Τα σχέδια της κυβέρνησης για το επόμενο πακέτο στήριξης

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν ξεκινήσει το σχεδιασμό του επόμενου πακέτου στήριξης, εφόσον η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας παραταθεί και τον Μάιο.
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαδικασίες αίτησης για την υπαγωγή σε μια σειρά από μέτρα που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αποφασίσει για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Ταυτόχρονα όμως στο οικονομικό επιτελείο έχουν ξεκινήσει το σχεδιασμό του επόμενου πακέτου στήριξης, εφόσον η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας παραταθεί και τον Μάιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έχει δηλώσει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια επιτρέπουν στην κυβέρνηση χωρίς πρόβλημα να προχωρήσει στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για δύο με τρεις μήνες. Ευχή όλων είναι τα έκτακτα μέτρα να μη παραταθούν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο εάν ξεπεράσουν τους δύο με τρεις μήνες η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπου προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης. Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούσαν να στηριχτούν με το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ για 45 ημέρες έως και τον Ιούνιο.

Έως τότε το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί καθημερινά τις ανάγκες της οικονομίας και τις ταμειακές δυνατότητες του Δημοσίου, προκειμένου να σχεδιάσει τα νέα πακέτα έκτακτων μέτρων εφόσον χρειαστεί. Το ένα σκέλος αυτών θα είναι η επέκταση των μέτρων τα οποία ήδη εφαρμόζονται. Το δεύτερο σκέλος θα είναι να στηριχθούν όσοι δουν να παρατείνεται η αναστολή της σύμβασης εργασίας τους, αλλά και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Η κυβέρνηση θα αξιοποίηση όλες τις χρηματοδοτικές γραμμές στήριξης που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως το σχεδιαζόμενο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη διασφάλιση της εργασίας. Η συγκεκριμένη δράση ονομάζεται SURE και θα διαθέσει 100 δισ. ευρώ προκειμένου τα κράτη μέλη να στηρίξουν την αγορά εργασίας και να επανεντάξουν σε αυτή τους νέους ανέργους που θα δημιουργήσει η κρίση.

Ταυτόχρονα η Ελληνική πλευρά σχεδιάζει και άλλα προγράμματα με στόχο την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, είτε με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, είτε με επιδοτούμενα προγράμματα.

Στοχευμένες παρεμβάσεις

Μεγαλύτερης ακόμα δυσκολίας από τη λήψη γενικών μέτρων στήριξης του συνόλου των πληττόμενων επιχειρήσεων και αγορών, είναι τα ειδικά μέτρα που θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει να σχεδιάζει και να ανακοινώνει η κυβέρνηση. Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί στο σύνολο της η Ελληνική Οικονομία και στη συνέχεια κάθε κλάδος ξεχωριστά.

Δεδομένο είναι ότι προτεραιότητα θα δοθεί στον τουρισμό προκειμένου να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό. Οι στοχευμένες δράσεις όμως θα αφορούν και άλλους κλάδους που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά, με ειδικά προγράμματα τα οποία θα παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις και προγράμματα στήριξης των εργαζόμενων.

Δημοφιλή