Η χρήση έξυπνης τεχνολογίας για την παρακολούθηση της υγείας, της αναπαραγωγικότητας, της τοποθεσίας και των περιβαλλοντικών συνθηκών των βοοειδών μπορεί να βοηθήσει στην ασφάλεια των τροφίμων και στην αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά αυτή η παρακολούθηση προσθέτει ενεργειακό κόστος σε μια βιομηχανία που ήδη εκπέμπει υψηλές εκπομπές αερίων.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Southwest Jiaotong στην Κίνα δημιούργησαν ένα έξυπνο ρολόι σχεδιασμένο για χρήση από τις αγελάδες. Η συσκευή τοποθετείται γύρω από τον λαιμό ή τα πόδια των αγελάδων και καταγράφει το σημείο που βρίσκεται το ζώο, αναφέρει το Eurekalert.
Καταγράφει επίσης μια σειρά από δεδομένα όπως τα επίπεδα οξυγόνου και υγρασίας στην ατμόσφαιρα, την θερμοκρασία στην περιοχή που βρίσκεται η αγελάδα, το πόσο έχει κινηθεί και κατ’ επέκταση ασκηθεί σωματικά, παρακολουθεί τον αναπαραγωγικό της κύκλο καθώς και την παραγωγικότητα της σε γάλα.
Επιπλέον η συσκευή λειτουργεί με κινητική ενέργεια φορτιζόμενη από τις κινήσεις του ζώου άρα δεν χρειάζεται συνεχή περισυλλογή και επαναφόρτιση.
«Σε ένα ράντσο, η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και υγειονομικών πληροφοριών των βοοειδών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εκτροφής και διαχείρισης των βοσκοτόπων», λέει ο Ζουτάο Ζάγνκ εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και προσθέτει: «Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση οξυγόνου, τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα, την ποσότητα άσκησης, τους αναπαραγωγικούς κύκλους, τις ασθένειες και την παραγωγή γάλακτος».
«Η παρακολούθηση περιβαλλοντικών δεδομένων καθώς και δεδομένων της υγείας του ζώου μπορούν να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση εμφάνισης ασθενειών και να αυξήσουν την αποδοτικότητα της αναπαραγωγικής διαδικασίας και της γενικότερης διαχείρισης των αγελάδων» λέει ο Ζουτάο Ζανγκ.
Η συσκευή δοκιμάστηκε πρώτα σε ανθρώπους σε μια αντιστροφή της συνήθους διαδικασίας όπου οι δοκιμές διαφόρων τεχνολογιών και μεθόδων κάθε είδους δοκιμάζονται πρώτα σε ζώα και μετά σε ανθρώπους.