Τα Social Media «πνίγηκαν στο αίμα» της τρομοκρατικής επίθεσης της Νέας Ζηλανδίας

Ανάλυση για το πως τα Social Media αντέδρασαν στην επίθεση κατά μουσουλμάνων στο Christchurch.
Hagen Hopkins via Getty Images

Η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας, εναντίον μουσουλμάνων, που συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη, ανέδειξε, εκτός των άλλων και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Social Media, στη διάχυση του streaming βίντεο του χτυπήματος.

Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη από την πλευρά της και ιδιαίτερα τα κοινωνικά δίκτυα, αντέδρασαν άμεσα στην είδηση της τρομοκρατικής επίθεσης, με το twitter να ηγείται σε δημοσιεύσεις και αναπαραγωγή ειδήσεων.

Το query «Μπρέντον Τάραντ – Νέα Ζηλανδία» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics 15.507 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 15 – 16 Μαρτίου 2019. Το Τwitter εμφανίζεται να κυριαρχεί στις αναφορές, κατακτώντας καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση τάσεων της κοινής γνώμης στο διαδίκτυο.

Τα ποσοτικά δεδομένα του PaloPro έδειξαν ότι το Twitter κατέγραψε 9.361 αναφορές, τα News 3.760, το Facebook 1.734 και τα Blogs 652 αναφορές.

Παράλληλα, στα ποσοτικά δεδομένα καταγράφεται κυριαρχία των αρνητικών, ακολουθούν τα ουδέτερα, ενώ εμφανίζεται όμως και ένας ελάχιστος αριθμός θετικών συναισθημάτων.

Αναλυτικότερα, τα αρνητικά συναισθήματά συγκέντρωσαν ποσοστό 61.1%, τα ουδέτερα 33.3% και τα θετικά ποσοστό 5.6%.

Η ανάλυση περιεχομένου του PaloPro εντοπίζει τις ερμηνείες των χρηστών των Social Media για την επίθεση κατά μουσουλμάνων στο Christchurch.

Auditor’s note: Media και social media αποτυγχάνουν τις πρώτες ώρες να αναδείξουν τη σημειολογία των επιθέσεων, καθώς και τα ποιοτικά στοιχεία της προκήρυξης του δράστη, ενώ παράλληλα υπάρχει τάση, εκπορευόμενη από τα media για διαχωρισμό του Μπρέντον Τάραντ από τους ισλαμιστές τρομοκράτες, στη βάση της συστηματικής παράλειψης αναφορών στα θρησκευτικά κίνητρα της επίθεσης, ενώ την ίδια στιγμή υπερτονίζονται τα ρατσιστικά-αντιμεταναστευτικά.

Θεματολογία

H θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro στις ακόλουθες αναφορές:

  • Στο προφίλ του Μπρέντον Τάραντ του 28χρονου τρομοκράτη του Christchurch.

  • Στο real time βίντεο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο μουσουλμανικό τέμενος.

  • Στα ταξίδια που έκανε ο Μπρέντ Τάραντ σε βαλκανικές χώρες – Βουλγαρία, Σερβία.

  • Στο μανιφέστο του μακελάρη, στις αναφορές για την Τουρκία, Αγιά Σοφία και στη λέξη «τουρκοφάγος» που έγραφε το όπλο του.

Συμπεράσματα

Η ανάλυση περιεχομένου (ποιοτικά δεδομένα) του PaloPro δείχνουν ότι τα Social Media στο σύνολό τους καταδικάζουν το μακελειό στο Christchurch αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα κίνητρα του δράστη. Αναλυτικότερα:

  • H είδηση της τρομοκρατικής επίθεσης, σύμφωνα με τα ποσοτικά δεδομένα, έγινε viral στα Social Media που σε ένα μεγάλο βαθμό υποκατέστησαν στην ενημέρωση τα ψηφιακά ΜΜΕ.

  • Τα Social Media έδειξαν για μια ακόμα φορά εξαιτίας της ταχύτατης διασποράς των ειδήσεων, ότι διαθέτουν ευαίσθητα αντανακλαστικά αναφορικά με τα θέματα της τρομοκρατίας και της ασφάλειας.

  • Η ανάλυση περιεχομένου έδειξε ότι υπήρξε από ένα μεγάλο αριθμό χρηστών των Social Media καταδίκη για την ακροδεξιά, το ρατσισμό και για την ισλαμοφοβία.

  • Κάποιοι χρήστες των Social Media αντιλαμβάνονται την επίθεση στο Christchurch ως μια καθαρά τρομοκρατική ενέργεια ανάλογη ισλαμιστών εξτρεμιστών.

  • Ο τρομοκράτης Μπρέντον Τάραντ κατάφερε, σύμφωνα με χρήστες των Social Media, να περάσει το δικό του μήνυμα για την πράξη του στα Social Media.

  • Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία υποδηλώνει τάση επαναξιολόγησης και ενδεχόμενης μετάλλαξης του αξιακού κώδικα της κοινωνίας, κυρίως της ευρωπαϊκής, η οποία παρά την εν γένει ομόθυμη καταδίκης, εμφανίζεται να διαχωρίζει την προσφυγική κρίση, ως μείζον ζήτημα, που προκαλεί ακραίες αντιδράσεις, ενώ παράλληλα υπάρχουν αρκετές αναφορές για ανεπάρκεια των αρχών και μηχανισμών ασφαλείας.

Auditor’s note: Η συζήτηση στα social media επικεντρώνεται κυρίως στα αίτια και τις σκανδάλες που οδήγησαν στο χτύπημα, ενώ χάνονται πτυχές που συναρτούν τον τρομοκράτη της Νέας Ζηλανδίας με ακροδεξιές και παραθρησκευτικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα τη στρέβλωση του πλαισίου αξιολόγησης

  • Χρήστες των Social Media εκτιμούν ότι το μεταναστευτικό και η εγκληματικότητα προκαλούν μια βίαια αντίδραση που οφείλεται στις λανθασμένες πολιτικές καθώς και στην αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατέψει τους πολίτες της.

  • Ένα μικρός αριθμός χρηστών των Social Media επιδοκιμάζει τις αναφορές του του ακροδεξιού εξτρεμιστή τρομοκράτη εναντίον της Τουρκίας, για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας σε συνδυασμό με την απάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

  • Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι όπως δημιουργούνται θύλακες ισλαμιστών τζιχαντιστών με το ίδιο τρόπο και αντίστροφη ιδεολογία δημιουργούνται και θύλακες χριστιανο-τζιχαστών. Ο Μπρέντον Τάραντ υιοθέτησε μια ιδεολογία μείγμα λευκού υπερεθνικισμού και χριστιανικής κάθαρσης, όπως προκύπτει από τις ευθείες αναφορές του Σρεμπρένιτσα, καθώς κατά τη διάρκεια της επίσης άκουγε εμβατήριο που είχαν συνθέσει Σέρβοι στρατιωτικοί για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς.

  • Η ανάλυση περιεχομένου ανέδειξε και ένα debate μεταξύ χρηστών Social Media για τις ευθύνες της Δύσης σχετικά με τα κίνητρα που όπλισαν το χέρι του Μπρένον Τάραντ.

Την ανάλυση συνυπογράφουν οι Νίκος Αρβανίτης, Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας, Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor

*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνει επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης, τρίτος αξιολογητής που προέρχεται από το Crisis Labs, του Crisis Monitor, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.

Πρώτη Δημοσίευση στο Crisismonitor.gr

Δημοφιλή