Η πανδημική κρίση σχετίζεται με το γεγονός ότι ως επαγγελματίες επιβαρυνόμαστε με έναν τεράστιο όγκο εργασιών, στις οποίες ορισμένες φορές δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Η διακεκριμένη ψυχίατρος, Σούσαν Μπιαλί Χάας, παραδέχεται ότι και η ίδια, έπιασε τον εαυτό της πιο απασχολημένο από ποτέ.
Τα αυξανόμενα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης επιφέρουν διαταραχές στην ψυχική μας υγεία, καθιστώντας το φαινόμενο άξιο προς συζήτηση.
Η επιθυμία να τα διαλύσουμε όλα, αποτελεί σημάδι εξάντλησης
Η επαγγελματική εξουθένωση εκδηλώνεται μέσα από τρία βασικά συμπτώματα: συναισθηματική εξάντληση, αυξανόμενο αρνητισμό και κυνισμό απέναντι στην εργασία, καθώς και μειωμένη παραγωγικότητα και προσωπικές επιδόσεις. Το τελευταίο μάλιστα, συχνά προκαλεί στους ανθρώπους την ανάγκη να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους ή να οδηγήσουν την επιχείρησή τους στο χείλος της καταστροφής.
Εάν βρεθούμε σε κατάσταση απόγνωσης, οφείλουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, προκειμένου να αξιολογήσουμε τί υπάρχει πέρα από την επαγγελματική μας ζωή. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε; Έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε πιο ευδιάκριτα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;
Παραδόξως, η επιχειρηματική ή επαγγελματική επιτυχία συνήθως εκτοξεύει τα επίπεδα άγχους. Καθώς περισσότερες ευκαιρίες μας χτυπάνε την πόρτα, με ανάλογο τρόπο πολλαπλασιάζονται και οι υποχρεώσεις. Σε τέτοιες εποχές, όταν κάτι τέτοιο συνεπάγεται οικονομική ασφάλεια, καθίσταται δύσκολο να αντισταθούμε.
Ωστόσο, αξίες όπως το χρήμα, η φήμη ή η εξουσία, εφόσον μας κατακυριεύσουν, ίσως μας οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Συνεπώς, το πρώτο στάδιο, είναι να ιεραρχήσουμε τί είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς.
Ο σωστός προγραμματισμός
Αφού κατανοήσουμε ποιοι είναι οι τελικοί στόχοι μας, διαμορφώνουμε τη στρατηγική μας, προκειμένου να τους κατακτήσουμε. Ωστόσο, συχνά, όταν είμαστε πολύ απασχολημένοι, πιέζουμε τους εαυτούς μας σκληρά και χωρίς παύσεις και ανάσες, ώστε να σχεδιάσουμε το επόμενο βήμα. Κι όμως, ο προγραμματισμός ήταν, είναι και θα είναι το κλειδί για τη μείωση της υπερέντασης και του κινδύνου εξάντλησης.
Η απλοποίηση ορισμένων διαδικασιών στην καθημερινότητα
Χρυσό μυστικό, προκειμένου να αποδεσμεύσουμε τον χρόνο μας, αυξάνοντας την παραγωγικότητά μας, είναι η συστηματοποίηση των εργασιών εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Υπάρχουν δραστηριότητες στις οποίες επιδιδόμαστε καθημερινά, είτε στο εργασιακό είτε στο οικογενειακό περιβάλλον και θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν.
Δημιουργώντας για παράδειγμα, μια ψηφιακή ή αναλογική λίστα για τις εργασίες συντήρησης του σπιτιού που εκκρεμούν ή τα προϊόντα που θα χρειαστούμε από το σούπερ-μάρκετ σε εβδομαδιαία βάση, απελευθερώνουμε ένα μεγάλο τμήμα του εγκεφάλου μας από περιττές σκέψεις. Επιπλέον, εξοικονομούμε αρκετά λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο μας. Σε άλλη περίπτωση θα ξοδεύαμε αυτές τις στιγμές χαζεύοντας στους διαδρόμους του σούπερ-μάρκετ, ενώ καταβάλλουμε απίστευτη προσπάθεια, προκειμένου να θυμηθούμε γιατί στο καλό ήρθαμε εδώ.
Θέτουμε σαφή όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Mεγάλο μέρος της επαγγελματικής εξουθένωσης οφείλεται στο μη βιώσιμο φόρτο εργασίας, στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες του σύγχρονου εργοδότη και στην τοξικές κουλτούρες στο σημερινό επαγγελματικό περιβάλλον. Ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι δεν είναι όλα στο χέρι μας, σίγουρα υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούμε να διανύσουμε αναζητώντας την ευημερία.
Τακτικά, οφείλουμε να κάνουμε τον απολογισμό της ζωής μας, των επιλογών που έχουμε κάνει και των αλλαγών που πρέπει να επιχειρήσουμε, ώστε να διατηρήσουμε την επαφή με τις πιο πολύτιμες αξίες μας.
Πηγή: psychologytoday.com