Τα ήπια κρουστικά κύματα θα μπορούσαν να αναγεννήσουν τον καρδιακό ιστό των ασθενών μετά από χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με έρευνα .
Μια μελέτη 63 ατόμων στην Αυστρία διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν τη νέα θεραπεία μπορούσαν να περπατήσουν περισσότερο - και οι καρδιές τους μπορούσαν να αντλήσουν περισσότερο αίμα, από το BBC.
«Για πρώτη φορά, βλέπουμε τον καρδιακό μυ να αναγεννάται σε κλινικό περιβάλλον, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε ο καθηγητής Johannes Holfeld, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ.
Περισσότερες δοκιμές της συσκευής, που ονομάστηκε «space hairdryer» από ερευνητές, με σκοπό να γίνουν νέες μελέτες σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών.
Κάθε χρόνο, 18 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις ή άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .
Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και την ανθυγιεινή διατροφή , καθώς και τη χρήση τσιγάρου και αλκοόλ.
Τα φάρμακα και άλλες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της νόσου και να μειώσουν τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι χειρουργοί παίρνουν ένα υγιές αιμοφόρο αγγείο από το στήθος, το πόδι ή το χέρι και το προσαρτούν στην περιοχή της καρδιάς πάνω και κάτω από την φραγμένη αρτηρία - μια διαδικασία γνωστή ως καρδιακή παράκαμψη.
Αλλά αυτού του είδους η επέμβαση μπορεί μόνο να διατηρήσει τη λειτουργία της καρδιάς αντί να τη βελτιώσει.
Ερευνητές στην Αυστρία προσπαθούν να αναγεννήσουν τον ίδιο τον κατεστραμμένο ιστό εφαρμόζοντας ήπια ηχητικά κύματα λίγο μετά την επέμβαση bypass.
Η διαδικασία, η οποία διαρκεί περίπου 10 λεπτά, έχει σχεδιαστεί για να διεγείρει την ανάπτυξη νέων αγγείων γύρω από την περιοχή που έχει υποστεί βλάβη μετά από καρδιακή προσβολή.
Μια παρόμοια τεχνική «shockwave» χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων όπως τραυματισμών τενόντων και συνδέσμων και στυτικής δυσλειτουργίας.
Κύματα ή παλμοί υψηλότερης ισχύος χρησιμοποιούνται επίσης στη λιθοτριψία, μια κοινή ιατρική διαδικασία για τη διάσπαση των λίθων στα νεφρά.
Οι μισοί από τους ασθενείς στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ηχητικά κύματα υπό γενική αναισθησία, ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε ψεύτικη -ή ψευδή- διαδικασία.
Ένα χρόνο μετά την επέμβαση, η ποσότητα του οξυγονωμένου αίματος που αντλείται από την καρδιά είχε αυξηθεί κατά:11,3% στην ομάδα shockwave και 6,3% στην ομάδα ελέγχου.
Οι ασθενείς με κρουστικό κύμα μπορούσαν επίσης να περπατήσουν περισσότερο χωρίς να ξεκουράζονται και ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ζωής.
«Σημαίνει ότι μπορούν να βγουν ξανά βόλτα με τον σκύλο τους ή να πάνε στο σούπερ μάρκετ», είπε ο καθηγητής Holfeld.
«Προβλέπουμε επίσης ότι θα έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και λιγότερες επανεισαγωγές στο νοσοκομείο».
Η διευθύντρια του British Heart Foundation, Dr Sonya Babu-Narayan, σύμβουλος καρδιολόγος, είπε ότι η τρέχουσα θεραπεία καρδιακών παθήσεων αφήνει «πολλά περιθώρια βελτίωσης».
«Αυτό που είναι συναρπαστικό σε αυτή τη δοκιμή είναι ότι ένα χρόνο αργότερα, οι άνθρωποι που έκαναν θεραπεία κρουστικών κυμάτων στην καρδιά κατά τη διάρκεια της επέμβασης είχαν καλύτερη καρδιακή λειτουργία και λιγότερα συμπτώματα από αυτούς που δεν το έκαναν», είπε.
Οι ερευνητές αναμένουν ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα εγκρίνουν τη συσκευή αργότερα φέτος, με την πρώτη χρήση σε ασθενείς εκτός κλινικών δοκιμών να προγραμματίζεται για το 2025.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα αυστριακά κυβερνητικά τμήματα, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος των ΗΠΑ, και μια εταιρεία που προέρχεται από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ και ανήκει εν μέρει στους ερευνητές.