Η επάνοδος αντρικών αξεσουάρ στη γυναικεία γκαρνταρόμπα μαρτυρά ότι το ανδρόγυνο στυλ αποκτά μια άλλη δυναμική. Ειδικά αυτή τη σεζόν κομμάτια καταγραμμένα ως αντρικά αξεσουάρ, όπως παπιγιόν και γραβάτες, γίνονται γυναικεία αξεσουάρ και μπλέκονται άλλοτε με άκρως βαφτισμένες θηλυκές γραμμές και άλλοτε με τον στερεότυπο συνδυασμό σακάκι - παντελόνι.
Η αμφισβήτηση για το πόσο είναι ή όχι θηλυκό το αντρόγυνο στυλ έχει καταρριφθεί εδώ και χρόνια. Αντιθέτως, κάποιες φορές δείχνει περισσότερο θηλυκό και ενδιαφέρον από τα τυποποιημένα κλασικά γυναικεία ρούχα. Γιατί; Ο λόγος είναι απλός. Αποπνέει τον αέρα της άνεσης, της αυτοπεποίθησης και της σιγουριάς.
Πότε το ανδρόγυνο στυλ έγινε μόδα
Η πρώτη που μας «σύστησε» τον ανδρόγυνο στυλ ήταν η Κοκό Σανέλ. Ελεύθερο πνεύμα η ίδια αρνιόταν να ακολουθήσει τα καλούπια της μόδας γι′ αυτό και επινοούσε δικά της άνετα κομμάτια, συχνά δανεισμένα από αντρικές ντουλάπες. Το κοστούμι ήταν η απάντηση της στα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής. Δεν ήταν πολλές που τόλμησαν τότε να ακολουθήσουν το ανδρόγυνο στυλ, φοβούμενες τις κοινωνικές προεκτάσεις που μπορεί να δημιουργούσαν.
Υπήρχαν όμως κάποιες που όχι μόνο το ακολούθησαν, αλλά ταυτίστηκαν με αυτό. Γυναίκες δυναμικές που γνώριζαν τη θέση τους και δεν ανησυχούσαν για το αντίκτυπο της εμφάνισης τους. Η Κάθριν Χέπμπορν και η Μάρλεν Ντίτριχ λάτρεψαν την ελευθερία κινήσεων που τους πρόσφερε, υιοθέτησαν το στυλ και συνέβαλαν στο να καθιερωθεί το κοστούμι ως μέρος της γυναικείας γκαρνταρόμπας.
Πολλά χρόνια μετά ο Ιβ Σεν Λοράν στην αρχή της δημιουργικής του καριέρας, πρότεινε το κοστούμι ως σύμβολο της μεταμοντέρνας θηλυκότητας. Το 1966 το λεγόμενο «Le Smoking Tuxedo» άριστα σχεδιασμένο πάνω στο γυναικείο σώμα χάριζε σιγουριά, άνεση και κομψότητα όσο κανένα φόρεμα.
Το 1980 ο Τζόρτζιο Αρμάνι δημιούργησε μια σειρά γυναικείων κοστουμιών με αρκετά αντρικά στοιχεία. Η διαφορά του ήταν στα υφάσματα. Ήταν πολύ μαλακά, αγκαλιάζοντας όμορφα τα γυναικεία σώματα και παράλληλα χάριζαν τον επιθυμητό δυναμισμό που εναγωνίως επιδίωκαν να δείχνουν οι γυναίκες που διεκδικούσαν καθημερινά μια θέση σε ένα αυστηρά εργασιακό ανδροκρατούμενο περιβάλλον.
Πως να πετύχουμε το ανδρόγυνο στυλ
Σήμερα το ανδρόγυνο στυλ υπερτονίζεται με γραβάτες, παπιγιόν, γιλέκα, αλλά και καπέλα για όσες τολμούν. Υπάρχουν δύο τρόποι που μπορούμε να υιοθετήσουμε το ανδρόγυνο. Ο ένας τρόπος είναι να φορέσουμε το κοστούμι με πουκάμισο και γραβάτα, να το συνδυάσουμε με λόφερς και φυσικά να μαζέψουμε σε έναν κότσο ή μια αλογοουρά τα μαλλιά μας για να παρουσιάσουμε το απόλυτο ανδρόγυνο στυλ.
Ο άλλος τρόπος είναι να συνδυάσουμε το πουκάμισο με τη γραβάτα και το σακάκι με μια πένσιλ ή μακριά ίσια φούστα με τακούνι ή μπότες. Ένα ημιανδρόγυνο στυλ δηλαδή για εκείνες που δεν αγαπούν τα παντελόνια.