Τη βάσανο του ελέγχου από τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ περνά τα τελευταία 24ωρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την ώρα που στην κυβέρνηση επιχειρούν να βρουν τον τρόπο να περάσουν από τη μέγγενη των δανειστών τις ελαφρύνσεις που σχεδιάζουν.
Οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για πλαίσιο φοροελαφρύνσεων τις οποίες θα εισηγηθεί μέσα στον Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία».
Τα σχέδια για παρεμβάσεις στην φορολογική πολιτική η κυβέρνηση τα έχει αποκαλύψει από τις αρχές Ιουνίου.
Μια πρώτη συζήτηση έχει γίνει και με τους Θεσμούς, οι οποίοι δεν εμφανίζονται και ιδιαίτερα θετικοί σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις και ειδικά πριν ακόμα μπουν οι υπογραφές για το τέλος του τρίτου Μνημονίου.
Παρ′ όλα αυτά έχουν αφήσει το περιθώριο στην κυβέρνηση να εισηγηθεί μέτρα τα οποία θα αφορούν το υπερπλεόνασμα που παράγει η ελληνική οικονομία.
Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει μελέτη η οποία θα καταλήγει στις παρεμβάσεις οι οποίες επιτρέπονται να γίνουν ως αποτέλεσμα του δημοσιονομικού χώρου που έχει δημιουργηθεί από την άσκηση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση εξετάζει διαρκώς τις δυνατότητες να μειωθεί το «βάρος» από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς μια τέτοια κίνηση πέρα του πολιτικού συμβολισμού θα γίνει αισθητή από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.
Η λίστα όμως περιλαμβάνει και άλλες εναλλακτικές από τη στιγμή που στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν καλά ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ο «αγαπημένος» φόρος των δανειστών κυρίως εξαιτίας της υψηλής εισπραξιμότητας που έχει.
Η λίστα πέρα λοιπόν από τα σχέδια για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και παρεμβάσεις στο ΦΠΑ, αλλά και μειώσεις στις κλίμακες της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και άλλων έμμεσων φόρων.
Όλα τα παραπάνω θα κατατεθούν προς επεξεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να συζητηθούν και με τους Θεσμούς εν όψει και του τελευταίου Eurogroup πριν τις καλοκαιρινές διακοπές στις 12 Ιουλίου.
Τα κλιμάκια του ΔΝΤ
Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι αυτή που θα κρίνει τα περιθώρια παρεμβάσεων σε φόρους και εισφορές.
Αυτά τα στοιχεία, άλλωστε, ελέγχουν μεταξύ άλλων, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ οι οποίοι βρίσκονται από τη Δευτέρα στην Αθήνα και ως την Πέμπτη θα περνούν από «κόσκινο» την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο πλαίσιο του Άρθρου 4 του καταστατικού του προκειμένου το Ταμείο να συντάξει έκθεση για την πορεία της Ελλάδας ως χώρα μέλους του ΔΝΤ και όχι ως χώρα σε μνημόνιο.
Σε αυτή την έκθεση θα περιλαμβάνεται και η «πολύαναμενόμενη» έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην υποδοχή των ελληνικών ομολόγων από τις αγορές.