Την ημέρα που ετάφη ο Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα, ρωσικά κρατικά ΜΜΕ έπαιξαν ηχογράφηση συνομιλιών Γερμανών στρατιωτικών όπου συζητούσαν την υποθετική χρήση πυραύλων μακράς εμβέλειας Taurus στην Ουκρανία. Το αντικείμενο της συζήτησης δεν προοριζόταν για δημοσιοποίηση και η διαρροή έφερε τη Γερμανία σε δύσκολη θέση, προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών.
Η Μόσχα από πλευράς της εκτόξευσε απειλές εναντίον της Γερμανίας: «Αν δεν γίνει τίποτα και ο γερμανικός λαός δεν το σταματήσει, τότε θα υπάρξουν δυσάρεστες επιπτώσεις, πρώτα και κύρια για την ίδια τη Γερμανία» είπε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, τη Δευτέρα.
Απαντώντας η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ είπε πως «αν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί κτηνωδώς σε αυτή τη χώρα, η Ουκρανία δεν θα χρειαζόταν να αμυνθεί», σύμφωνα με το πρακτορείο dpa.
Οι Γερμανοί αξιωματικοί συζητούσαν θεωρητικά μόνο για την αποστολή πυραύλων Taurus. Η Γερμανία δεν έχει εγκρίνει αποστολή των όπλων, παρά τις πολύμηνες πιέσεις από την Ουκρανία.
Ακολουθεί μια σύνοψη από το Associated Press των στοιχείων που συνθέτουν το «ψηφιδωτό» της υπόθεσης υποκλοπών, όπως χαρακτηρίζεται από τα γερμανικά ΜΜΕ, και των πυραύλων Τaurus που βρέθηκαν στην «καρδιά» της.
Πύραυλοι Taurus- Τι είναι και τι μπορούν να κάνουν
Διαθέτουν τεχνολογία stealth που κάνει δυσκολότερο τον εντοπισμό τους και έχουν εμβέλεια περίπου 500 χλμ. Αυτό θα βοηθούσε την Ουκρανία να ασκήσει πίεση στη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και αλλού.
Οι γερμανοσουηδικής προέλευσης πύραυλοι Taurus (Target Adaptuve Unitary and dispenser Robotic Ubiquity System) θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους βαθιά στη Ρωσία. Η Ουκρανία ζητά τους πυραύλους αυτούς συμπληρωματικά στους βρετανικούς Storm Shadow και τους γαλλικούς Scalp.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την περασμένη άνοιξη πως έστελνε πυραύλους Storm Shadow, με εμβέλεια άνω των 250 χλμ, δίνοντας στην Ουκρανία τη δυνατότητα να χτυπήσει πολύ πίσω από την πρώτη γραμμή, περιλαμβανομένων στόχων στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία. Η Ουκρανία έχει δεσμευτεί να μην τους χρησιμοποιήσει για επιθέσεις στην ίδια τη Ρωσία.
Η Γαλλία στέλνει και αυτή τους Scalp, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα είναι σε θέση να χτυπήσουν σε ρωσικό έδαφος. Το Παρίσι πρόσφατα ανακοίνωσε την παράδοση επιπλέον 40 πυραύλων Scalp.
Ποια είναι η θέση της Γερμανίας για τους πυραύλους
Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ και αυξάνει τη στήριξή της φέτος. Ωστόσο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει αρνηθεί να στείλει τους πυραύλους Taurus. Πέρυσι είπε πως η αποστολή των πυραύλων δημιουργεί κίνδυνο περαιτέρω εμπλοκής της χώρας του στον πόλεμο.
«Γερμανοί στρατιώτες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδεθούν με στόχους τους οποίους φτάνει αυτό το σύστημα» είπε την προηγούμενη εβδομάδα.
Κάποια μέλη της συντηρητικής αντιπολίτευσης και ακόμα και κάποια του τρικομματικού συνασπισμού του θέλουν να σταλούν οι πύραυλοι στην Ουκρανία, μα η ιδέα δεν είναι δημοφιλής στο ευρύ κοινό.
Γερμανικά ΜΜΕ έχουν πει πως μη επιτρέποντας την αποστολή των Taurus στην Ουκρανία ο καγκελάριος προσπαθεί να ξεχωρίσει στο εσωτερικό ως «Friedenskanzler» ή «καγκελάριος της ειρήνης» εν όψει των ευρωεκλογών.
«Πολλοί φοβούνται πως ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί. Ο Σολτς γνωρίζει εδώ και πολύ καιρό αυτή την τάση» έγραψε το Der Spiegel την Παρασκευή. «Θέλει να τους δείξει: Γνωρίζω για εσάς και τις ανησυχίες σας».
Από στρατιωτικής άποψης υπάρχουν άλλοι προβληματισμοί.
Ο Γκούσταβ Γκρέσελ, συνεργάτης του European Council on Foreign Relations, έγραψε νωρίτερα μέσα στο έτος πως ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αναπτύσσουν ήδη διαδόχους των Storm Shadow και των Scalp, η Γερμανία δεν έχει ακόμα κάτι ανάλογο για τον Taurus. Οι Γερμανοί φοβούνται πως τα αποθέματά τους θα μπορούσαν να εξαντληθούν, υποστήριζε, και ότι «οι Ρώσοι θα έβλεπαν τον πύραυλο σε χρήση στην Ουκρανία και θα αποκτούσαν πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά stealth και αντιμέτρων του πυραύλου».
Τι έχει το ηχητικό που διέρρευσε
Το 38 λεπτών ηχητικό δημοσιεύτηκε από τη Μαργαρίτα Σιμονιάν, επικεφαλής του RT, στα social media την Παρασκευή, την ίδια ημέρα που ετάφη ο Αλεξέι Ναβάλνι και λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία.
Σε αυτό ακούγεται ο επικεφαλής της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, Ίνγκο Γκέρχαρτς, να συζητά σενάρια ανάπτυξης των πυραύλων Taurus στην Ουκρανία με τρεις συναδέλφους εν όψει συνάντησης με τον υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους. Σύμφωνα με τη Σιμονιάν η συζήτηση έλαβε χώρα στις 19 Φεβρουαρίου.
Οι τέσσερις στρατιωτικοί συζητούν πώς οι πύραυλοι Taurus θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο κατά των ρωσικών δυνάμεων και πώς η Γερμανία θα έπρεπε να στηρίξει την Ουκρανία από τεχνικής άποψης.
Κατά την έναρξη της συζήτησης στο WebEx, συζητώνται και πιο «ελαφρά» θέματα. Ένας από τους συμμετέχοντες συνδέθηκε από τη Σιγκαπούρη, σχολιάζοντας πως «έχει υγρασία εδώ».
Οι τέσσερις αρχίζουν να προετοιμάζουν την ενημέρωση για το οπλικό σύστημα στον Πιστόριους, επιδιώκοντας να συντονίσουν τα μηνύματά τους και συμφωνώντας να προετοιμάσουν κάποια slides.
«Αν αποφασίσουμε ποτέ πολιτικά να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με αυτά (τους πυραύλους) πώς θα λειτουργούσε αυτό» ρώτησε ένας. Μετά συζητούνται ζητήματα που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψιν, περιλαμβανομένης της παράδοσης, της εκπαίδευσης και του timing. Ακολουθεί λεπτομερής συζήτηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους θα ήθελε το σύστημα η Ουκρανία, όπως «στόχευση μιας γέφυρας στα ανατολικά» ή μιας «αποθήκης πυρομαχικών».
Κατά τη συζήτηση καθίσταται σαφές πως αναφέρονται στην γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσίαμε την κατεχόμενη Κριμαία. Ένας λέει πως η εκπαίδευση για τη στόχευση της γέφυρας, που είναι «μεγάλη σαν αεροδρόμιο» μάλλον θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο. Επίσης συζητώντας κόκκινες γραμμές για Γερμανούς πολιτικούς, περιλαμβανομένης μιας επιθυμίας να αποφευχθεί η εντύπωση ευθείας εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων.
Οι αξιωματικοί λένε πως η ταχεία ανάπτυξη των πυραύλων Taurus θα ήταν δυνατή μόνο με τη συμμετοχή Γερμανών στρατιωτικών και ότι η εκπαίδευση Ουκρανών ώστε να μπορούν να τους χρησιμοποιούν μόνοι τους θα ήταν δυνατή, μα θα χρειάζονταν μήνες. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει έγκριση για την παράδοση των πυραύλων που επιθυμεί η Ουκρανία.
Πώς αντέδρασε η Γερμανία
Γερμανοί αξιωματούχοι δεν έχουν πει ότι το ηχητικό είναι ψεύτικο, ενώ για ώρες μετά τη δημοσιοποίησή του δεν υπήρχαν αντιδράσεις από Γερμανούς αξιωματούχους. Το Σάββατο το υπουργείο Άμυνας είπε πως διερευνούσε το θέμα και ο Σολτς μίλησε για ένα «πολύ σοβαρό ζήτημα».
Ο Πιστόριους την Κυριακή αποδοκίμασε τη διαρροή ως «πληροφοριακό πόλεμο» εναντίον της Δύσης και είπε πως στόχος ήταν η δημιουργία διχασμού εντός της Γερμανίας. «Είναι μια υβριδική επίθεση με στόχο την παραπληροφόρηση» είπε ο Πιστόριους. «Αυτό έχει ξεκάθαρα να κάνει με την υπονόμευση της ενότητάς μας».