Πεθαίνουν τα ποτάμια στη Βουλγαρία -Εξαφανίστηκε το 60% των ψαριών από τον Δούναβη

Σήμα κινδύνου από τη WWF
nick21 via Getty Images

Σήμα κινδύνου για την περιβαλλοντική κατάσταση των ποταμών και των ”τροφοδοτών” τους στη Βουλγαρία εξέπεμψε το Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Ζωή (WWF), τονίζοντας ότι όλοι οι ποταμοί έχουν πληγεί από τη ρύπανση, την ξηρασία, τα λύματα και την εξόρυξη αδρανών υλικών.

Συνολικά 270 σταθμοί υδροηλεκτρικής ενέργειας χτίστηκαν σε 325 ποτάμια της χώρας και έχουν εγκριθεί άλλα 200 έργα για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών. Ως εκ τούτου, ο ποταμός Δούναβης και οι τροφοδότες του έχασαν το 60% των πληθυσμών των ψαριών τα τελευταία 20 χρόνια. Πενήντα είδη ψαριών εκ των οποίων τέσσερα εξαφανίστηκαν και 46 θεωρούνται απειλούμενα με εξαφάνιση συμπεριλήφθηκαν στην ”Κόκκινη Βίβλο” απειλούμενων ειδών της Βουλγαρίας, μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της χώρας, επικαλούμενη τη σχετική έκθεση του WWF.

Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί εντάσσονται σε έργα ”πράσινης” ενέργειας, ωστόσο - σύμφωνα με το WWF - αποτελούν εμπόδια που αλλάζουν τις υδάτινες ροές, την ταχύτητα και τη ροή των ποταμών, εμποδίζουν τη δυνατότητα μετανάστευσης δεκάδων ειδών ψαριών ασπόνδυλων.

Δεν υπάρχει ούτε ένα ποτάμι στη Βουλγαρία που να μην έχει πληγεί από τη ρύπανση, από την αποξήρανση, από την εκσκαφή αδρανών υλικών ή από λύματα που καταλήγουν στους υδάτινους ”διαδρόμους”. Προσθέτοντας και άλλους παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή παραποτάμιων δασών, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι το 60% των πληθυσμών ιχθύων του Δούναβη και των παραποτάμων τους έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με το WWF.

Ταυτόχρονα, η Βουλγαρία είναι σχετικά φτωχή στους υδάτινους πόρους, καθώς αυτοί αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,3% της συνολικής επικράτειας. Η ”Κόκκινη Βίβλος” των απειλούμενων ειδών προς εξαφάνιση στη Βουλγαρία περιλαμβάνει 50 είδη ψαριών, εκ των οποίων 4 έχουν εξαφανιστεί και 46 είναι απειλούμενα. Μεταξύ αυτών είναι και ο οξύρρυγχος, ένα αρχαίο είδος ηλικίας 200 εκατομμυρίων ετών. Τα ψάρια αποτελούν μέρος ολόκληρων οικοσυστημάτων, γι ’αυτό η εξαφάνιση ενός είδους δεν είναι θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναστρέψιμες αλλαγές στο περιβάλλον, αναφέρει η WWF.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Ζωή ζητά την προστασία του ευρωπαϊκού νόμου που διέπει την ανθρώπινη παρέμβαση σε υδάτινους όγκους - την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα που εγκρίθηκε το 2000. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό επανεξέταση και αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία να προστατευθεί η ζωή στα βουλγαρικά ποτάμια για τα επόμενα 20 χρόνια, προσθέτει ο οργανισμός. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων βάσει της οδηγίας είναι 4 Μαρτίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή