Ο γίγαντας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου Shell ανακοίνωσε ετήσια κέρδη ρεκόρ μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας πέρυσι εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των συνακόλουθων κυρώσεων.
Η βρετανική εταιρεία ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 39,9 δισ. $ για το 2022, τα υψηλότερα στην 115χρονη ιστορία της, όπως επισημαίνει το BBC.
Τα κέρδη ρεκόρ της βρετανικής εταιρείας, τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αντικατοπτρίζουν αυτά που ανέφεραν και ανταγωνίστριες τις στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και είναι βέβαιο, όπως παρατηρεί το Reuters, ότι μετά την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων θα ενταθούν οι πιέσεις των κυβερνήσεων για αύξηση της φορολόγησης των κερδών των εταιρειών ενέργειας και για περισσότερες επενδύσεις.
Ήδη μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν μετά την ανακοίνωση των κερδών ρεκόρ και της Exxon Mobil (που έφτασαν τα 55,7 δισεκ. δολάρια καταγράφοντας αύξηση 33 δις από το 2021 και 10δις από το 2008, το 2022) με σχολίασε επικριτικά και με μια σαφή δόση ειρωνείας με ανάρτησή του στο Twittter, πως το πως το μοναδικό πράγμα «που εμποδίζει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους είναι η απόφασή τους να καταβάλουν δισεκατομμύρια στους μετόχους αντί να επανεπενδύσουν τα κέρδη...Κάνω αυτό που μου αναλογεί για να μειωθούν οι τιμές, είναι καιρός και οι Big Oil να κάνουν αυτό που αναλογεί σ′ αυτές». Εκπρόσωπος δε του Λευκού Οίκου έκανε λόγο για ”σκανδαλώδη” αύξηση κερδών κυρίως επειδή «ο αμερικανικός λαός υποχρεώθηκε να πληρώσει τόσο υψηλές τιμές στην αντλία».
Η δε βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε έκτακτο φόρο (Εισφορά Κέρδους Ενέργειας) στα κέρδη εταιρειών του κλάδου για να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του σχεδίου της για μείωση των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είχαν αρχίσει να αυξάνονται μετά το τέλος του lockdown για τον Covid, αλλά αυξήθηκαν απότομα και πολύ περισσότερο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτές οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας μαζί με την αύξηση των τιμών των τροφίμων, ώθησαν τον πληθωρισμό ειδικότερα στην Βρετανία σε υψηλό 40 ετών.
Εδώ και εβδομάδες μάλιστα η Βρετανία βρίσκεται στην δίνη μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων -που αναμένεται να συνεχιστούν -σχεδόν σε όλους τους κλάδους, καθώς οι εργαζόμενοι διεκδικούν ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς για να μπορέσουν να τα ανταποκριθούν στους φουσκωμένους λογαριασμούς και περισσότερα μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων.