Τη δημιουργία ενός «ταμείου για δύσκολες ώρες» («rainy day fund») για την Ευρωζώνη, που θα βοηθά στη στήριξη μελών της νομισματικής ένωσης σε οικονομικές υφέσεις στο μέλλον, πρότεινε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε ομιλία της στο Βερολίνο, η Λαγκάρντ χαιρέτισε τη «συνεχή και ευρεία άνοδο» της διεθνούς οικονομίας.
«Αλλά υπάρχουν άλλοι, ισχυροί άνεμοι που απειλούν» πρόσθεσε. «Σκεφτείτε την άνοδο του λαϊκισμού και το βραχυπρόθεσμα “κάλεσμα της σειρήνας” του προστατευτισμού».
Για να ετοιμαστεί η Ευρωζώνη για την επόμενη οικονομική ύφεση, προέτρεψε τα μέλη της να αναπτύξουν μια σύγχρονη ένωση κεφαλαιαγορών, μια βελτιωμένη τραπεζική ένωση και να κινηθούν προς τη μεγαλύτερη οικονομική ενσωμάτωση, αρχίζοντας από μια κεντρική δημοσιονομική ικανότητα.
Ένα τέτοιο δημοσιονομικό εργαλείο θα καθησύχαζε τους επενδυτές, είπε η Λαγκάρντ.
Το προτεινόμενο ταμείο θα περιελάμβανε ετήσιες εισφορές από τις χώρες της Ευρωζώνης για τη συσσώρευση πόρων στις καλές περιόδους. Κατά τη διάρκεια ύφεσης, θα είχαν επιστροφές.
Σε ακραίες συνθήκες, οι χώρες θα μπορούσαν να δανείζονται από το ταμείο και να αποπληρώνουν τα δάνειά τους με μελλοντικές εισφορές, όπως είπε.
Οι μεταφορές κεφαλαίων από το ταμείο θα έπρεπε να είναι υπό τον όρο τα μέλη να τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Η Λαγκάρντ επίσης πρότεινε οι χώρες να πληρώνουν επιπλέον τους «καλούς καιρούς» με βάση τα οφέλη που αποκομίζουν τους «κακούς καιρούς».
Αυτά τα δύο βήματα θα είχαν ως στόχο να αποφεύγονται μεταφορές κεφαλαίων επί μονίμου βάσεως.
Για την ένωση κεφαλαιαγορών, ζήτησε ενισχυμένο πλαίσιο κανόνων και αναβαθμισμένους κανονισμούς επίβλεψης και ελέγχου για τη διαχείριση μιας πιθανής εισροής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ηπειρωτική μετά το Brexit.
«Μία από τις συνέπειες του Brexit είναι ότι πολλές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες πιθανώς θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη τους προσεχείς μήνες» είπε η Λαγκάρντ.
Ως προς την τραπεζική ένωση, καλωσόρισε τα σημάδια προόδου.