Τον Αύγουστο του 2023, τη συναυλία της Taylor Swift στο Λος Άντζελες στο SoFi Stadium παρακολούθησαν περισσότεροι από 70.000 «Swifties». Οι φαν της χόρευαν τόσο ξέφρενα που προκάλεσαν σεισμική δραστηριότητα ισοδύναμη με σεισμό 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με μελέτη.
Οι φαν της χόρευαν τόσο ξέφρενα που προκάλεσαν σεισμική δραστηριότητα ισοδύναμη με σεισμό 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με μελέτη.
Προηγουμένως, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο ρυθμός μπορούσε να προκαλέσει αρμονικές δονήσεις, αναφέρει το Interesting Engineering.
Ωστόσο, στην περίπτωση της συναυλίας της Swift , ο σεισμός προκλήθηκε από τους φαν που χόρευαν κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Η μελέτη, με επικεφαλής την Gabrielle Tepp από το Caltech, έδειξε ότι οι σεισμικές δονήσεις προκλήθηκαν από την κίνηση του πλήθους και όχι από την ίδια τη μουσική.
Οι ερευνητές εντόπισαν διακριτά σεισμικά σήματα που αντιστοιχούσαν σε κάθε τραγούδι χρησιμοποιώντας φασματογραφήματα. Διαπίστωσαν ότι κάθε τραγούδι της Swift είχε το δικό του ξεχωριστό σήμα δονήσεων, με το «Shake It Off» να έχει το υψηλότερο.
«Αυτή η ενέργεια απελευθερώθηκε σε μερικά λεπτά και όχι σε ένα δευτερόλεπτο όπως συμβαίνει με έναν σεισμό αυτού του μεγέθους. Με βάση τη μέγιστη ένταση της δόνησης, η ισχυρότερη δόνηση ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 2», δήλωσε η Tepp.
Τα πειράματα επιβεβαίωσαν περαιτέρω ότι η κίνηση του πλήθους δημιούργησε αρμονικές δονήσεις.
Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή τον σεισμό 2,3 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Swift στο Σιάτλ, στο πλαίσιο της περιοδείας της «Eras». Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, το Γραφείο Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης της Καλιφόρνιας ζήτησε από τους ερευνητές να μελετήσουν τα ευρήματα από τη συναυλία της Swift τον Αύγουστο στο Λος Άντζελες.
Η Tepp και οι συνεργάτες της εγκατέστησαν ισχυρούς αισθητήρες κίνησης στο στάδιο SoFi και συνέλεξαν δεδομένα και πληροφορίες από τους κοντινούς σταθμούς του σεισμικού δικτύου.
Στη συνέχεια, αναζήτησαν έναν τρόπο για να εξάγουν τα σήματα του δονήσεων από τα φασματογραφήματα. Αυτή η προσέγγιση μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη στην ανάλυση ηφαιστειακών δονήσεων, ένα από τα ερευνητικά πεδία της Tepp.
Η ομάδα κατάφερε να εντοπίσει στα φασματογραφήματα 43 από τα 45 τραγούδια που ακούστηκαν στη συναυλία. Τα δεδομένα βοήθησαν επίσης στην αποκρυπτογράφηση της «ακτινοβολούμενης ενέργειας» κάθε τραγουδιού. Με τη βοήθεια αυτών των δεδομένων, οι ερευνητές υπολόγισαν το μέγεθος των σεισμικών δονήσεων που προκλήθηκαν από τους οπαδούς.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Seismological Research Letters».