Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε λίγη ατμόσφαιρα χειμερινής πολυτέλειας στο μπαρ του σπιτιού μας φέτος τις γιορτές, οι μάστερ του κοκτέιλ από το Λονδίνο μας αποκαλύπτουν μυστικές συμβουλές.
«Τα Χριστούγεννα είναι μια ιδιαίτερη εποχή που ευνοεί τις συνατήσεις με τους φίλους και την οικογένεια. Και μερικές φορές, το επίκεντρο της κάθε ευτυχίας βρίσκεται σε ένα καλό ποτό», δηλώνει ο Ιταλός Μπαρ Τέντερ, Σαλβατόρε Καλαμπρέσε, ειδικός στα κοκτέιλ, με σαρανταετή εμπειρία σε κορυφαία ξενοδοχεία, μπαρ και κλαμπ.
Η συμβουλή του Καλαμπρέσε για ένα ιδανικό κοκτέιλ, είναι να δώσουμε βάση στο σωστό ποτήρι.
«Το ποτήρι είναι η αρχή του παντός, ο καμβάς ενός καλού ποτού», υποστηρίζει. Έτσι, εφόσον το ποτήρι μας φαίνεται κομψό, βρισκόμαστε ήδη στο δρόμο για μια γιορτινή ατμόσφαιρα.
Στη συνέχεια, οφείλουμε να εστιάσουμε στην ποιότητα του πάγου και στο πώς αραιώνει το ποτό. Τα ραγισμένα παγάκια που διαλύονται στην παλάμη μας είναι απαγορευτικά, όπως και ο θρυμματισμένος πάγος.
Επιπλέον, ο Καλαμπρέσε μας συμβουλεύει να προετοιμάσουμε από πριν τα κοκτέιλ μας και να τα βάλουμε στην κατάψυξη ή στο ψυγείο, ώστε να είναι ωραία και δροσερά. Έτσι, το μόνο που θα έχουμε να κάνουμε όταν φτάσουν οι καλεσμένοι μας, είναι να τα σερβίρουμε στο ποτήρι.
Ο Τζέικ Μπέργκερ, συνιδιοκτήτης, μιας παμπ και ενός αποστακτηρίου τζιν του 19ου αιώνα στο Λονδίνο, ισχυρίζεται ότι το να γνωρίζουμε πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε το σέικερ είναι εξίσου σημαντικό.
«Επειδή απλώς είναι διασκεδαστικό να χρησιμοποιείς το σέικερ για την παρασκευή κοκτέιλ, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να το κάνεις πάντα και παντού. Στην πραγματικότητα ωστόσο, είναι απαραίτητο μόνο εφόσον χρησιμοποιούμε χυμούς φρούτων, ασπράδια αυγών ή κάποιου είδους κρέμα» μας συμβουλεύει ο δημοφιλής Μπαρ Τέντερ.
Η Λιάνα Όστερ, η οποία διευθύνει το μπαρ πολυτελούς ξενοδοχείου στο Λονδίνο, προτείνει να διακοσμούμε όμορφα τα ποτήρια μας. Η ίδια δημιουργεί μια στρώση από φλοιό μέντας, λιώνοντας ίσα μέρη βούτυρο κακάο και λευκής σοκολάτας, με μερικές σταγόνες από άρωμα μέντας. Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο για όσο χρειαστεί.
Μια ακόμη γευστική γαρνιτούρα είναι να στολίσουμε με ζαχαρωτά ή φρούτα, όπως το πορτοκάλι, βουτηγμένα στη σοκολάτα. Αρχικά, αφυδατώνουμε τις φέτες πορτοκαλιού τοποθετώντας τις σε ένα ταψί, πασπαλίζοντάς τις με λίγη καστανή ή ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη και βάζοντάς τις στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα, μέχρι να «στεγνώσουν». Στη συνέχεια λιώνουμε λίγη μαύρη σοκολάτα και βυθίζουμε τις φέτες πορτοκαλιού, προτού τις βάλουμε στο ψυγείο και τις αφήσουμε να παγώσουν.
Τέσσερις κορυφαίες συνταγές για εκπληκτικά κοκτέιλ
Το κοκτέιλ του Χειμώνα
- 30 ml τζιν
- 30 ml καμπάρι
- 15 ml γλυκό βερμούτ
Ανακατεύουμε τα υλικά, προσθέτουμε πάγο και γαρνίρουμε με ένα κομμάτι πορτοκαλιού γεμιστό με γαρίφαλο.
Το κοκτέιλ του θείου Σκρουτζ
- Ένα ασπράδι αυγού
- 25 ml σπιτικό σιρόπι (ζάχαρη και νερό)
- 25 ml χυμός λεμονιού
- 60 ml ιρλανδικό ουίσκι
Ρίχνουμε το ασπράδι στο μεγαλύτερο τμήμα του σέικερ και το σιρόπι μαζί με το χυμό λεμονιού στο μικρότερο. Ανακινούμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε πάγο, ανακινούμε ακόμη μια φορά και σουρώνουμε το μείγμα στο ποτήρι μας. Προσθέτουμε 25ml ζεστό κρασί αργά στο ποτήρι μας και, στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με βρώσιμη χρυσόσκονη.
Κοκτέιλ Τρούφας
- 20 ml bourbon
- 30 ml κονιάκ
- Λίγες σταγόνες πορτοκαλιού
Σπιτικό σιρόπι τρούφας (μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας ζεσταίνοντας μερικές σταγόνες λάδι τρούφας με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη)
Ανακατεύουμε τα υλικά και σερβίρουμε με πάγο.
Κοκτέιλ Σοκολάτα- Πορτοκάλι
60 ml βότκα-σοκολάτα
30 ml λικέρ πορτοκαλιού
Ανακατεύουμε τα υλικά και σερβίρουμε σε ένα ποτήρι μαρτίνι με πάγο. Γαρνίρουμε με μια φέτα πορτοκαλιού βουτηγμένη στη σοκολάτα.
Πηγή: Associated Press