Οι φίλοι του τον φώναζαν από μικρό στο σχολείο “Τάλα”. Στα αρχαία ελληνικά “τάλας” σημαίνει ταλαίπωρος και η προσωνυμία αυτή τον ακολουθούσε -χωρίς κανένα λόγο- μέχρι που μεγάλωσε, αφού πλέον όλοι του οι φίλοι και γνωστοί τον είχαν μάθει έτσι. Δε θα μπορούσε λοιπόν, να δώσει άλλο όνομα στο μαγαζί του ο Τάλας, aka Γιώργος Καλογερόπουλος, το οποίο άνοιξε πριν μερικά χρόνια στην Αγία Παρασκευή.
Πρόκειται για ένα - καθόλου ταλαίπωρο - μοντέρνο μεζέ-μπαρ, μια mix and match όμορφη, δροσερή, μικρή αυλή, με πολύχρωμα φωτάκια, σιδερένιες καρέκλες μπαλκονιού, φάνκι μαξιλάρια και μια φωτεινή επιγραφή που λέει “Έλα μου ντε”, η οποία έχει γίνει και το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Όλη η φιλοσοφία του Tala’s βασίζεται στην ένωση δύο κόσμων που βρίσκονται τόσο μακριά και τόσο κοντά παράλληλα: του πιο έλεγκαντ απεριτίβο με τον λόκαλ μεζέ, που βέβαια τον προσεγγίζουν με έναν πιο σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο.
Ο Tala’s είναι ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο, το new-age καφενείο της Αγίας Παρασκευής. Για να το βρεις στον χάρτη ή να κλείσεις τραπέζι, μπες εδώ
Ο Tala’s άνοιξε το 2021 σε έναν χώρο που παλιά ήταν ένα παραδοσιακό ψαράδικο. Παρόλο που ξεκίνησε έχοντας στο μενού του κατά βάση μπρουσκέτες με διάφορες νοστιμιές, πλέον -και μετά την ανακαίνισή του- επέστρεψε με ένα μενού γεμάτο με διάφορα ευφάνταστα και πεντανόστιμα τσιμπολογήματα για τη μέση, ώστε να μοιραζόμαστε με την παρέα μας, εκείνες τις μέρες που θέλουμε “να τα πούμε και να τα πιούμε” νωρίς μετά τη δουλειά, αλλά και πιο αργά, όταν θέλουμε να πάμε μια χαλαρή βόλτα το βραδάκι. Ο Tala’s ήταν πάντοτε άνθρωπος της παρέας, εκείνος που θα μαγείρευε ή θα έψηνε για να περιποιηθεί τους φίλους του και ακριβώς πάνω σε αυτή την ιδέα βάσισε και το μαγαζί του.
Ο Tala’s είναι ιδανικός για χαλαρό απεριτίβο μετά τη δουλειά ή για βραδινά τσιμπολογήματα. Για να το βρεις στον χάρτη ή να κλείσεις τραπέζι, μπες εδώ
Τα πιάτα του είναι αποτέλεσμα αλχημειών δύο εξαιρετικών Ελλήνων σεφ, του Βαγγέλη Λεούση και του Χριστόφορου Καλύβα. Οι δύο σεφ δημιούργησαν “λίγα και καλά” πιάτα για τη μέση που είναι μια πειραγμένη εκδοχή της ελληνικής κουζίνας. Βασίστηκαν σε “έξυπνους” και απρόσμενους συνδυασμούς εκτελεσμένους με περίσσια φαντασία, κατά βάση ελληνικά προϊόντα και φυσικά με δικές τους, ολόδικές τους παρασκευές.
Το κατσικίσιο σαγανάκι με σπιτική μαρμελάδα chili.
Για μεζέδες αλά Τάλα και απεριτίβο
Πρώτα στο τραπέζι μας ήρθαν ένα πολύ ιδιαίτερο σαγανάκι με κατσικίσιο τυρί και σπιτική μαρμελάδα chili μαζί με χούμους με μαρμελάδα σύκο και η πιο νόστιμη πατατοσαλάτα που έχουμε δοκιμάσει τελευταία. Οι πατάτες της σερβίρονται crispy -πρώτα τις ψήνουν και έπειτα τις περνάνε από το τηγάνι για να γίνουν τραγανές- μαζί με μια χειροποίητη μαγιονέζα με λεμόνι, κομμάτια από καπνιστό χέλι ελληνικής παραγωγής και κόκκινες πιπεριές.
Η κρίσπι πατατοσαλάτα με χέλι. Για να το βρεις στον χάρτη ή να κλείσεις τραπέζι, μπες εδώ
Πριν να πάμε στον Tala’s δεν ξέραμε και δεν είχαμε φανταστεί ποτέ πόσο νόστιμα μπορεί να γίνουν τα ρεβύθια αν συνδυαστούν με λίγο καπνιστό χέλι και τρούφα, ούτε πως τα παντζάρια ταιριάζουν τέλεια με τον ταραμά και τον γαύρο τον μαρινάτο. Μάλιστα, όπως μάθαμε, τον γαύρο τον μαρινάτο τον ετοιμάζει ακόμα η γιαγιά του Τάλα, γιατί μια επιτυχημένη συνταγή δεν μπορείς ούτε να την αντιγράψεις, ούτε να την αλλάξεις.
Ρεβύθια με χέλι και τρούφα. Για να το βρεις στον χάρτη ή να κλείσεις τραπέζι, μπες εδώ
Για όσους προτιμούν τα κρεατικά, στον Tala’s σερβίρουν την πιο ζουμερή πανσέτα. Τη σιγομαγειρεύουν μέσα σε sous vide, ώστε να παραμείνει μαλακή χωρίς να χάσει τα ζουμιά της και τη σερβίρουν με ένα χειροποίητο πουρέ από μήλο και κέτσαπ φτιαγμένη από πιπεριά Φλωρίνης. Την κέτσαπ από πιπεριά Φλωρίνης τη χρησιμοποιούν και ως μαρινάδα για τον γύρο τους, τον οποίο ετοιμάζουν μόνοι τους στην κουζίνα του Tala’s. Ουσιαστικά, μαγειρεύουν ολόκληρη την πανσέτα, η οποία “καραμελώνει” μέσα στην κέτσαπ και έπειτα την κόβουν σε λωρίδες για να μοιάζει με γύρο.
Σιγομαγειρεμένη πανσέτα με πουρέ μήλου. Για να το βρεις στον χάρτη ή να κλείσεις τραπέζι, μπες εδώ
Εξαιρετικά ήταν και τα παστουρμαδοπιτάκια, τα οποία φτιάχνουν με φύλλο από spring rolls, σπιτική μαρμελάδα ντομάτας και Γραβιέρα Νάξου, αλλά και τα παπουτσάκια με ραγού μοσχάρι που σιγομαγειρεύεται στα ζουμιά του και από πάνω ρίχνουν μια κρέμα από κατσικίσιο τυρί.
Φυσικά, όλα αυτά μπορούν να σερβιριστούν ως συνοδευτικά για το κρασί μας, που στον Tala’s μπορούμε να βρούμε μια σειρά από ελληνικές, διαλεγμένες ετικέτες, αλλά και με τα απεριτίβο κοκτέιλς, τις συνταγές των οποίων δημιούργησε ο ίδιος ο “Τάλας”. Από αυτά ξεχωρίσαμε το πολύ δροσερό και καλοκαιρινό Μεσογειακό Καμπαράκι, που είναι μαγειρεμένο σε κενό αέρος με άνηθο και κάρδαμο και γίνεται blend μαζί με το τζιν, Το “Aegean Tonic” των Three Cents με αγγούρι που περιέχει όλα τα αρώματα της Μεσογείου, κουμκουάτ και ένα ακόμα “μυστικό” συστατικό.
Όλα τα κοκτέιλ του Tala’s είναι στη λογική του απεριτίβο, δηλαδή low alcohol. Για να το βρεις στον χάρτη ή να κλείσεις τραπέζι, μπες εδώ
Στον Tala’s θα βρείτε και διάφορες δημιουργικές εκδοχές του νεγκρόνι, όπως εκείνο με τον ανανά, στο οποίο το τζιν μαγειρεύεται μαζί με τη σάρκα του ανανά για να “ρουφήξει” όλα τα αρώματά του και τα bitters με τις φλούδες του και έπειτα ενώνονται, δημιουργώντας το πιο καλοκαιρινό και εξότικ νεγκρόνι, αλλά και εκείνο στο οποίο προσθέτουν ΑΧΙΑ απόσταγμα από 100% μαστίχα από τη Χίο.
Το έξτρα summery νεγκρόνι με ανανά. Για να το βρεις στον χάρτη ή να κλείσεις τραπέζι, μπες εδώ
Στο Τάλα σερβίρουν και “μπραντς”
Τα Σαββατοκύριακα ο Tala’s ανοίγει από νωρίς και σερβίρει εξαιρετικό καφέ και μπραντσάκι για να ξεκινήσει νόστιμα η μέρα μας. Το μπράντς του Tala’s ακολουθεί τη δημιουργικότητα που χαρακτηρίζει και το υπόλοιπο μενού. Έτσι, θα βρούμε καγιάνα με βασιλικό και ντομάτα που όμως τον σερβίρουν πάνω σε πεϊνιρλί μαζί με μπόλικη Γραβιέρα Νάξου, αυγά ποσέ με σπιτική μπεαρνέζ μαϊντανού πάνω σε αφράτο ψωμάκι μπριός και αυγά σκραμπλ με σχοινόπρασο και φρυγανισμένο πολύσπορο ψωμάκι, ενώ για όσους προτιμούν να ξεκινούν την ημέρα τους με κάτι γλυκό, στον Τάλα θα βρουν παραδοσιακή αυγόφετα σε κυβάκια με φρούτα, αλατισμένη καραμέλα και μέλι.
Ο Tala’s είναι το μαγαζί της παρέας, το στέκι της γειτονιάς, το οποίο κατάφερε να φέρει τον τοπικό μεζέ σε νέα, σύγχρονα μονοπάτια και να τον συνδυάσει όχι μόνο με τσιπουράκια, ούζα και κρασάκια, όπως έχουμε συνηθίσει στα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία, αλλά με μοντέρνα και δημιουργικά απεριτίβο. Είναι με λίγα λόγια, η κονσεπτική αυλή που έλειπε όχι μόνο από την Αγία Παρασκευή, αλλά από όλη την Αθήνα. Πώς έγινε αυτό; “Έλα μου ντε” όπως λένε και στον Tala’s.
More Info:
Tala’s local meze & aperitivo
Θρασύβουλου 3, Αγία Παρασκευή
Για να το βρεις στον χάρτη ή να κλείσεις τραπέζι, μπες εδώ