Καλώς ή κακώς, τους περισσότερους από εμάς μας συναρπάζει η απιστία, είτε πρόκειται για τα ενδεικτικά σημάδια της, είτε για την αιτία που οι άνθρωποι επιλέγουν να απατήσουν το ταίρι τους.
Σύμφωνα με τους θεραπευτές, το ενδιαφέρον μας πηγάζει από το γεγονός ότι ζούμε σε έναν κόσμο που υπερασπίζεται τη μονογαμία. Επομένως, η απιστία μοιάζει να παρεκκλίνει από έναν κοινό «ηθικό κώδικα».
Μάλιστα, μας ιντριγκάρει διπλά όταν οι φήμες για απιστία περιστρέφονται γύρω από ένα δημόσιο πρόσωπο, ειδικά όταν πρόκειται για ένα ζευγάρι που «φαινόταν να τα πηγαίνει τόσο καλά».
Το μέγεθος της κάθε απιστίας διαφέρει. Για κάποιους, η απιστία δεν σηματοδοτεί αυτόματα και το τέλος της σχέσης, ενώ για άλλους θεωρείται εσχάτη προδοσία.
Ωστόσο τι είναι αυτό που μας ωθεί στο να απατήσουμε; Η θεραπεύτρια ζευγών Λώρα Κολκουχούν θεωρεί πως πρόκειται για ένα δύσκολο ερώτημα, καθώς κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικά κίνητρα.
«Ένα από τα κύρια ζητήματα εφόσον έχουμε διαπράξει το ”αμάρτημα”, είναι το γεγονός ότι πιστεύουμε πως το περιστατικό έχει να κάνει με το ”εμείς”. Πιστεύουμε δηλαδή πως από κοινού κάτι δεν κάναμε σωστά στη σχέση μας», εξηγεί η Κολκουχούν.
Η απιστία ωστόσο, σχετίζεται περισσότερο με το άτομο που υποκύπτει σε αυτήν παρά με το άτομο που την υφίσταται, υποστηρίζει η θεραπεύτρια ζευγαριών.
«Η απιστία θα μπορούσε να οφείλεται στην ανάγκη για ποικιλία, σε ζητήματα δέσμευσης, σε θυμό, σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, στην έλλειψη αγάπης, στον εθισμό στο σεξ ή στην ανάγκη για επιβεβαίωση. Ίσως αισθανόμαστε ότι ο σύντροφός μας έχει απομακρυνθεί ή ότι η σχέση μας έχει πάψει να είναι συναρπαστική, ενώ μια νέα σεξουαλική επαφή μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε ξανά ελκυστικοί», προσθέτει η Κόλκουχούν.
Η Κόλκουχούν ωστόσο, αποκαλύπτει ότι αυτό που ακούει περισσότερο ως θεραπεύτρια ζευγαριών είναι ότι ο σύντροφος δεν καταλαβαίνει ή δεν ακούει πλέον το άτομο που έχει απατήσει.
«Η έλλειψη σωματικής οικειότητας μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ότι δεν παίρνει αγάπη, κάτι που μπορεί να το παρακινήσει να ψάξει αλλού, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες του»
Πώς θα καταλάβουμε αν ο/η σύντροφός μας, μας απατά
Προφανώς, οφείλουμε να δώσουμε σημασία σε κάποιον που φαίνεται απόμακρος.
«Ίσως διαπιστώσουμε ότι η συμπεριφορά του/της συντρόφου μας φαίνεται ένοχη ή πιθανώς θα ανακαλύψουμε κάποιες ανακρίβειες, όπως το να λέει ψέματα για το πού βρίσκεται και το τί κάνει. Επιπλέον, το σεξ μπορεί να μην γίνεται τόσο συχνά ή να γίνεται συνέχεια και νευρωτικά. Ωστόσο, αυτός είναι ένας παράγοντας που διαφέρει από σύντροφο σε σύντροφο», μας προειδοποιεί η Κολκουχούν.
Τελικά η απιστία είναι συνώνυμη του χωρισμού; «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η απάντηση σε αυτό είναι ένα δυνατό ”ναι”, ωστόσο στη δουλειά μου ως θεραπεύτρια ζευγαριών έχω δει πολλά ζευγάρια να επιστρέφουν σε μια σχέση με μεγαλύτερη κατανόηση και πολύ καλύτερη επικοινωνία», τονίζει η Κολκουχούν.
Πιστεύει ότι η απιστία δεν φέρνει οπωσδήποτε το τέλος της σχέσης: «Αν βρισκόμαστε και οι δύο σε θέση είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί, ακόμα και μετά από την απιστία. Για πολλά ζευγάρια ένα τέτοιο συμβάν μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και ως σημάδι αφύπνισης προκειμένου να διορθωθούν τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στη σχέση», μας συμβουλεύει η Κολκουχούν.