Η γενιά μας είναι ως επί των πλείστων οικεία με την τεχνολογία και την αλληλεπίδραση μέσω των social media. Μια πληροφορία, ένας ήχος, μια εικόνα ταξιδεύουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, η χρήση των social media πολλές φορές ξεφεύγει από την αρχικό της προορισμό, που ήταν η κοινωνικοποίηση και φτάνει στα όρια της αποξένωσης.
Η αφορμή για αυτό το κείμενο έρχεται από μια φράση που κυκλοφορεί πολύ τελευταία. «Αν δεν το ανεβάσεις στο instagram είναι σαν να μην έχεις πάει». Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Χωρίς να βγάζω τον εαυτό μου έξω από αυτό, θεωρώ ότι, λίγο ή πολύ, όλοι έχουμε πέσει σε αυτή τη παγίδα. Φωτογραφίες, check in, ιστορίες και στο τέλος αναρωτιέσαι αν τελικά επισκέφθηκες ένα μέρος για εσένα ή για τους άλλους.
Πώς ήταν όμως τα ταξίδια πριν τα social media; Αν θεωρήσουμε ότι το πρώτο πραγματικά μεγάλο social media ήταν το Facebook που δημιουργήθηκε μόλις το 2004 και τα πρώτα smart phones ήρθαν λίγα χρόνια αργότερα, μιλάμε για μια περίοδο περίπου 15 ετών! Όπως είναι φυσιολογικό τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Αν έχουν αλλάξει προς το θετικό ή το αρνητικό είναι μια άλλη κουβέντα, όμως σίγουρα είναι διαφορετικά.
Πριν από τα social media η μέση πληροφορία για έναν προορισμό ερχόταν είτε από την τηλεόραση είτε μέσα από έντυπο υλικό. Το να συλλέξεις πληροφορίες ήταν σχετικά δύσκολο, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να είναι αυτοί που ταξιδεύουν μόνοι τους, επιλέγοντας κυρίως γκρουπ. Όπως προείπα κινητά με internet δεν υπήρχαν, οπότε δεν υπήρχαν και ηλεκτρονικοί χάρτες. Ατελείωτες ώρες πάνω από χάρτες, γυρνώντας δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω μέχρι τελικά να βρούμε αυτό που θέλαμε.
Φυσικά, δεν υπήρχαν και κινητά με κάμερες. Όλες οι φωτογραφίες μας ήταν αποθηκευμένες στην φωτογραφική μας μηχανή και θα μπορούσαμε να τις δούμε μόνο όταν τις εμφανίζαμε. Πόση απογοήτευση όταν το φιλμ (κάποιοι πιθανώς δεν γνωρίζουν καν τι είναι) έβγαινε τελικά καμένο!
Για να μην πιάσουμε το θέμα του φαγητού. Πόσες φορές ήμασταν οι «χαζοί» τουρίστες που καθόμασταν στο πιο τουριστικό μαγαζί της πόλης πληρώνοντας αδρά για πιάτα που δεν άξιζαν;
Πέραν από τις όποιες τεχνολογικές ελλείψεις όμως τα ταξίδια προ instagram και γενικά προ social media είχαν μια αίσθηση ελευθερίας. Χανόσουν από τα πάντα και τους πάντες, απολαμβάνοντας τον εκάστοτε προορισμό. Δεν σε ενδιέφερε τόσο το να δείξεις ότι περνάς καλά όσο το να περάσεις πραγματικά όμορφα.
Τι μας σταματά όμως να κάνουμε το ίδιο και σήμερα; Τίποτα είναι η απάντηση. Την επόμενη φορά που θα ταξιδέψεις λοιπόν άσε στην άκρη το κινητό σου, σαν να μην υπάρχει και προσπάθησε να απολαύσεις το μέρος που έχεις επισκεφθεί όπως κάναμε παλιά. Έτσι και αλλιώς το ίδιο σου το μυαλό είναι ο καλύτερος χώρος αποθήκευσης πληροφοριών. Θα τα καταφέρεις;
Για περισσότερα άρθρα μου επισκεφθείτε το: http://othessalonikios.gr/el