Η εξάπλωση του κορονοϊού και τα αρνητικά αποτελέσματα που θα προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία, αυξάνει τις πιθανότητες να επικρατήσει τελικά το αρνητικό σενάριο για την πορεία ανάπτυξης. Οι ανακοινώσεις των διεθνών οργανισμών σχετικά με τα μέτρα στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας, ενίσχυσαν ακόμα λίγο τον φόβο στις αγορές.
Οι επενδυτές «διάβασαν» την κινητοποίηση των οργανισμών και την άμεση λήψη μέτρων σαν εκτίμηση ότι η κρίση είναι προ των πυλών και μάλιστα ότι θα επικρατήσει το χειρότερο σενάριο. Αποτέλεσμα ήταν να αποδεχτούν τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, της επικεφαλής του ΔΝΤ και των υπόλοιπων αξιωματούχων με επιφύλαξη.
Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup οι υπουργοί έθεσαν το σύστημα σε κατάσταση επιφυλακής για την ενεργοποίηση δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης.
Το θέμα παραπέμφθηκε στο τακτικό Eurogroup της 16ης Μαρτίου, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Τα σενάρια
Το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς και στην Ελληνική. Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, είναι ότι οι επιπτώσεις θα είναι περισσότερο έμμεσες και λιγότερο άμεσες. Όπως εξηγούν, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα να είναι μεγαλύτερο από το πρόβλημα στον τουρισμο, χωρίς όμως να υπάρχει πλήρης εικόνα για το τι θα γίνει με τις κρατήσεις το επόμενο διάστημα.
Κρίσιμο στοιχείο θεωρείται εάν τις επόμενες ημέρες η πορεία του ιού δείξει ότι τα κρούσματα και η εξάπλωση τους θα περιοριστούν μέσα στην άνοιξη. Σε αυτό το σενάριο στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η ζημιά στον τουρισμό ενδέχεται να είναι μικρή. Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο είναι στην γενική εικόνα της παγκόσμιας οικονομία και τις επιπτώσεις που θα έχει και στην Ελληνική.
Η ανάσχεση της αναπτυξιακής δυναμικής στην παγκόσμια οικονομία είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει προβλήματα και στο ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι στην επικράτηση του αρνητικού σεναρίου η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας για το 2020 μπορεί να αναθεωρηθεί σε επίπεδο κάτω του 2% του ΑΕΠ, σε σχέση με την πρόβλεψη του 2,8% του ΑΕΠ που υπάρχει στον προϋπολογισμό.
Καθυστερήσεις
Ως αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης θα είναι το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων, ακόμα και για την αλλαγή χρήσης των κερδών των Ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (ANFA’s και SMP’s). Ωστόσο, είναι πιθανό σε περίπτωση επικράτησης του ακραία αρνητικού σεναρίου για την παγκόσμια οικονομία, να υπάρξει απόφαση για «χαλάρωση» των στόχων, εφόσον σημειωθούν αποκλίσεις εξαιτίας των συνεπειών του κορονοϊού.
Σε πρώτη φάση τα Ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρούν τα σχέδια στήριξης της οικονομίας στη βάση κάθε σεναρίου που θα μπορούσε να επικρατήσει. Οι Θεσμοί κρατούν στάση αναμονής προκειμένου πρώτα να υπάρξει σαφής εικόνα για τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η εξάπλωση του ιού. Ως αποτέλεσμα όμως είναι όλες οι σημαντικές συζητήσεις για την Ελληνική Οικονομία να περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς προέχει ο τρόπος αντιμετώπισης των συνεπειών της εξάπλωσης του Covid-19.
Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 210.52.12.054.
Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ