Τα σοκαριστικά βίντεο για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια και η απάντηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στη HuffPost Greece

Βία, άθλιες τουαλέτες, έλλειψη νερού, σκουπίδια παντού

Βία, άθλιες τουαλέτες, έλλειψη νερού, σκουπίδια παντού. Αυτές οι εικόνες εξαθλίωσης αποτυπώνονται σε βίντεο που δημοσιεύει το Buzzfeed από το hotspot της Μόριας, το οποίο χαρακτηρίζεται από το ρεπορτάζ ως «ο χειρότερος προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης».

Ο δημοσιογράφος Ryan Broderick από το Buzzfeed τονίζει ότι δεν του δόθηκε άδεια να μπει ο ίδιος στη Μόρια. Ωστόσο, εξασφάλισε τα βίντεο από δύο άτομα που ζουν στον καταυλισμό. Τον 25χρονο Noor από το Ιράκ (που του είπε ότι ήταν δημοσιογράφος) και τον 27χρονο Ammar από την Συρία. Σε επικοινωνία της HuffPost Greece με τον δημοσιογράφο, μας είπε ότι τα βίντεο αποτελούν καταγραφές των τελευταίων λίγων μηνών και ότι του τα έστειλαν οι δύο πρόσφυγες την περασμένη εβδομάδα.

Ένα από τα βίντεο καταγράφει τις τουαλέτες, που η λέξη «άθλιες» δεν αρκεί για να περιγράψει την εικόνα τους.

Στο ίδιο βίντεο φαίνονται μεγάλες στοίβες από άδεια πλαστικά μπουκάλια. Τα κρατάνε για να μπορούν να τα γεμίσουν με νερό για να πλυθούν, γιατί οι ντουζιέρες δεν λειτουργούν.

Σε άλλο βίντεο φαίνονται οι κατεστραμμένες σκηνές.

Σε άλλο ένα βίντεο φαίνονται δύο άνδρες, που ο δημοσιογράφος εκτιμά ότι είναι αστυνομικοί, μεταφέρουν με τη βία ένα άτομο από τον καταυλισμό.

Σε άλλο βίντεο καταγράφονται αντιδράσεις των ανθρώπων που βρίσκονται στη Μόρια, φωνάζοντας «Moria no good». Όπως του λέει ο Ammar, οι αστυνομικού χρησιμοποιούν χημικά για να διαλύσουν τον κόσμο που αντιδρά.

Ο δημοσιογράφος καταγγέλλει επίσης ότι προσήχθη και απειλήθηκε με σύλληψη επειδή επιχείρησε να επισκεφθεί τον χώρο. «Ένας αστυνομικός απαίτησε να δει όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο ώστε να εγκρίνει τις εικόνες που είχαμε τραβήξει» αναφέρει. «Είναι παράνομο να φωτογραφίζεται οτιδήποτε μέσα από το φράχτη» φέρεται να του είπε ο αστυνομικός.

Παράλληλα, αναφέρει ότι σε έναν χώρο που θα έπρεπε να ζουν 2.000 άτομα, αυτή τη στιγμή στοιβάζονται 7.000 άνθρωποι.

Η απάντηση του υπουργείου

Σε επικοινωνία που είχε η HuffPost Greece με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναγνώρισε ότι η κατάσταση στα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) είναι δύσκολες, ειδικά στο ΚΥΤ της Μόριας. «Είναι κάτι που έχει αναγνωρίσει και ο υπουργός πολλές φορές», μας είπαν.

Όπως τόνισαν, οι βασικές προσπάθειες του υπουργείου για τη βελτίωση της κατάστασης επικεντρώνονται αφενός στην αποσυμφόρηση της περιοχής και αφετέρου στη τοποθέτηση οικίσκων για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Ένα θέμα για το οποίο υπήρχαν πολλές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και τους δημάρχους.

Ως προς το κομμάτι της αποσυμφόρησης, τονίζεται από το υπουργείο ότι «τους τελευταίους δύο μήνες έχουν φύγει από τη Μόρια πάνω από 4.000 άνθρωποι». Αυτή τη στιγμή στη Μόρια βρίσκονται περίπου 5.500 άτομα (και όχι 7.000 όπως αναφέρει το ρεπορτάζ) και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να είναι κάτω από 5.000.

«Εάν δεν είχαμε αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και είχαμε καταφέρει να βάλουμε νωρίτερα τους οικίσκους και να αντικαταστήσουμε τις σκηνές, εάν είχε γίνει νωρίτερα η μεταφορά στο Καρά Τεπέ, θεωρούμε ότι η κατάσταση θα ήταν λίγο καλύτερη. Και πάλι χωρίς να παραβλέπουμε ότι οι συνθήκες είναι κακές», επισημαίνουν από το υπουργείο.

«Ζητάμε για μια ακόμη φορά από τις τοπικές αρχές να βοηθήσουν περισσότερο στις διαδικασίες αποσυμφόρηση, δίνοντας τη δυνατότητα είτε για έναν ακόμη χώρο είτε για ένα προαναχωρησιακό, που και στα δύο οι αντιδράσεις ήταν πάρα πολύ έντονες. Όπως πάρα πολύ έντονη ήταν η αντίδρασή τους όταν θελήσαμε να βάλουμε οικίσμους και να αντικαταστήσουμε τις σκηνές. Από πλευράς του, το υπουργείο θα καταβάλει όλες τις προσπάθειες που μπορεί για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω αποσυμφόρηση, μεταφέροντας στην ενδοχώρα ευπαθείς ομάδες και ασυνόδευτους ανήλικους. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με έντονους ρυθμούς, όπως επίσης και οι βελτιώσεις των χώρων, τοποθετώντας οικίσκους και βγάζοντας τις σκηνές».

Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 16 οικίσκοι (οι οποίοι διαθέτουν και μπάνιο) και ο στόχος είναι να φτάσουν τους 50.

Όσο για τα σκουπίδια, μας ανέφεραν ότι η αποκομιδή τους ανήκει στη δικαιοδοσία του δήμου.

Δημοφιλή