Ο ελληνικός τουρισμός αδιαμφισβήτητα έχει αποδείξει την αξία του στην οικονομία τα τελευταία χρόνια.
Είναι πραγματικά ένα από τα «βαριά» χαρτιά μας που μέσα στην κρίση στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Πέρα από τα σημαντικά έσοδα από φόρους, ο ελληνικός τουρισμός έβαλε «πλάτη» και σε άλλους σημαντικούς τομείς. Ήταν το ανάχωμα στην ανεργία που κατρακυλούσε με ξέφρενους ρυθμούς. Φυσικά δεν υποστηρίζουμε ότι έσωσε το παιχνίδι, αφού το ποσοστό ανεργίας ήταν και παραμένει τεράστιο. Φανταστείτε πού θα είχε φτάσει εάν η χώρα μας δεν είχε τον τουρισμό.
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού έδωσαν οξυγόνο σε χιλιάδες επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους έχει άμεση σχέση: οικοδομή, προμηθευτές εξοπλισμών και τροφίμων, εταιρίες Ίντερνετ και λογισμικού.
Η χώρα μας όμως στον δρόμο των μνημονίων δέχθηκε τεράστιο επικοινωνιακό πόλεμο από πολλά media του εξωτερικού. Η δυσφήμιση για τους «κακούς» τεμπέληδες Έλληνες που ζουν από τα κοινοτικά κονδύλια ήταν άνευ προηγουμένου. Σε αυτό το επικοινωνιακό «τσουνάμι» δυσφήμισης ο ελληνικός τουρισμός φρόντισε να ανατρέψει το κακό κλίμα. Οι Έλληνες που ήρθαν σε επαφή με εκατομμύρια τουρίστες τούς έδειξαν ένα άλλο πρόσωπο και κέρδισαν την συμπάθεια της παγκόσμιας κοινής γνώμης μειώνοντας την ζημιά της δυσφήμισης.
Η Αθήνα αναπτύχθηκε τουριστικά, αφού η Airbnb δημιούργησε μία νέα αγορά που συμπαρέσυρε προς τα πάνω και την εστίαση.
Ο Μύθος της κυβερνητικής επιτυχίας
Φυσικά για τις νίκες υπάρχουν πολλοί πατέρες. Η άνοδος του ελληνικού τουρισμού ήταν ξεκάθαρα συγκυριακή. Όσοι βρίσκονται χρόνια στην αγορά ξέρουν καλά τα συστατικά της επιτυχίας. Όλοι οι σοβαροί ανταγωνιστές μας βγήκαν ταυτόχρονα εκτός παιχνιδιού ή είχαν φοβερά πλήγματα. Η Τουρκία ανοίχτηκε στον πόλεμο της Συρίας και λίγο μετά ήρθε το πραξικόπημα με στόχο τον Ερντογάν.
Ολόκληρη η βόρεια Αφρική έζησε τη αραβική άνοιξη και καταστράφηκε τουριστικά. Γαλλία και Ισπανία μαζί με κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες είχαν αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Η χώρα βρέθηκε ξαφνικά να είναι η πρωταγωνίστρια ολόκληρης της περιοχής. Πανέμορφη, ελκυστική χωρίς εμπλοκή σε πολέμους και τρομοκρατία. Με παρακαταθήκη τους πετυχημένους Ολυμπιακούς αγώνες που δεν άνοιξε «ρουθούνι» σε θέμα ασφάλειας.
Ο ελληνικός τουρισμός πήρε τα ρέστα της υπόθεσης χωρίς την παραμικρή βοήθεια από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
«Η κότα με τα χρυσά αυγά»
Ένας σοβαρός επιχειρηματίας ή ένα «έξυπνο» κράτος διασφαλίζει τα κέρδη του επενδύοντας και συντηρώντας τη «μπίζνα» που του φέρνει τα λεφτά. Στην περίπτωση του ελληνικού τουρισμού η ελληνική κυβέρνηση είδε με κυνισμό μία από της μόνες πτυχές της ελληνικής οικονομίας που πηγαίνει καλά. Η απάντηση στην επιτυχία ήταν η υπερφορολόγηση και το κυνήγι των εσόδων. Αυτό χαριτολογώντας θα το χαρακτηρίζαμε μονομερή ενέργεια. Δηλαδή η κυβέρνηση ξεκίνησε εντατικό άρμεγμα, χωρίς τάισμα. Για να εξηγηθώ, θα πω με απλά λόγια ότι δεν ενδιαφέρθηκε ούτε ασχολήθηκε να διασφαλίσει ότι το κέρδος για την χώρα μας θα συνεχιστεί. Δεν πόνταρε σε καμία επένδυση που θα διευκόλυνε τους επιχειρηματίες του τουρισμού να επαναλάβουν στο μέλλον. Το χειρότερο από όλα είναι ότι άφησε τις τουριστικές περιοχές μόνες τους να υποδεχθούν τον δυσανάλογο αριθμό επισκεπτών με χαμηλές υποδομές και μεγάλες ελλείψεις φτάνοντας τις τοπικές κοινωνίες στα όριά τους.
Amber Alert στον τουρισμό
Το SOS που εκπέμπουν οι γνωρίζοντες δεν έχει να κάνει με γκρίνια αλλά με πραγματικές ανάγκες.
Ο τουρισμός δυστυχώς λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο. Πολλές περιοχές κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «Μάτι» λόγω των τεράστιων ελλείψεων. Οι αστυνομικοί που βρίσκονται σε top ελληνικούς προορισμούς που φιλοξενούν εκατομμύρια τουρίστες είναι μετρημένοι στα δάκτυλα και συχνά χρησιμοποιούνται για φύλαξη αεροδρομίων. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανεπαρκές. Σκεφτείτε ότι μόνο στη Σαντορίνη τα κρουαζιερόπλοια «κατεβάζουν» περίπου 600.000 τουρίστες. Τα οδικά δίκτυα των περισσοτέρων νησιών είναι τριτοκοσμικά. Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και τα ατυχήματα είναι καθημερινή υπόθεση. Τα αλκοτέστ είναι είδος προς εξαφάνιση αφού οι αστυνομικοί, όπως προαναφέραμε, δεν προλαβαίνουν να φέρουν εις πέρας ούτε τις βασικές ευθύνες τους. Τα σκουπίδια επίσης, είναι από τα άλυτα θέματα πολλών περιοχών.
Δυστυχώς όλα αυτά τα προβλήματα σκεπάζονται έντεχνα και οι ελλείψεις και οι ευθύνες εμφανίζονται μόλις έχουμε ένα θλιβερό περιστατικό όπως το Μάτι ή το «Σάμινα» -για να φτάσουμε το παράδειγμα πιο κοντά στον τουρισμό.
Τα «Μάτια» όμως στην ελληνική επικράτεια είναι πολλά και πρέπει το κράτος να κινηθεί άμεσα με σοβαρότητα και στρατηγική πριν συμβούν γεγονότα που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας.