Ο Γάλλος ποιητής του 19ου αιώνα και μέγας φιλέλληνας Pier Jean de Beranger (Πιερ-Ζαν ντε Μπερανζέ), προς τιμήν του οποίου ονομάσθηκε η οδός Βερανζέρου στην Ομόνοια, έγραψε ένα ποίημα με αναφορά στον εμπνευσμένο από τις Πυραμίδες λόγο του Μεγάλου Ναπολέοντα στους στρατιώτες του πριν από τη μάχη των Πυραμίδων στην Αίγυπτο.
Με τον κλασσικό πλέον λόγο του «Στρατιώτες από την κορυφή των Πυραμίδων σαράντα αιώνες σας βλέπουν» ο Μέγας Ναπολέων προέτρεπε τους στρατιώτες του να πολεμήσουν ηρωικά για το μεγαλείο και τη δόξα της Γαλλίας, αλλά ο γέρος γρεναδιέρος ακούγοντας τον λόγο του Μ. Ναπολέοντα το μόνο που σκέπτονταν ήταν ότι τον πλήγωναν τα παπούτσια του (ce soulier qui blesse).
Ας μεταφερθούμε στη σύγχρονη εποχή και στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας και αν εξετάσουμε ειλικρινά κατά πόσο ο μέσος πολίτης ενδιαφέρεται να ακούσει και να πιστέψει τους λόγους των πολιτικών όλων των τάσεων, είτε στη Βουλή, είτε σε επίσημες εκδηλώσεις, είτε όταν μεταδίδονται από τα ΜΜΕ και διερωτάται κανείς κατά πόσο προσέχει τα λεγόμενα τους ή σκέπτεται τα δικά του προβλήματα σαν τον Γάλλο Γρεναδιέρο;
Άλλωστε έχει περάσει η εποχή των καφενείων, όπου, ιδίως στην επαρχία, η μόνη πηγή πληροφόρησης ήταν οι εφημερίδες και γίνονταν σφοδρές και με φανατισμό πολιτικές συζητήσεις και αναλύσεις με κυρίαρχο στοιχείο την πολιτική και όχι την οικονομική κατάσταση και οι ατάκες των ρητόρων στη Βουλή γίνονταν viral.
Η μέτρηση του ποσοστού αποδοχής κάθε ομιλίας και οι πολιτικές της επιπτώσεις ανάγονται στη αρμοδιότητα των δημοσιολόγων και εξευρίσκεται με διάφορες μεθόδους με συνηθέστερη τις δημοσκοπήσεις ή ακόμα την ένταση του χειροκροτημάτων. Μπορεί τα χειροκροτήματα να είναι στημένα, όμως τη μεγαλύτερη πολιτική επίπτωση έχει η υλοποίηση των εξαγγελιών, η οποία είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και καταστάσεων και αποτυπώνεται στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο μέσος λοιπόν πολίτης, ας πούμε μεσοαστός οικογενειάρχης, εργαζόμενος ή συνταξιούχος, με παιδιά κάποιας ηλικίας, γιατί οι περισσότεροι νέοι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική κατάσταση, που παρακολουθεί στη τηλεόραση τις διάφορες πολιτικές ομιλίες και εξαγγελίες οικονομικών μέτρων το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι κατά πόσο τα μέτρα αυτά επηρεάζουν και καλυτερεύουν την ζωή του.
Αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός τρέχει στο 11,4%, με τους μισθούς ή τις συντάξεις να μην αναπροσαρμόζονται αντίστοιχα. Επτά στα δέκα νοικοκυριά να έχουν περικόψει βασικά είδη διατροφής και τα περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά, παρά τις επιδοτήσεις θα έχουν εν όψει του επερχόμενου χειμώνα προβλήματα για την πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση για ποιο πρόβλημα είναι το σοβαρότερο το 68% των ερωτηθέντων απάντησε η ακρίβεια.
Ακούγοντας λοιπόν στην τηλεόραση τις διάφορες πολιτικές ομιλίες και εξαγγελίες ο μέσος Έλληνας δεν τους πολυδίνει σημασία, αλλά σκέπτεται σαν τον Γάλλο Γρεναδιέρο, πως θα τα βγάλει πέρα.
Λέανδρος Τ. Ρακιντζής
Αρεοπαγίτης ε.τ.