Τα περιστατικά με Πάρκινσον θα διπλασιαστούν μέχρι το 2050 - Τα 5 SOS πρώιμα σημάδια

Δεν είναι δύσκολο να τα εντοπίσει κανείς.
Η νευρολογική πάθηση θα επηρεάσει περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως μέχρι το 2050.
Harbucks via Getty Images
Η νευρολογική πάθηση θα επηρεάσει περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως μέχρι το 2050.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον και σύμφωνα με την κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση Parkinson’s UK, η νευρολογική πάθηση είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη του είδους της και προβλέπεται να διπλασιαστεί - θα επηρεάσει περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως μέχρι το 2050.

Στον ιστότοπό τους, η φιλανθρωπική οργάνωση αναφέρει: «Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική νευρολογική πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι προκαλεί προβλήματα στον εγκέφαλο και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

«Υπάρχουν πάνω από 40 συμπτώματα του Πάρκινσον. Αλλά τα τρία κύρια συμπτώματα του Πάρκινσον είναι ο τρόμος (τρέμουλο), η βραδύτητα της κίνησης και η ακαμψία (μυϊκή δυσκαμψία)».

Πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον

Το Parkinson’s UK αναφέρει αυτά τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον:

Διαταραγμένος, κακός ύπνος

Το Parkinson’s UK αναφέρει ότι τα άτομα με την πάθηση είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αϋπνία λόγω συμπτωμάτων όπως η δυσκαμψία, ο πόνος και ο τρέμουλο που τους εμποδίζουν από έναν ξεκούραστο ύπνο.

Απώλεια της αίσθησης της όσφρησης

Το Parkinson’s UK αναφέρει: «Κάποιος με Πάρκινσον μπορεί να παρατηρήσει ότι η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν ή να έχει εξαφανιστεί. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να δυσκολεύεται να μυρίσει τα αγαπημένα του φαγητά. Η απώλεια της όσφρησης μπορεί μερικές φορές να ξεκινήσει χρόνια πριν από την εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων».

Μικρότερα γράμματα

Λόγω των αλλαγών στον εγκέφαλο που συμβαίνουν στα άτομα με Πάρκινσον, η κίνηση μπορεί να γίνει μικρότερη και λιγότερο έντονη, γεγονός που, όταν πρόκειται για χειρόγραφο, έχει ως αποτέλεσμα μικρότερα γράμματα.

Ανάγκη να πηγαίνουμε περισσότερο στην τουαλέτα

Τα άτομα με Πάρκινσον είναι πιο πιθανό να χρειάζονται περισσότερο την τουαλέτα. Η φιλανθρωπική οργάνωση εξηγεί: «Τα σημάδια μιας υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, όπως η ανάγκη άμεσης χρήσης της τουαλέτας χωρίς προειδοποίηση ή η ανάγκη συχνής επίσκεψης κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ουροδόχου κύστης των ατόμων με Πάρκινσον».

Προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη

Οπως εξηγούν: «Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσουμε κατάθλιψη μήνες πριν παρατηρήσουμε άλλα συμπτώματα.

«Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα.

«Τα άτομα με Πάρκινσον μπορεί να βιώνουν άγχος, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων ανησυχίας, όπως ανησυχία ή φόβο, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της πάθησης».

Πώς να υποστηρίξουμε κάποιον με Πάρκινσον

Η Σουζάν Μπουρν είναι επικεφαλής του τμήματος υποστήριξης φροντιστών στην κοινότητα μη αμειβόμενων φροντιστών Mobilise. Ο σύζυγός της διαγνώστηκε με Πάρκινσον πριν από 20 χρόνια και μοιράστηκε τις βασικές συμβουλές της για την υποστήριξη ενός αγαπημένου προσώπου με Πάρκινσον.

  • Χτίστε γνώσεις - μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για την πάθηση και τον τρόπο που εκδηλώνεται για το άτομο που φροντίζετε. Αυτό θα σας δώσει μια επίφαση ελέγχου και θα σας βοηθήσει να στηρίξετε τον ασθενή κατά τη διάρκεια των ραντεβού με την υγειονομική περίθαλψη
  • Μιλήστε για το θέμα κατά μέτωπο - Η Μπουρν συνιστά να μιλήσετε με ειλικρίνεια και εντιμότητα με το άτομο που στηρίζετε: «Ρωτήστε ο ένας τον άλλον ποιες είναι οι συγκεκριμένες ανάγκες σας και πώς μπορείτε να τις υποστηρίξετε καλύτερα»
  • Διατηρήστε τα πράγματα φυσιολογικά όπου είναι δυνατόν - Παρόλο που πρόκειται για μια κατάσταση που αλλάζει τη ζωή, η ίδια συμβουλεύει ότι η εύρεση της κανονικότητας είναι απαραίτητη: «Το να περνάτε χρόνο μαζί και να κάνετε πράγματα όπως θα κάνατε κανονικά μπορεί επίσης να βοηθήσει εσάς και το αγαπημένο σας πρόσωπο να θυμάστε ότι είστε ακόμα οι ίδιοι άνθρωποι που ήσασταν πριν από τη διάγνωσή του»
  • Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας - Πάρτε το χρόνο να επεξεργαστείτε τα νέα και δώστε στον εαυτό σας το χώρο και τη συμπόνια που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε τη νέα σας πραγματικότητα. Κι εσείς μετράτε
  • Βρείτε ένα δίκτυο υποστήριξης από άλλους ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον