Το καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, με τον ήλιο, τη θάλασσα, τα ζεστά βράδια και βεβαίως τα δροσερά κοκτέιλ. Είναι η εποχή τους.
Τέσσερα από αυτά είναι τα πλέον εμβληματικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Και μας έρχονται από τη Βρετανία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Κάνουμε λοιπόν ένα σύντομο ταξίδι σε κάθε μία από αυτές τις χώρες για να μάθουμε πως δημιουργήθηκαν, αλλά και για να δοκιμάσουμε την αυθεντική συνταγή.
Βρετανία - Pimm’s
Το Pimm’s είναι κατ′ ουσίαν Βρετανικό. Ο ΤΖέιμς Πιμ δημιούργησε το ποτό το 1823 ως χωνευτικό, για να συνοδεύει το φαγητό στο μπαρ με θαλασσινά (oyster bar) που διατηρούσε στο Λονδίνο.
Σερβίρεται σε κοντό ποτήρι νερού. Η αρχική συνταγή ήταν ένα μείγμα από τζιν, γλυκό βερμούτ, μπλε κιουρασάο, κεράσια μαρασκίνο και μπίτερς ανακατεμένα με λεμονάδα με ανθρακικό και από πάνω άνθη μπουράντζας. Ο αρχικός συνδυασμός, σύμφωνα με τους ειδικούς στα κοκτέιλ, Ανιστάζια Μίλερ και Τζάρεντ Μπράουν άφηνε στον ουρανίσκο το «άρωμα και την γεύση από το αγγούρι».
«Καθώς τα άνθη της μπουράντζας δεν είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο το pimm’s πήρε την μορφή που ξέρουμε σήμερα με τα φρούτα εποχής να προστίθενται, όπως φράουλες, μέντα και πορτοκάλι».
Η μεγάλη δημοτικότητα του στα τέλη του 1800 οδήγησε στην εμφιάλωση του το 1912.
Υλικά
- 1 σφηνάκι Pimm’s
- 3 σφηνάκια λεμονάδα με ανθρακικό
- Φύλλα μπουράντζας
- Φύλλα μέντας
- Φέτες πορτοκάλι, λεμόνι και φράουλα
Ρίχνουμε το Pimm’s και τη λεμονάδα σε ένα ποτήρι γεμάτο με πάγο. Γαρνίρουμε με φύλλα μπουράντζας και μέντας μαζί με φέτες λεμόνι, πορτοκάλι και φράουλας.
Tip
Επειδή τα φύλλα μπουράντζας δεν είναι πάντα διαθέσιμα, αντικαθιστούμε με φέτα από αγγούρι.
Συνοδεύουμε με: Πουτίγκα με σμέουρα, για να υπάρξει η αντίθεση ανάμεσα στην οξύτητα των φρούτων και της γλυκύτητας από την πουτίγκα, προτείνει η Τζέιν Πέιτον από το School of Booze.
Γαλλία - Kir Royale
Γαλλικό ταμπεραμένο και απλό στυλ.
Χαρακτηρίζεται ως η μητέρα των γαστρονομικών απολαύσεων, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν τη Γαλλία «πρωταθλήτρια» και στα αλκοολούχα ποτά. Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε από κρασί και παστίς μέχρι σαμπάνια, αλλά εμείς επιλέξαμε το Kir Royale.
Δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από έναν ιερέα που ονομαζόταν Φέλιξ Κιρ (Félix Kir). Όταν ο Φέλιξ Κιρ έγινε δήμαρχος της Ντιζόν το 1945, ήθελε να προωθήσει δύο από τα τοπικά ποτά της περιοχής: το crème de cassis, ένα γλυκό λικέρ μαύρης σταφίδας και το εξαιρετικά όξινο κρασί Bourgogne aligoté.
«Επειδή το aligoté δεν είναι ένα ποτό που απολαμβάνουν πολλοί και έχει περιορισμένη διαθεσιμότητα εκτός της περιοχής της Ντιζόν, προτιμήθηκε η σαμπάνια», λέει η Ανιστάζια Μίλερ.
Έτσι γεννήθηκε το Kir Royale.
«Φτιάχνουμε το δικό μας crème de cassis στο σπίτι χάρη στους πάρα πολλούς θάμνους φραγκοστάφυλου στον κήπο μας. Και αντί να χρησιμοποιούμε σαμπάνια, προτιμάμε να δώσουμε στο ποτό μια αληθινή γεύση της Ντιζόν ρίχνοντας αντ′ αυτού το Crémant de Bourgogne», λέει ο Τζάρεντ Μπράουν.
Υλικά
- 100 ml Bourgogne Aligoté (or Crémant de Bourgogne)
- 15 ml crème de cassis
Σερβίρουμε σε κολονάτο ποτήρι σαμπάνιας.
Συνοδεύουμε με: Το απολαμβάνουμε ως απεριτίφ πριν από το φαγητό.
Ισπανία - Sangria
Η λέξη sangria κυριολεκτικά σημαίνει «αιματοχυσία» στα Ισπανικά και τα Πορτογαλικά.
Χρησιμοποιείται περίπου από το 200 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν τον όρο για να αναφερθούν σε κόκκινο κρασί και punch κρασιού από την Ισπανία.
«Κανείς δεν είναι πραγματικά σίγουρος ποιος εφηύρε το punch από κόκκινο κρασί πιο γνωστό σήμερα ως Sangria», λέει η Ανιστάζια Μίλερ.
«Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι μπορεί να εντοπιστεί ως μέρος διαφόρων ειδών punch, τα οποία εισήχθησαν από την Ασία κατά τη διάρκεια του 1600 και του 1700. Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι έμποροι ήταν οι πιθανοί δημιουργοί που συνδύασαν τα κόκκινα κρασιά riojas και douros που οι ίδιοι έφτιαχναν με φρούτα της εποχής -πυρηνόκαρπα, μούρα και εσπεριδοειδή, μαζί με κονιάκ ή ρούμι.
«Προτιμάμε ισπανικό πεπαλαιωμένο ρούμι και λίγο ανθρακούχο νερό για να κάνουμε το ποτό λίγο πιο ελαφρύ», προτείνει ο Τζάρεντ Μπράουν.
Υλικά
750 ml rioja
350 ml ισπανικό πεπαλαιωμένο ρούμι ή κονιάκ
Φέτες από πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα, βατόμουρα, φράουλες, αχλάδια, δαμάσκηνα
Βάζουμε το ρούμι, το κρασί και τα φρούτα σε μια κανάτα για τουλάχιστον δύο ώρες πριν το σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με: Η Sangria ταιριάζει τέλεια με μια τονοσαλάτα, προτείνει η Τζέιν Πέιτον. «Οι τανίνες στο κρασί διαπερνούν την υφή του τόνου».
Ιταλία - Spritz Veneziano
Το Aperol Spritz είναι μακράν η πιο δημοφιλής διεθνώς εκδοχή αυτού του πασίγνωστου καλοκαιρινού κοκτέιλ, αλλά το Aperol δεν ήταν το πρώτο ποτό που έκανε θραύση στην Ιταλία.
Η τιμή αυτή ανήκει στο ιταλικό πικρό απεριτίφ που ονομάζεται Select.
Δημιουργήθηκε το 1920 στη Βενετία και ήταν ο συνδυασμός αφρώδες οίνου από το Prosecco, στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, μαζί με λίγο ανθρακούχο νερό για να αποκτήσουμε έτσι το αυθεντικό Spritz Veneziano.
«Στην συνέχεια υπήρξαν από μερικές παραλλαγές. Άλλοτε χρησιμοποιούμε Campari ενώ τελευταία η πιο διαδεδομένη χρήση παγκοσμίως, είναι αυτή του Aperol Spritz», εξηγεί η Ανιστάζια Μίλερ.
Αν όμως μπορούμε να βρούμε Select, σίγουρα αξίζει να το προτιμήσουμε από το Aperol.
Υλικά
60 ml Aperol
90 ml prosecco
Λίγο ανθρακούχο νερό
Βάζουμε σε ένα μεγάλο κολονάτο ποτήρι του κρασιού τα υλικά μας και το γεμίζουμε με πάγο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε μια φέτα πορτοκάλι.
Συνοδεύουμε με: Καπνιστό σολομό. «Η πικρίλα του απεριτίφ συνδυάζεται τέλεια με τη λιπαρότητα του ψαριού», λέει η Τζέιν Πέιτον.
Πηγή: euronews.com