Λαμβάνοντας υπόψιν πως μερικά από τα μεγαλύτερα brands υποδημάτων κερδίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια από τις πωλήσεις κάθε χρόνο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως πολλοί δήθεν έμποροι που διακινούν μαϊμού προϊόντα στρέφονται στα παπούτσια για να επωφεληθούν από τη ζήτησή τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ, τα υποδήματα ειδικότερα αντιπροσωπεύουν το 22% της συνολικής αξίας των παραποιημένων εμπορευμάτων που κατασχέθηκαν από τα τελωνεία το 2016, γεγονός που τα καθιστά πρώτα στη λίστα με τα ψεύτικα προϊόντα που κυκλοφορούν πιο πολύ.
Είναι πιο μπροστά ακόμα και από τα είδη ένδυσης, τα δερμάτινα και τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Ανάμεσα στις πιο ευάλωτες μάρκες είναι και οι Michael Kors, Gucci και Louis Vuitton, καθώς και μάρκες μαζικής αγοράς όπως η Nike, η Levi’s και η Adidas.
Όλα αυτές οι γνωστές εταιρείες μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν την αντιγραφή των προϊόντων τους χορηγούν τεράστιες αποζημιώσεις κάθε χρόνο στους δράστες. Σύμφωνα και πάλι με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η συνολική αξία των αντικειμένων απομίμησης και πειρατείας που αποτελούν αντικείμενο διεθνών συναλλαγών το 2016 ξεπέρασε τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στη συνέχεια παραθέτουμε τα προϊόντα που είναι πιο «ευάλωτα» στην αντιγραφή:
Παπούτσια 22%
Ρούχα 16%
Δερμάτινα είδη 13%
Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός 12%
Ρολόγια 7%
Ιατρικός εξοπλισμός 5%
Αρώματα και καλλυντικά 5%
Παιχνίδια 3%
Κοσμήματα 2%
Φαρμακευτικά είδη 2%
Άλλα είδη 12%
Πηγή: Statista