Ήταν σχεδόν πανηγυρικές οι ανακοινώσεις για το… άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης. Σε βαθμό που συγχυζόταν και ο κόσμος αν πρόκειται για συνάντηση κοινωνικού περιεχομένου, όπως τις 2-3 που έγιναν στην Κύπρο ή για Τριμερή, όπως τελικά κατέληξε.
Κάποιοι συγκεντρώθηκαν και στο Λήδρα Πάλλας για να ζητήσουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τόσο κρίσιμα ήταν τα πράγματα. Ή, τουλάχιστον, έτσι τα παρουσίαζε το Προεδρικό και ο ίδιος ο Πρόεδρος, μάλλον για να πείσει τους ενδιαφερόμενους πως δεν πάει στη Νέα Υόρκη για ταρτάρ σολωμού, αλλά για να διερευνήσει το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων.
Τελικά, «έγινε μια ανοιχτή συζήτηση σε κάποια των σημείων εποικοδομητική», όπως δήλωσε με το πέρας του δείπνου, αλλά «δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο από τον κ. Τατάρ». Σάμπως και ο κατοχικός ηγέτης μας προϊδέασε για εκπλήξεις και περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Τέλος πάντων, το… ευτυχές είναι που ο Πρόεδρος δεν ήταν εκεί για να επιρρίψει ευθύνες και δεν είπε ποιες εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δεν έγιναν δεκτές από τον Ερσίν Τατάρ. Έτσι, για να διατηρείται η ελπίδα, τουλάχιστον σε επίπεδο ψευδαισθήσεων, όπως συμβαίνει δηλαδή τόσα χρόνια.
Γλύκανε και ο κατοχικός ηγέτης, μετά το πέρας του δείπνου και αφού ζήτησε από τον Χριστοδουλίδη να μη συλλαμβάνει σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών. Όπως είπε στους δημοσιογράφους, συμφωνήθηκε στο δείπνο να συναντηθούν οι δυο τους στην Κύπρο για να συζητήσουν και να διερευνήσουν εάν μπορούν να ανοίξουν περισσότερα οδοφράγματα «ώστε να πηγαινοέρχονται περισσότεροι για εμπόριο, κοινωνικές συναντήσεις και άλλες επιχειρηματικές συναλλαγές». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πλευρά του, μίλησε για δικές του προτάσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που είδε θετικά και ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Επί της ουσίας, ο Ερσίν Τατάρ ζήτησε εκ νέου τη διάνοιξη του οδοφράγματος Μιας Μηλιάς, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να απαντά πως με αυτό το οδόφραγμα η ε/κ πλευρά ζητά διάνοιξη στο Πυρόι ή στα Κόκκινα. Ο Πρόεδρος πρότεινε ως ΜΟΕ τη δημιουργία «Επιτροπής Αλήθειας» -για να συζητούμε για εγκλήματα των δύο πλευρών πριν να αποδεχτεί και να πληρώσει η Τουρκία για τα δικά της- με τον Τατάρ να την απορρίπτει πριν τη λύση του Κυπριακού. Ο Γκουτέρες αναφέρθηκε σε ανοιχτή συζήτηση με ιδέες «out of the box», σαν να φιλοξενούσε 25άρηδες που θα μιλούσαν για επιχειρηματικό πρότζεκτ και όχι δυο πολιτικούς που θα μιλούσαν για το μέλλον μιας χώρας που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.
Τέλος πάντων, αναμένουμε τετραμερείς και πενταμερείς -άτυπες ασφαλώς- αλλά ευτυχώς που ήταν πιο ξεκάθαρος ο Τατάρ στις δηλώσεις του τονίζοντας ότι «εάν δεν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς μας δεν θα καθίσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις», γιατί οι υπόλοιποι του δείπνου θα μας τάιζαν τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων σαν τη λύση του Κυπριακού. Μα ίσως αυτό να επιδιώκουν τελικά, μπροστά στην απουσία συμφωνίας για την «παραδεισένια» Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία τους: Την εδραίωση της διχοτόμησης και την αποδοχή της μέσω της πολιτικής των ΜΟΕ και των ανοιχτών οδοφραγμάτων. Ώσπου να χωνευτούν αυτά ως σύνορα, φτάνει που θα πηγαινοερχόμαστε στη Λάρνακα σε 15 λεπτά, κι ύστερα να μας πείσουν ότι έκαναν συνομοσπονδία για να αποτρέψουν τη λύση δύο κρατών. Τουλάχιστον ήταν καλό το φαΐ;
Πρώτη δημοσίευση στον Φιλελεύθερο (Κύπρου)