Τα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη έξοδο στις αγορές

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη έξοδο στις αγορές
monsitj via Getty Images

Με το κλίμα στις αγορές να μοιάζει με κινούμενη άμμο και τις διαπραγματεύσεις για το Ελληνικό ζήτημα να βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τα δεδομένα προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του στην αγορά ομολόγων.

Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές έχει ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό που είχε κάνει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπουργείο Οικονομικών και Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εξετάζουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Οι συζητήσεις έχουν ενταθεί και πάλι μετά την ολοκλήρωση της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ καθώς παρά το γεγονός ότι έγινε ξεκάθαρο ότι καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να «τρέξει» τις εξελίξεις, αποτελεί θετικό στοιχείο το γεγονός ότι το Ταμείο έδειξε τουλάχιστον διάθεση συνεννόησης με τους υπόλοιπους Θεσμούς.

Εισηγήσεις ορισμένων στελεχών αναφέρουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί μια ακόμα έξοδος πριν οι διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση και την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου μπουν στην τελική ευθεία. Και αυτό γιατί οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι όσο πλησιάζουμε στις τελικές αποφάσεις θα υπάρχει και ένταση και ανησυχία στις αγορές για την τελική κατάληξη.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι συγκεκριμένες εισηγήσεις αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα σύμφωνα με πληροφορίες θετικά αποτελέσματα των stress test των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου. Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες θετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για την υπερκάλυψη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι το χρονικό σημείο είναι ιδανικό για μια ακόμα δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Στάση αναμονής

Εισηγήσεις ωστόσο υπάρχουν και για μια πιο συντηρητική στάση από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με την επόμενη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Αρκετά στελέχη εκτιμούν ότι από την στιγμή που το θέμα του χρέους παραμένει στον αέρα και οι Θεσμοί έχουν μεταξύ τους ακόμα μεγάλες διαφορές, θα ήταν επικίνδυνο το Ελληνικό Δημόσιο να δοκιμάσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Έστω και αν οι τελευταίες εξελίξεις έδειξαν ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να «υποχωρήσει» συμφωνώντας με τους Ευρωπαίους για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, οι αγορές ακόμα δεν έχουν πειστεί για τη δυνατότητα οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν ομαλά έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Σε αυτές τις ανησυχίες έρχονται να προστεθούν και οι αναταράξεις των τελευταίων ημερών στην αγορά ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων βρέθηκαν στο 3%. Οι αναλυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως να προβλέψουν τις προθέσεις των επενδυτών.

Σε αυτό το κλίμα το Οικονομικό επιτελείο αναμένεται να λάβει το επόμενο διάστημα τις αποφάσεις του με στόχο όχι να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου, αλλά να βελτιώσει την εικόνα των Ελληνικών ομολόγων, να δημιουργήσει μια σταθερή σχέση με τις αγορές και να φτιάξει το «μαξιλαράκι» ρευστότητας προκειμένου να είναι η χώρα ταμειακά καλυμμένη για την περίοδο μετά την έξοδο της από το τρίτο Μνημόνιο.

Δημοφιλή