Καρπό διαδικασιών που διήρκεσαν περισσότερο απ′ έναν χρόνο αποτελεί η εγκατάσταση του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της Tesla Greece στον Δημόκριτο. Μάλιστα, το «χρυσό» deal μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού κλείστηκε σε μία περίοδο που το ενδιαφέρον για μία επένδυση της Tesla είχε «ανάψει» στην Ευρώπη, με αρκετές χώρες να την διεκδικούν.
Η ελληνική κυβέρνηση προετοίμαζε μεθοδικά και αθόρυβα τον φάκελο «Tesla Greece» και η συμφωνία για δημιουργία ερευνητικού κέντρου για την ανάπτυξη των διάσημων πλέον ηλεκτρικών κινητήρων έκλεισε υπό άκρα μυστικότητα, με το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας κ. Κώστα Φωτάκη να βρίσκεται για περισσότερο από έναν χρόνο σε επικοινωνία με τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και να κλείνει ραντεβού στην Αθήνα με τους ανθρώπους της Tesla από τη Σίλικον Βάλεϊ.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» η πρώτη επίσκεψη έγινε από δύο άτομα της εταιρείας που έφτασαν από το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια για να δουν τους χώρους του τεχνολογικού πάρκου «Λεύκιππος» στην Αγία Παρασκευή, που προτάθηκε για την εγκατάσταση της «Tesla Greece».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λειτουργία του τμήματος R&D της σε ένα σημαντικό ελληνικό ερευνητικό κέντρο και δίπλα σε άλλες καινοτόμες εταιρείες ήταν κάτι που η εταιρεία επεδίωξε. Οι υπεύθυνοι της Tesla περιηγήθηκαν στους χώρους του Δημόκριτου και αποχώρησαν εντυπωσιασμένοι από τις εγκαταστάσεις, όπως το συνεδριακό κέντρο και η βιβλιοθήκη, και οι αρχές, από την πλευρά τους, μαζί με τον διευθυντή του Δημόκριτου, κ. Γιώργο Νούνεση, ολοκλήρωσαν όλες τις απαραίτητες ενέργειες – υψηλών τεχνικών προδιαγραφών – που απαιτούνταν για την εγκατάσταση του ερευνητικού hub. Διέθεσαν μεταξύ άλλων, γραμμές ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και ένα ολόκληρο κτίριο για τη στέγασή του, όπως είχε ζητήσει η Tesla.
Εκτός από τον χωροταξικό σχεδιασμό, η ομάδα του κ. Φωτάκη, σε διαρκή συνεργασία με τα άλλα υπουργεία, κυρίως με το Οικονομικών και το Οικονομίας και Ανάπτυξης, κινήθηκαν από τα τέλη του 2016 για την προσέλκυση της Tesla και της παρουσίασαν από νωρίς τα πλεονεκτήματα μιας επένδυσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», τη «φιλοξενία» τμήματος R&D της Tesla- του πρώτου της εταιρείας εκτός Αμερικής- διεκδικούσαν για περισσότερο από έναν χρόνο άλλες 10 χώρες- σημαντικές επιστημονικά και τεχνολογικά- μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Πορτογαλία (η χώρα της Ιβηρικής διεκδίκησε την επένδυση ακόμα και με ομάδα στο Facebook που είχε συγκεντρώσει πάνω από 51000 υποστηρικτές).
Το βασικό πλεονέκτημα που παρουσιάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, που κινήθηκε με υπομονή, επαγγελματισμό και μια διακριτικότητα που εκτιμήθηκε από την Tesla, ήταν το επίπεδο του επιστημονικού, ερευνητικού και τεχνικού προσωπικού στη χώρα μας, κάτι το οποίο ήταν βέβαια γνωστό στην Tesla λόγω της παρουσίας Ελλήνων επιστημόνων σε θέσεις- κλειδιά της εταιρείας. Εξάλλου κινητήριος δύναμη για το κλείσιμο του «deal» ήταν οι ενέργειες του Κωστή Λάσκαρη, επικεφαλής μηχανικού της Tesla, ο οποίος έχει στενές διασυνδέσεις με την ελληνική ερευνητική κοινότητα.
Πηγή: Έθνος