Πολλοί από εσάς θα έχετε ακούσει για τον Μύλο των Ξωτικών. Αν όχι, πρόκειται για το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο event της χώρας μας και προσελκύει πάνω από 1.000.000 επισκέπτες στην πόλη των Τρικάλων. Τέτοιες ημέρες, τα καταλύματα από Τρίκαλα μέχρι Καλαμπάκα και Καρδίτσα είχαν πληρότητα και τα καταστήματα δούλευαν ασταμάτητα.
Την προηγούμενη εβδομάδα βρεθήκαμε εκεί που άλλοτε γινόταν το αδιαχώρητο, αλλά δεν είδαμε ούτε επισκέπτες, ούτε τον Μύλο των Ξωτικών.
Είδαμε όμως μία καθαρή πόλη με περιποιημένους χώρους πρασίνου και υπέροχο στολισμό. Μία πόλη σύγχρονη και ταυτόχρονα «ανθρώπινη». Περπατήσαμε στο παρόχθιο μονοπάτι του ποταμού Ληθαίου που διασχίζει το κέντρο και είχαμε την αίσθηση ότι βρισκόμασταν ... μακριά από το κέντρο!
Η όχληση από τα αυτοκίνητα είναι χαμηλή καθώς αρκετοί Τρικαλινοί μετακινούνται με ποδήλατο. «Σε κάθε σπίτι υπάρχουν τουλάχιστον 2- 3 ποδήλατα», μας εξηγεί ντόπιος. Ο Δήμος ενθαρρύνει έμπρακτα τη χρήση τους παραχωρώντας δωρεάν ποδήλατα σε κατοίκους και επισκέπτες. Μπορείς να παρκάρεις το αυτοκίνητο σου στο parking (δωρεάν), να δώσεις τα στοιχεία σου και να κινηθείς με ασφάλεια στους ποδηλατοδρόμους της πόλης.
Μας έκανε, επίσης, θετική εντύπωση ότι οι θέσεις parking ΑΜΕΑ δεν ήταν παράνομα κατειλημμένες, καθώς ελέγχονται με ηλεκτρονικούς αισθητήρες.
Εντυπωσιαστήκαμε ακόμη περισσότερο από την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων. Συναντήσαμε τοξωτά γεφύρια, πετρόχτιστα μονοπάτια ,κωνοφόρα δάση, κάθετους βράχους και πράσινα οροπέδια. Επισκεφθήκαμε την Ελάτη, το Περτούλι, τον Κόζιακα και τα επιβλητικά Μετέωρα που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την πόλη. Η περιοχή αποτελεί ένα ατελείωτο πεδίο για τους λάτρεις της ποδηλασίας, της ορειβασίας, των υπαίθριων δραστηριοτήτων και όχι μόνο.
Οι ταβέρνες ήταν όλες κλειστές, δεν θα μπορούσαμε όμως να αφήσουμε τα Τρίκαλα και να μην έχουμε δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα! Προμηθευτήκαμε γαλοτύρι και γραβιέρα από το παραδοσιακό τυροκομείο Τζανή, χειροποίητα λουκάνικα με πράσο από το κρεοπωλείο Γουσόπουλου, χαλβά τύπου Φαρσάλων από το ζαχαροπλαστείο Μπουλογιώργου και κόκκινο κρασί από το κελάρι Περγαντή. Αυθεντικές γεύσεις που επιβεβαιώνουν τη σημασία της ελληνικής κουζίνας στο τουριστικό προϊόν της χώρας.
Γνωρίσαμε μια σύγχρονη πόλη, αντικρίσαμε υπέροχα φυσικά τοπία, απολαύσαμε την ντόπια κουζίνα και γνωρίσαμε ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και νιώθουν περήφανοι γι’ αυτόν.
Ο Μύλος των Ξωτικών είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα θεματικού τουρισμού και η ακύρωση της διοργάνωσης προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στην τοπική οικονομία. Τα Τρίκαλα όμως, έχουν βρει τον ρυθμό τους. Τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία βαδίζουν μαζί και είναι θέμα χρόνου θα βρεθούν λύσεις στις νέες προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εμπειρία μας ήταν πολύ όμορφη, ακόμη και χωρίς τον Μύλο των Ξωτικών.
Καλή χρονιά και χρόνια πολλά με υγεία, αισιοδοξία και όραμα για ένα καλύτερο αύριο!
Follow ROUTE: