Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού φαίνεται να προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα με αυτά που έχουμε συνηθίσει, τα οποία θυμίζουν περισσότερο ένα άσχημο κρύωμα, σύμφωνα με τον επικεφαλή ερευνητή πίσω από την εφαρμογή Zoe Covid Symptom Study.
Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, ειδικός στη γενετική επιδημιολογία από το King’s College του Λονδίνου δηλώνει στην HuffPost UK ότι η μετάλλαξη, η οποία ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ινδία και έχει πλέον γίνει η πιο κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο, «μοιάζει περισσότερο με ένα άσχημο κρύωμα» στον νεότερο πληθυσμό και «οι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν».
Η ιστοσελίδα του Δημοσίου Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) ακόμα καταγράφει τρία κλασσικά συμπτώματα - υψηλή θερμοκρασία σώματος, νέος και συνεχής βήχας και απώλεια ή αλλαγή στη μυρωδιά ή / και τη γεύση - ως κύρια.
Στην εβδομαδιαία αναφορά του, ο ο καθηγητής Σπέκτορ ανέφερε ότι οι αυξήσεις των περιπτώσεων φαίνεται να συμβαίνουν σε νέους και μη εμβολιασμένους, με τις περισσότερες περιπτώσεις κάτω των 40 ετών.
Αυτό συμβαδίζει με τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) που δημοσιεύθηκαν στις 10 Ιουνίου, τα οποία αποκάλυψαν ότι τα ποσοστά των περιπτώσεων έχουν αυξηθεί στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες την περασμένη εβδομάδα, με τις λοιμώξεις να είναι πλέον υψηλότερες σε εκείνες των ηλικιών 20-29.
Τα δεδομένα δηλώνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει ρυθμό R 6, που είναι περίπου διπλάσια μεταδοτικός από την αρχική μετάλλαξη. Αυτό είναι «πραγματικά μολυσματικό», λέει ο καθηγητής Σπέκτορ.
Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορεί να μολυνθούν με αυτή την μετάλλαξη, αν και είναι πιθανό να παρουσιάσουν μια πιο ήπια εκδοχή συμπτωμάτων και δεν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν.
«Ο Covid ενεργεί διαφορετικά τώρα», δηλώνει ο καθηγητής Σπέκτορ, επικαλούμενος την αλλαγή των συμπτωμάτων. «Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν απλά κάποιο είδος εποχιακού κρυολογήματος και να εξακολουθούν να πηγαίνουν σε πάρτι και μπορεί να το διαδώσουν (π.χ.) σε άλλα έξι άτομα. Πιστεύουμε ότι αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα».
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Από τις αρχές Μαΐου, η ομάδα του που αναλύει τα συμπτώματα τα οποία υπέβαλαν όλοι οι χρήστες της προαναφερθείσας εφαρμογής παρατήρησε ότι δεν είναι τα ίδια με αυτά που κάποτε ήταν.
Το νούμερο ένα σύμπτωμα είναι πονοκέφαλος, ακολουθούμενος από πονόλαιμο, ρινική καταρροή και πυρετό - «όλα αυτά δεν είναι τα παλιά κλασικά συμπτώματα», δηλώνει ο καθηγητής Σπέκτορ.
«[Σύμπτωμα] νούμερο πέντε είναι βήχας, είναι πιο σπάνιο, ενώ δεν βλέπουμε καν την απώλεια μυρωδιάς να βρίσκεται πλέον στα 10 πρώτα (συμπτώματα). Αυτή η παραλλαγή φαίνεται να λειτουργεί ελαφρώς διαφορετικά».
Λέει ακόμα ότι οι νέοι μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα που τους κάνουν να «αισθάνονται σαν (να έχουν) ένα άσχημο κρύωμα ή κάποια αστεία αίσθηση ότι είναι «εκτός» - και προσθέτει ότι εκείνοι που παρουσιάζουν τα παραπάνω πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να κάνουν ένα γρήγορο τεστ ανίχνευσης κορονοϊού COVID-19 IgG/IgM υψηλής ευαισθησίας πλευρικής ροής. Εάν το αποτέλεσμα της δοκιμής είναι θετικό, θα πρέπει να κάνουμε ένα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού με τη Μέθοδο Μοριακού Ελέγχου (PCR).
«Αν νιώθουμε αδιαθεσία, ας μείνουμε στο σπίτι για λίγες μέρες μέχρι να περάσει», καταλήγει.
Συζητώντας την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τελευταίως, η δρ. Υβόν Ντόιλ, ιατρική διευθύντρια στην υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας κάλεσε τους ανθρώπους να θυμούνται ότι είναι ασφαλέστερο να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους. «Ας εξασκηθούμε στην καλή υγιεινή των χεριών και ας φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους», προσθέτει.