Τα βρετανικά νησιά Όρκνεϊ "επαναστατούν" και εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην Νορβηγία

Μια προίκα πριν από 554 χρόνια που δεν δόθηκε, τα 70 νησιά που προσφέρθηκαν ως αντάλλαγμα και 22.000 κάτοικοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν παράπονα από τις βρετανικές κυβερνήσεις.
google maps
google maps
google maps

Τα βρετανικά νησιά Όρκνεϊ, περίπου 10 μίλια μακριά από τη βόρεια ακτή της Σκωτίας, εξετάζουν «εναλλακτικές μορφές διακυβέρνησης» που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμη και την ένταξη τους στην…Νορβηγία, όπως δήλωσε επικεφαλής του αρμόδιου συμβουλίου.

Το αρχιπέλαγος Όρκνεϊ, που αποτελείται από περίπου 70 νησιά έχει πληθυσμό 22.000 κατοίκων και πολλοί από αυτούς πιστεύουν πως έχουν παραμεληθεί οικονομικά από τις κυβερνήσεις της Σκωτίας και γενικότερα της και μάλιστα για για πολλά χρόνια, όπως λέει ο επικεφαλής του συμβουλίου Τζέιμς Στόκαν.

Οι ιστορικές ρίζες που μοιράζονται τα νησιά αυτά με την Σκανδιναβία εκτιμάται λοιπόν πως ίσως να είναι η λύση για το μέλλον τους.

Τα νησιά ήταν μέρος της Νορβηγίας για περίπου 500 χρόνια μέχρι το 1472 και, όπως λέει, κάτοικοι του ζητούν συχνά να επιστρέψουν τα νησιά σε αυτή λόγω και της κοινής πολιτιστικής συγγένειας.

The historic town of Kirkwall, capital of the Scottish Orkney Islands, seen in the early morning from its harbour.
The historic town of Kirkwall, capital of the Scottish Orkney Islands, seen in the early morning from its harbour.
Calum Davidson - calum davidson dot com via Getty Images

«Αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνουμε υποστήριξη από άλλες κυβερνήσεις και θα θέλαμε να δούμε ποιες άλλες εναλλακτικές υπάρχουν για εμάς», δήλωσε ο Στόκαν στο ραδιόφωνο του BBC.

Μια διαμάχη σχετικά με τη χρηματοδότηση για νέα πορθμεία μεταξύ των νησιών και της Σκωτίας, ήταν τελευταία αφορμή για αυτές τις σκέψεις που κάνουν οι κάτοικοι και ο Στόκαν.

Όπως λέει, έκανε μια πρόταση προς το συμβούλιο «να διερευνήσει επιλογές για εναλλακτικά μοντέλα διακυβέρνησης που παρέχουν μεγαλύτερη δημοσιονομική ασφάλεια και οικονομικές ευκαιρίες». Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα αποφασίσουν σήμερα.

Μεταξύ των επιλογών, πέραν της επανένταξης στη Νορβηγία, είναι να υπάρξουν αλλαγές εφόσον τα νησιά παραμείνουν στην Βρετανία όπως να εξαρτώνται απευθείας από το στέμμα , να υιοθετήσουν το σύστημα διακυβέρνησης που υπάρχει για τα νησιά της Μάγχης ή ένα μοντέλο όπως για τα Νησιά Φερόε.

Westend61 via Getty Images

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, μεγάλοι όγκοι πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας της Βρετανίας έχουν υποστεί επεξεργασία στο αρχιπέλαγος αλλά το νησί δεν έχει δει επαρκή οφέλη, είπε ο Στοκαν.

Με νέες ευκαιρίες από υπεράκτια αιολικά πάρκα, θέλει τα νησιά να έχουν μεγαλύτερες οικονομικές αποδόσεις.

Βέβαια, δεν ήταν ξεκάθαρος για το πώς θα λειτουργούσε η επιστροφή του Όρκνεϊ στη Νορβηγία, 250 μίλια πέρα από τη Βόρεια Θάλασσα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το εάν οι αρχές του αρχιπελάγους ή του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση της Νορβηγίας, αλλά είπε: «Αυτό είναι ένα εσωτερικό, βρετανικό ζήτημα. Δεν έχουμε άποψη σχετικά με αυτήν την πρόταση».

imageBROKER/Michael Runkel via Getty Images

Ο Στόκαν επιμένει ότι από το 1469 υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες σχετικά με την προίκα που ο Κρίστιαν Α‘, βασιλιάς της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, που δεν πλήρωσε όταν η κόρη του παντρεύτηκε τον Σκωτσέζο Ιάκωβο Γ’ και αντ’ αυτού χάρισε το αρχιπέλαγος Όρκνεϊ.

Πάντως δεν υπήρχε καμία αναφορά στην προίκα πριν από 554 χρόνια στην απάντηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ερώτηση για το μέλλον του αρχιπελάγους που ήταν: «Ενωμένοι, θα είμαστε πάντα πιο δυνατοί».

imageBROKER/Michael Runkel via Getty Images
imageBROKER/Stefan Auth via Getty Images
imageBROKER/Michael Runkel via Getty Images
picaday via Getty Images
Ashley Cooper via Getty Images

Δημοφιλή