Εξήντα εκατομύρια Ιταλία ζουν εδώ και ένα και πλέον μήνα υπό συνθήκες lockdown προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού που γονάτισε η χώρα. Αν και το «πάγωμα» των οικονομικών δραστηριοτήτων και ο αυστηρός περιορισμός των μετακινήσεων σώζει ζωές, αρκετοί είναι οι Ιταλοί που αντιμετωπίζουν πλέον εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Η απώλεια εισοδήματος οδηγεί στην απελπισία ανθρώπους που δηλώνουν πως δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τρόφιμα για την οικογένειά τους ενώ παρά την απόφαση της κυβέρνησης να καλύψει ένα μέρος του μισθού που έχασαν όσοι εργάζονταν, τα χρήματα μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν είχαν δοθεί.
Γείτονες, ακτιβιστές, ομάδες εθελοντών, οργανώσεις προσπαθούν να συνδράμουν όσους έχουν ανάγκη με τη διανομή τροφίμων, είτε σε κεντρικά σημεία των πόλεων είτε με παραδόσεις κατ′ οίκον. Τα προϊόντα συγκεντρώνονται δωρεές ιδιωτών ή καταστημάτων ενώ όσοι συμμετέχουν σεαυτές τις δράσεις αναζητούν όλους εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
Το BBC αυτές τις μέρες έκανε ρεπορτάζ στην Ιταλία και μεταφέρει μερικές από τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων που δοκιμάζονται περισσότερο και τις φωνές αγωνίας που υψώνουν.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχω τρόπο να βγάλω χρήματα» λέει ο Στέφανο στην αρχή του βίντεο ενώ μια γυναίκα, η Μαρία Ρόζα, από το παράθυρό της δηλώνει «Τα παιδιά μου θα πεινάσουν. Πνιγόμαστε».
Την ίδια στιγμή ένας μεσήλικας άνδρας, ο Τίτο, αναφέρεται στο τηλεφώνημα που έλαβε από μια απελπισμένη φίλη του. «Έλαβα ένα τηλεφώνημα από μια φίλη. Έκλαιγε. Είχε ξοδέψει όλες τις οικονομίες της. Της είχαν μείνει μόνο 2,5 ευρώ στην τσέπη. Όταν κλείσαμε, αποφασίσαμε να πάνε να αγοράσουμε μερικά τρόφιμα και να της τα πάμε».
Ο Τίτο και ο Ντομένικο άρχισαν να πηγαίνουν τρόφιμα σε όσους έχουν ανάγκη. «Όταν είδα πως τα δάκρυα απελπισίας που είχε χύσει έγιναν δάκρυα χαράς, πήρα δύναμη να το ξεκινήσω όλο αυτό».
Στη συνέχει βλέπουμε τον Τίτο να παραδίδει τρόφιμα στον Στέφανο που είδαμε στη αρχή του βίντεο.
«Ζούμε χωρίς χρήματα εδώ και ένα μήνα τώρα» λέει ο Στέφανο ο οποίος είναι μεσίτης αλλά τώρα δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά του. «Είναι πολύ δύσκολο να ζεις έτσι. Χωρίς χρήματα. Δεν έχουμε ζήσει ποτέ ξανά έτσι. Αλλάξαμε τις ζωές μας από τη μια μέρα στην άλλη. Τα πάντα άλλαξαν. Τα πάντα. Δεν είναι πια η δική μας ζωή».
Στη συνέχεια όπως εξηγούν οι Τίτο και ο Ντομένικο, αυτό που κάνουν είναι να καταγράφουν τις ανάγκες των οικογενειών που έρχονται σε επαφή μαζί τους και ζητούν βοήθεια.
Σειρά έχει η Μαρία Ρόζα που επίσης στην αρχή του βίντεο δήλωνε μπροστά στην κάμερα πως τα παιδιά της θα πεινάσουν.
«Καθάριζα σπίτια για κάποιες οικογένειες αλλά τώρα αυτή η δουλειά έχει τελειώσει. Τώρα έχω μείνει χωρίς δουλειά και χωρίς καμία στήριξη. Όταν είσαι μαμά λειτουργείς κάπως σαν άγριο ζώο. Ανησυχούμε για το πώς θα μπορούσε να βάλουμε φαγητό στο τραπέζι. Ένιωσα απελπισία. Είπα τον εαυτό μου: πνιγόμαστε».
Η πρωτοβουλία που ξεκίνησαν οι δύο άνδρες φέρει την ονομασία «Ένα ουράνιο τόξο σε κάθε γειτονιά». Η ιδέα είναι όσοι έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν στην εξώπορτα του σπιτιού τους τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για να διατεθούν σε όσους δεν έχουν χρήματα.
«Εάν δεν έχεις, σε παρακαλώ πάρε. Εάν έχεις, σε παρακαλώ δώσε» είναι το moto της πρωτοβουλίας τους και το μήνυμα που βλέπουμε σε καλάθια με τρόφιμα έξω από σπίτια.
«Η κυβέρνηση κινείται πολύ αργά» λέει η Μαρία Ρόζα. «Οι άνθρωποι όμως πρέπει να τρώνε κάθε μέρα. Τα παιδιά θα πεινάσουν».
Όπως λέει και ο Τίτο, πολλοί είναι οι συμπολίτες του που περνούν δύσκολες στιγμές.
«Κατά τη γνώμη μου ο μόνος τρόπος για να είμαστε όλοι καλά είναι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Ως άνθρωποι».
Στο μεταξύ η κυβέρνηση λέει πως προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για την πίστωση των χρημάτων στους δικαιούχους, αλλά οι ζωές δεν μπορούν να περιμένουν.
«Θέλω να έχω ένα μέλλον. Για μένα. Για την οικογένειά μου. Για τα παιδιά μου. Δεν ξέρω τι κόσμο θα τους παραδώσω. Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή», λέει ο Στέφανο.
Ανάλογες πρωτοβουλίες βλέπουμε σε πολλές πόλεις και γειτονιές της χώρας.
Ο τίτο και ο