Η νέα κυβέρνηση της Ταϊλάνδης προχωρά στην ψήφιση νέου νομοσχεδίου που θα απαγορεύει την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης, μόλις 18 μήνες αφότου η χώρα έγινε η πρώτη στην Ασία που αποποινικοποίησε το φυτό.
Οι χαλαροί νόμοι είχαν ως αποτέλεσμα την άνθιση της βιομηχανίας κάνναβης, που απευθυνόταν τόσο σε ντόπιους όσο και σε ξένους, στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας με σημαντικά κέρδη. Ωστόσο μια νέα συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού ανέλαβε εξουσία στα τέλη του περασμένου έτους, υποσχόμενη να αυστηροποιήσει τους κανόνες και να επιτρέψει μόνο την ιατρική χρήση.
Την Τρίτη δημοσιεύτηκε ένα σχέδιο νόμου από το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης που προβλέπει βαριά πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης έως και ενός έτους για τους παραβάτες.
Η κάνναβη και τα προϊόντα που σχετίζονται με την κάνναβη θα περιορίζονται μόνο σε ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς, αναφέρει το νομοσχέδιο, απηχώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού Srettha Thavisin τον Σεπτέμβριο ότι η νέα κυβέρνησή του θα «διορθώσει» τους νόμους περί κάνναβη εντός των επόμενων έξι μηνών.
Το κάπνισμα της μαριχουάνας σε δημόσιους χώρους παρέμενε παράνομο ακόμη και υπό τους χαλαρούς νόμους, αλλά οι προτεινόμενοι νέοι νόμοι θα απαγορεύσουν τη διαφήμιση και τις εκστρατείες μάρκετινγκ για τους άνθους και τα εκχυλίσματα κάνναβης, καθώς και άλλα προϊόντα κάνναβης.
Να σημειωθεί πάντως πως ένα προηγούμενο νομοσχέδιο απέτυχε να κερδίσει την έγκριση του κοινοβουλίου τον Νοέμβριο.
Ο Thavisin έχει ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς και έχει δηλώσει σε διάφορες συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης ότι η κατάχρηση ναρκωτικών αποτελεί «τεράστιο πρόβλημα για την Ταϊλάνδη».
Η επαναστατική αποποινικοποίηση απέφερε σημαντικα κέρδη και προσέλκυσε χιλιάδες τουρίστες
Η Ταϊλάνδη έγινε η πρώτη χώρα στην Ασία που αποποινικοποίησε πλήρως την κάνναβη τον Ιούνιο του 2022, μια κίνηση που προετοιμαζόταν για χρόνια σε μια Ηπειρο όπου πολλές χώρες επιβάλλουν αυστηρές ποινές φυλάκισης ή ακόμη και θανάτου σε άτομα που καταδικάζονται για κατοχή, κατανάλωση ή διακίνηση μαριχουάνας.
Στο γειτονικό Χονγκ Κονγκ, ακόμη και το μη ψυχοδραστικό κανναβιδόλιο (CBD) είναι παράνομο.
Η Σιγκαπούρη διατηρεί τη θανατική ποινή για τη διακίνηση ναρκωτικών και οι πολίτες της που ταξιδεύουν στην Ταϊλάνδη προειδοποιούνται ότι κινδυνεύουν με ποινική διώξη ακόμα και κατά την επιστροφή τους, αν καπνίσουν χόρτο στο εξωτερικό.
Η ιατρική μαριχουάνα είναι νόμιμη στην Ταϊλάνδη από το 2018, αλλά η αποποινικοποίηση το 2022 πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, καθιστώντας πλέον νόμιμη την καλλιέργεια και το εμπόριο μαριχουάνας και προϊόντων κάνναβης ή τη χρήση οποιουδήποτε μέρους του φυτού για τη θεραπεία ασθενειών.
Έκτοτε, χιλιάδες φαρμακεία και καταστήματα κάνναβης ξεφύτρωσαν σε όλη την Ταϊλάνδη, καθώς και άλλες επιχειρήσεις βασιζόμενες στην κάνναβη, όπως coffeeshops, αντίστοιχα με εκείνα του Αμστερνταμ, ιαματικά λουτρά και θεραπείες ομορφιάς με κάνναβη. Πόλεις όπως το Τσιάνγκ Μάι και η πρωτεύουσα Μπανγκόκ έχουν διοργανώσει ακόμη και φεστιβάλ μαριχουάνας, ενώ η αποποινικοποίηση αποτέλεσε σημαντικό πόλο έλξης για τους τουρίστες.
Οι υποστηρικτές της αποποινικοποίησης θεωρούν ότι η έκρηξη της βιομηχανίας της κάνναβης σε όλη την Ταϊλάνδη βοήθησε πολλούς Ταϊλανδούς, από αγρότες μέχρι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και πωλητές σε υπαίθριους πάγκους.
Οι επαγγελματίες στον χώρο της κάνναβης δήλωσαν προηγουμένως στο CNN ότι είναι σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε ποινικοποίηση που θα έβλαπτε την αναπτυσσόμενη βιομηχανία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Future Cannabis Network, μια οργάνωση υπεράσπισης της κάνναβης στην Ταϊλάνδη, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις ενέργειες της κυβέρνησης και τόνισε τη σημασία της «συμμετοχής του κοινού» στην εκστρατεία της.
Η Kitty Chopaka, μια επιχειρηματίας με έδρα την Μπανγκόκ που πιέζει για τη νομιμοποίηση της κάνναβης εδώ και χρόνια, έκανε λόγο για μια σπασμωδική αντίδραση της κυβέρνησης και δήλωσε ότι δεν ήταν «απρόσμενη».
«Πάντως ό,τι κι αν συμβεί με τους επερχόμενους νόμους για την κάνναβη, είναι πλέον πολύ αργά για να επιστρέψει στην κατηγορία των ναρκωτικών».
Πηγή: CNN