Στην αγγλική γλώσσα, υπάρχει ο όρος - και η πρακτική - των New Year’s Resolutions. Τα resolutions είναι, ουσιαστικά, αποφάσεις που παίρνουμε ή/ και στόχοι που θέτουμε για διάφορους τομείς της ζωής μας (υγεία, επαγγελματικά, οικογενειακά κλπ), με απώτερο σκοπό τη βελτίωση. «Είθισται» να γίνονται σε ετήσια βάση (την πρώτη μέρα του χρόνου) και συνήθως έχουν τη μορφή «από την τάδε χρονική στιγμή θα σταματήσω να κάνω το Χ/ θα αρχίσω να κάνω το Υ» κ.ο.κ. Είναι κοινό μυστικό ότι, στην Ελλάδα, όσοι από εμάς μπαίνουμε στη διαδικασία να θέτουμε ετήσια….resolutions, τείνουμε να τα ορίζουμε από Σεπτέμβριο, αντί από Ιανουάριο.
Είναι ενδιαφέρον να αναλογιστούμε για ποιο λόγο να υπάρχει αυτή η διαφορά όσον αφορά το πότε γίνονται τα resolutions στη χώρα μας, σε σχέση με άλλες χώρες. Ίσως αποτελεί απομεινάρι των παιδικών μας χρόνων το να σκεφτόμαστε σε σχολικές χρονιές. Ίσως πάλι, το κλίμα και η κουλτούρα της χώρας μας, όπου το καλοκαίρι μοιάζει μαγικό και ατελείωτο ακόμα και αν δεν πηγαίνεις σχολείο, να μας βάζει σε μια λογική νέας αρχής από Σεπτέμβριο, ψυχολογική κατάσταση η οποία ευνοεί και τον ορισμό των resolutions μας (για όποιον το επιθυμεί!).
Όποτε και αν λαμβάνουν χώρα, τα resolutions μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα, καθώς μας βάζουν σε μία διαδικασία ανασκόπησης, επεξεργασίας και ξεσκαρταρίσματος όσον αφορά τη ζωή μας. Περιεργαζόμαστε προσεκτικά διάφορα κομμάτια της ζωής μας και έχουμε την ευκαιρία να δούμε τι θέλουμε και τι δε μας κάνει πια, πού μπορούμε να βελτιωθούμε, πώς μπορούμε να φροντίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας αλλά και αυτούς που αγαπάμε. Έτσι, τα resolutions μπορούν να μας κινητοποιήσουν στο να κάνουμε πολλά και καλά πράγματα. Κάποια παραδείγματα είναι το να μειώσουμε το αλκοόλ, να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας, να μάθουμε μια ξένη γλώσσα, να βλέπουμε πιο συχνά την οικογένεια και τους φίλους μας. Τέτοιοι στόχοι λειτουργούν καλύτερα όταν είναι συγκεκριμένοι αλλά και ρεαλιστικοί (π.χ. Αντί να πούμε «δε θα ξαναπιώ αλκοόλ ΠΟΤΕ», μπορούμε να βάλουμε στόχο να μην ξεπερνάμε, π.χ., τις 3 δόσεις αλκοόλ την εβδομάδα. Ομοίως, αν μέχρι τώρα δε γυμναζόμασταν και ξαφνικά θέσουμε το στόχο να γυμναζόμαστε 2 ώρες ημερησίως, πιθανότατα αυτό να μας φανεί βουνό, να απογοητευτούμε γρήγορα και τελικά να τα παρατήσουμε τελείως, σε σχέση με το αν είχαμε θέσει ένα πιο εφικτό στόχο). Πάντα, όταν θέτουμε έναν στόχο, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όλους τους παράγοντες που ευνοούν ή εμποδίζουν την επίτευξή του (συμπεριλαμβανομένης και της ιδιοσυγκρασίας μας) και να κινούμαστε με γνώμονα τα πραγματικά δεδομένα.
Επομένως, τα resolutions μπορούν να είναι κάτι το πολύ θετικό και κινητοποιητικό, αρκεί να μη χαρακτηρίζονται από τελειοθηρία και ζορίζουμε άνευ λόγου τον εαυτό μας. Αν είμαστε απόλυτοι σε αυτά που θέτουμε ως στόχους, οποιονδήποτε τομέα της ζωής μας και αν αφορούν, συχνά κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό. Η ζωή είναι, τις περισσότερες φορές, αρκετά δύσκολη από μόνη της, οπότε το να προσθέτουμε ακόμα περισσότερη πίεση, σίγουρα δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Καλό Σεπτέμβριο σε όλους!