Ο ωκεανός υποτίθεται ότι είναι η γενέτειρα όλης της ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να προστατεύουμε τις θάλασσες λίγο περισσότερο. Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ρομαντική. Η μόλυνση των υδάτων αποτελεί πρόβλημα των ημερών.
Και αν κρίνουμε από τα πράγματα που έχουν βρεθεί στους βυθούς των ωκεανών, μάλλον έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.
Τηλέφωνα Γκάρφιλντ
Για 30 χρόνια, στην γαλλική περιοχή της Βρετάνης, κάτοικοι έβρισκαν τηλέφωνα με το σχέδιο του διάσημου γάτου κινουμένων σχεδίων, τον Γκάρφιλντ. Το 2019 λύθηκε το μυστήριο, όταν ακτιβιστές βρήκαν κοντέινερ με εκατοντάδες συσκευές.
Εκατομμύρια Legos
Ήταν το 1997, όταν ο καπετάνιος του πλοίου Tokio Express εξηγούσε ότι ένα κύμα «που συμβαίνει ένα στα 100 χρόνια», κούνησε το πλοίο, με αποτέλεσμα να πέσουν στη θάλασσα 62 κοντέινερ που περιείχαν το δημοφιλές παιχνίδι. Ακόμα και σήμερα, βρίσκονται ξεβρασμένα σε παραλίες της Κορνουάλης, στη Βρετανία.
Εν μέσω κορονοϊού, ο καλλιτέχνης Ρομπυ Άρνολντ, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι για να περάσει την ώρα του στην καραντίνα, μάζεψε 300 Lego από τις παραλίες της περιοχής.
Ερωτικά γράμματα
Η Κάθλιν και ο γιος της, μετά από μια μεγάλη καταιγίδα που προκάλεσε ο τυφώνα Σάντι το 2012, βγήκαν βόλτα στην παραλία και βρήκαν 57 ερωτικά γράμματα από τον ίδιο αποστολέα προς τον ίδιο αποδέκτη. Ο τυφώνας Σάντι (Hurricane Sandy) είναι το μεγαλύτερο σύστημα τροπικών καταιγίδων που έχει καταγραφεί στον Ατλαντικό.
Τα γράμματα ήταν από τα 1912. Τα έγραφε κάποια Ντοτ στον αγαπημένο του Λιν.
Σε ένα από αυτά έγραφε: «Αγαπητέ μου Λιν, μερικές γραμμές μόνο για σήμερα το πρωί, καθώς πρόκειται να είναι άλλη μία από τις πολλές πολυάσχολες μέρες μου».
Ελπίζουμε τουλάχιστον να πρόλαβε να τα διαβάσει ο Λιν, πριν καταλήξουν στα χέρια της Κάθλιν.
Ραδιενεργά κοντέινερ
Το 2019, στην όχθη του Ποταμού Βέρκοβα, σε ένα μικρό χωριό της Ρωσίας, βρέθηκαν δύο κοντέινερ από πυρηνικό εργοστάσιο. Εικάζεται, ότι κατέληξαν εκεί μετά από πυρηνικό ατύχημα που προκάλεσε ο στρατός της Ρωσίας. Η ραδιενέργειά τους ήταν 38 φορές μεγαλύτερη από το κανονικό.
Τα βελέλα είναι κνιδόζωα της ομοταξίας των υδροζώων της τάξης των σιφωνοφόρων. Στην αρχή νόμιζαν ότι είναι μέδουσες. Τα βελέλα χρησιμοποιούν τα πτερύγιά τους για να μετακινούνται σε πιο ανοιχτά νερά. Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται περίπου κάθε τρία με έξι χρόνια, όταν αλλάζουν τα νερά.
Μοτοσικλέτα από την Ιαπωνία στον Καναδά
Μετά τον μεγάλο σεισμό του 2011 στην Ιαπωνία, μια Χάρλει βρέθηκε 4.000 μίλια μακριά, στον Καναδά. Λίγες μέρες μετά βρέθηκε και ο ιδιοκτήτης της, ο Ικούο Γιουκοχάμα, ο οποίος εκτός από την μηχανή κι άλλα υπάρχοντα, έχασε και μέλη της οικογένειάς του. Η εταιρεία Χάρλει πρότεινε να την επισκευάσει, αλλά εκείνος προτίμησε να γίνει έκθεμα σε μουσείο.
Εκατοντάδες αρχαία τεχνουργήματα (και όχι μόνο)
Ανακαλύφθηκαν μετά από εκσκαφές για να κατασκευαστεί μια τεχνητή παραλία στην Ολλανδία, γνωστή ως Σαντ Μότορ. Η άμμος της μετακινείται με τα χρόνια από τη δράση των κυμάτων, του ανέμου και των ρευμάτων κατά μήκος της ακτής. Αυτή η μέθοδος αναμένεται να είναι πιο οικονομικά αποδοτική και επίσης βοηθά τη φύση μειώνοντας την επαναλαμβανόμενη διαταραχή που προκαλείται από την αναπλήρωση των νερών.
Στις εκσκαφές βρέθηκαν τεχνουργήματα από δόντια μαμούθ, δόντια των νεάντερνταλ και ανθρώπινα απομεινάρια.
Παπάκια - Ναυαγοί
Το 1992 ένα κοντέινερ που περιείχε 29.000 πλαστικά κίτρινα παπάκια που κατασκευάστηκαν στην Κίνα για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας First Years Inc., έπεσε στη θάλασσα στη διάρκεια τρικυμίας από ένα πλοίο που έπλεε από το Χονγκ Κονγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κανένας εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να μαντέψει ότι τα ίδια αυτά παιχνίδια θα εξακολουθούσαν να επιπλέουν στους ωκεανούς του κόσμου σχεδόν 25 χρόνια αργότερα.
Η εταιρεία γιαουρτιών Yoplait δεν κυκλοφορεί πλέον προϊόντα στην Ισπανία από το 2001. Και, όμως, η περιβαλλοντολόγος Μαϊτέ Μομπό βρήκε ένα πλαστικό κεσέ της μάρκας στην παραλία Ντένια, στην Κόστα Μπλάνκα, ληγμένο από το 1976. Το πλαστικό το περίβλημα είναι - 44 χρόνια μετρά - σε άριστη κατάσταση. Η Μομπό κάνει έκκληση για να αποκτήσουν πλέον οι πολίτες περιβαλλοντική συνείδηση.
Και κάτι ελληνικό (αν και υπάρχουν πολύ περισσότερα παραδείγματα):
Περισσότερα από 800 κιλά απορριμμάτων συλλέχθηκαν από τον Θερμαϊκό κόλπο κατά την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του προγράμματος Fishing For Litter που πραγματοποιήθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, σε συνεργασία και με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος από την iSea, Ρωξάνη Νασάν Αγά - Σπυριδοπούλου, δύο αλιευτικά σκάφη, έβγαλαν με τα δίχτυα τους, μαζί με την ψαριά, 888 κιλά απορριμμάτων.