφεί στις αρχές του μήνα στην Αμαλιάδα. Ένας άνδρας 67 ετών, που τελικά αποδείχθηκε θετικός στον κορονοϊό, μετέβη αρχικά στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου που όμως δεν είναι ένα από τα ορισμένα νοσοκομεία αναφοράς με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εφημερίες της κλινικής και το προσωπικό να τεθεί σε κατ′ οίκον περιορισμό ενώ ασθενείς της παθολογικής και συνοδοί αυτών να εκτεθούν σε πιθανό κίνδυνο.

Την διακομιδή του 67χρονου στο συγκεκριμένο νοσοκομείο επιβεβαίωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, Χρήστος Χριστόπουλος ο οποίος και ανακοίνωσε την διακοπή των εφημεριών, την εποχή που τις έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι επίσης χαρακτηριστική των λανθασμένων χειρισμών που μπορεί να γίνουν και να θέσουν εκτός μάχης, την πλέον πιο κρίσιμη περίοδο, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων, αλλά και άλλους ασθενείς, συνοδούς και όσους άλλους μπορεί να έρθουν σε επαφή με ένα ύποπτο κρούσμα.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Δημοφιλή