Ταξίδι με αεροπλάνο: Οι άγραφοι κανόνες των πτήσεων

Στην κορυφή της λίστα των «κακών τρόπων», με το 71% των επιβατών να δηλώνει την αγανάκτησή του είναι η καταπάτηση του προσωπικού τους χώρου.
mtreasure via Getty Images

Η λαχτάρα ενός αεροπορικού ταξιδιού μπορεί να «τραυματιστεί» εάν οι συνεπιβάτες διπλανοί στις πτήσεις αποδειχθούν ενοχλητικοί.

Αν και σε έκθεση της εταιρείας πληροφοριών Morning Consult αναφέρεται πως «ό,τι κι αν κάνετε σε ένα αεροπλάνο, πιθανότατα ενοχλείτε τουλάχιστον έναν επιβάτη», υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που υπερβαίνουν το όριο της ενόχλησης. Θεωρούνται από αγενής έως βίαιες καθώς επηρεάζουν σημαντικά το χρόνο που περνά κανείς μέσα σε μια περιορισμένη καμπίνα αεροπλάνου.

«Όταν παραβιάζονται οι άγραφοι κανόνες της εθιμοτυπίας των αεροπορικών εταιρειών, μπορεί να προκληθεί σοβαρή σύγκρουση», γράφει η Lindsey Roeschke, αναλυτής ταξιδιών και φιλοξενίας στο Morning Consult και δεν έχει άδικο.

Μάλιστα οι κακές συμπεριφορές οδηγούν συχνά ένα στους πέντε επιβάτες να μην θέλει να ξανα ταξιδέψει με αεροπλάνο.

Ποιές είναι οι πιο ενοχλητικές συμπεριφορές εν πτήση

Σύμφωνα με την έκθεση, στην κορυφή της λίστα των «κακών τρόπων», με το 71% των επιβατών να δηλώνει την αγανάκτησή του είναι η καταπάτηση του προσωπικού τους χώρου.

FanPro via Getty Images

Από επιβάτες που ακουμπούν τα χέρια τους στους ενδιάμεσους βραχίονες των καθισμάτων, αυτούς που γέρνουν τα καθίσματα τους πολύ πίσω, ακόμη και εκείνους που απλώνονται στην διπλανή θέση. Η μη τήρηση του ορίου των καθισμάτων είναι δυσβάσταχτη για το 51% των ταξιδιωτών που δηλώνουν «εξαιρετικά ενοχλημένοι».

Στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται οι «ανθυγιεινές συμπεριφορές».

Όταν για παράδειγμα ο διπλανός επιβάτης αποφασίσει να βγάλει τα παπούτσια του, να κόψει τα νύχια του ή ταξιδέψει άρρωστος, βήχοντας, φυσώντας τη μύτη του ή όλα αυτά μαζί!

Κι αν οι Ευρωπαίοι μπορεί απλά να ενοχληθούν, η συμπεριφορά αυτή είναι εντελώς αποκρουστική στους Ασιάτες (49%) και στους Άραβες (38%) σύμφωνα με έρευνα της YouGov.

Την πρώτη πεντάδα των εκνευριστικών συμπεριφορών ολοκληρώνουν επιβάτες που ακούνε μουσική ή παρακολουθούν ταινίες χωρίς να φορούν ακουστικά, «διασκεδάζοντας» με τις προτιμήσεις τους όλο το αεροπλάνο και φυσικά ... οι μεθυσμένοι!

Επιβίβαση και αποβίβαση στο αεροπλάνο

Το πόσο τυχερός ή άτυχος είναι κανείς με τους «γείτονες» το διαπιστώνει από την στιγμή της επιβίβασης και συνήθως επιβεβαιώνεται όταν έρθει η ώρα της αποβίβασης.

Στους χειρότερους συγκαταλέγονται αυτοί που με αυθάδεια αποφάσισαν να κρατήσουν την θέση που τους αρέσει χωρίς να υπολογίζουν τι γράφει το εισιτήριο τους (στο παράθυρο συνήθως) ελπίζοντας ότι ο διπλανός τους θα το παραβλέψει, δεν θα τον ενοχλήσει ή θα ντραπεί να το κάνει θέμα.

via Associated Press

Και είναι οι ίδιοι τύποι, που θα προσπαθήσουν να βγουν πρώτοι από το αεροπλάνο πριν από τις σειρές που προηγούνται, εμποδίζοντας ή και σπρώχνοντας τους συνεπιβάτες τους.

Αυτές οι συμπεριφορές είναι «κόκκινο πανί» για το 67% και 66% των Αμερικανών ταξιδιωτών αντίστοιχα ενώ εξίσου ενοχλητικό θεωρείται όταν κάποιος σηκώνεται διαρκώς για να ανεβάσει ή να κατεβάσει κάτι από την καμπίνα των αποσκευών πάνω από τα κεφάλια των υπολοίπων.

Οι «άγραφοι κανόνες» των αεροπορικών ταξιδιών

Ο υπ αριθμόν ένα άγραφος κανόνας είναι να μην μπαίνεις μπροστά από τους συνεπιβάτες σου κατά την είσοδο ή έξοδο από την καμπίνα του αεροπλάνου, για να βάλεις ή να βγάλεις πρώτος τη βαλίτσα ή το σακίδιο σου από τα ντουλαπάκια, σύμφωνα με το CheapAir.com.

Επίσης, εάν οι αποσκευές περιορίζονται σε κάποιο υπερμέγεθες σακίδιο στον ώμο, καλό είναι να μην χτυπά πάνω στα κεφάλια άλλων επιβατών που βρίσκονται πίσω ή κάθονται ήδη.

Catherine Falls Commercial via Getty Images

Το να μην «ξαπλώνεται» το κάθισμά σας μέχρι τέλους σε σημείο που να μην έχει ο πίσω επιβάτης χώρο να αναπνεύσει.

Αν και σε αυτή την περίπτωση το φταίξιμο βαραίνει την αεροπορική εταιρεία που σίγουρα μίκρυνε την απόσταση των καθισμάτων, σκεφτείτε ότι και ο άμοιρος συνεπιβάτης της πισινής θέσης έχει πληρώσει το ίδιο εισιτήριο με εσάς ή ότι θα μπορούσατε να είστε εσείς στη θέση του, έχοντας έναν εξίσου ενοχλητικό «μπροστινό».

Αν και αυτή η συμπεριφορά είναι στο Νο. 9 της λίστας, το 62% των Αμερικανών ταξιδιωτών τη βρίσκει πολύ ενοχλητική.

Στο νούμερο 10 είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα που συχνά διχάζει. Τι κάνει κανείς εάν δίπλα του κάθεται ένα ... μωρό.

RyanJLane via Getty Images

Οι περισσότεροι επιβάτες (57%), αν και ενοχλούνται όταν ένα μωρό ή ένα παιδί φωνάζει, στριγκλίζει ή φέρεται κακομαθημένα, συνήθως το παραβλέπουν αν και περιμένουν από τους γονείς να έχουν προβλέψει μια τέτοια συμπεριφορά και να έχουν λάβει τα μέτρα τους.

Να φροντίσουν ώστε το μωρό να έχει φάει ώστε να μην πεινάει, να έχουν μαζί τους πάνες ώστε να το αλλάξουν, παιχνίδια και ζωγραφιές για να το απασχολήσουν ή να καταφέρουν να το κοιμίσουν.

Οι ιδιότροποι επιβάτες έχουν ηλικία

Η έρευνα έδειξε ότι είναι οι άνθρωποι ηλικίας από 40-60 ετών.

Οι Gen Zs - που είναι σήμερα περίπου 11 έως 26 ετών - ενοχλούνταν λιγότερο από κάθε άλλον καθώς δεν φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

Αν λοιπόν στο επόμενο ταξίδι έχετε δίπλα σας έναν συγκάτοικο της Gen Z απολαύστε την πτήση σας γιατί σίγουρα δεν θα βρει τίποτα ενοχλητικό πάνω σας ακόμη κι αν είστε εσείς ο ενοχλητικός επιβάτης.

Pyrosky via Getty Images

Τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών πάντως δείχνουν ότι τα απείθαρχα περιστατικά αυξάνονται, αντί να υποχωρούν. Μια έκθεση της IATA που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο υπολόγιζε ένα απείθαρχο περιστατικό για κάθε 568 πτήσεις το 2022, όταν το 2021 ήταν μία στις 835 πτήσεις.

Τα πιο συχνά περιστατικά πάντως περιλαμβάνουν τη μη συμμόρφωση των επιβατών με τους κανόνες, λεκτική κακοποίηση και μέθη, κάπνισμα ή άτμισμα μέσα στο αεροπλάνο, άρνηση να δέσουν τη ζώνη τους, υπέρβαση των επιτρεπόμενων χειραποσκευών ακόμη και σωματική βία, σύμφωνα με έκθεση της IATA.

(με πληροφορίες από CNBC)