Τα βασικά σημεία της κατ'αρχήν εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ- Κίνας

Αναστέλλεται η επιβολή των δασμών του Οκτωβρίου.
ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε την Παρασκευή την πρώτη φάση της κατ’αρχήν συμφωνίας για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα και ανέστειλε την επαπειλούμενη επιβολή δασμών, ωστόσο αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δήλωσαν ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά πριν καταστεί δυνατή μια συνολική διευθέτηση.

Η διαφαινόμενη συμφωνία θα καλύπτει τη γεωργία, τα νομίσματα και κάποιες πλευρές της προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και θα αποτελεί το μεγαλύτερο βήμα που έχουν κάνουν οι δύο χώρες τους τελευταίους 15 μήνες για να τερματίσουν την εκατέρωθεν επιβολή επιπρόσθετων δασμών, που προκαλεί αναταραχή στις χρηματαγορές και επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν περιλάμβανε πολλές λεπτομέρειες και ο Τραμπ δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και πέντε εβδομάδες για να συνταχθεί μια συμφωνία. Αναγνώρισε ότι η συμφωνία μπορεί να ακυρωθεί μέσα σε αυτό το διάστημα, αν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό δεν θα συμβεί.

«Νομίζω ότι έχουμε μια θεμελιώδη συνεννόηση σε βασικά θέματα. Εξετάσαμε ένα μεγάλο αριθμό εγγράφων αλλά μένει ακόμα δουλειά να γίνει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, πλάι στον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. «Δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία έως ότου να την έχουμε [οριστικοποιήσει], να μπορούμε να πούμε στον πρόεδρο ότι αυτό είναι στο χαρτί».

Με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε να κάθεται απέναντί του στο Οβάλ Γραφείο ύστερα από δύο ημέρες συνομιλιών μεταξύ των διαπραγματευτών, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε δημοσιογράφους ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να τερματίσουν την εμπορική τους διαμάχη. «Υπήρξαν πολλές προστριβές μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και τώρα είναι μέλι-γάλα. Αυτό είναι καλό», δήλωσε. Ωστόσο, ο τόνος των σχολίων του Λιου ήταν αισθητά διαφορετικός.

«Σημειώσαμε ουσιαστική πρόοδο σε πολλούς τομείς. Είμαστε ικανοποιημένοι για αυτό. Θα συνεισφέρουμε στις προσπάθειες», δήλωσε ο Λιου. Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να καταβάλλουν προσπάθειες προς μια τελική συμφωνία».

Σε άρθρο της κρατικής εφημερίδας Λαϊκή Ημερησία που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή της έκδοση, η Κίνα χαρακτήρισε τον τελευταίο γύρο συνομιλιών εποικοδομητικό, ειλικρινή και αποτελεσματικός και σημείωσε ότι ενώ οι δύο πλευρές κινούνται στην κατεύθυνση μιας επίλυσης, «είναι αδύνατον να επιλυθεί το πρόβλημα ασκώντας αυθαίρετα πιέσεις στην κινεζική πλευρά».

Ο Τραμπ, που θέλει να δείξει στους αγρότες σε πολιτικά κρίσιμες πολιτείες ότι φυλάει τα νώτα τους, επιδοκίμασε την Κίνα που συμφώνησε στην αγορά αγροτικών προϊόντων ύψους έως 50 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, ο ίδιος διατήρησε τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ανακοίνωσή του, ενώ θεωρήθηκε ένδειξη προόδου, προκάλεσε κάποιες επιφυλάξεις.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι δικαιολογείται να χαρακτηρίζουμε συμφωνία αυτό που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ», έκρινε ο Σκοτ Κένεντι, ειδικός σε θέματα εμπορίου με την Κίνα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσινγκτον.

«Εάν δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ένα κείμενο, αυτό πρέπει να σημαίνει ότι δεν έχουν τελειώσει. Το να εύχεται κανείς μια συμφωνία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κλείστηκε. Δεν είναι μια καθαρή συμφωνία».

Ο Μνούτσιν δήλωσε ότι ο πρόεδρος συμφώνησε να μην προχωρήσει στην αύξηση των δασμών στο 30% από το 25% σε κινεζικά προϊόντα ύψους 250 δισ. δολαρίων που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την Τρίτη. Ωστόσο, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν έχει λάβει απόφαση για τους δασμούς που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ τον Δεκέμβριο. «Νομίζω ότι πρόκειται να έχουμε μια συμφωνία, που θα είναι μια σπουδαία συμφωνία πέρα από τους δασμούς», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να παρευρεθούν στη σύνοδο των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού στις 16 Νοεμβρίου στο Σαντιάγο της Χιλής και ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι εκεί μπορεί να υπογραφεί μια συμφωνία.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή