Τη Δευτέρα η έκθεση της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία και την πορεία της στη μεταμνημονιακή εποχή

Τη Δευτέρα η έκθεση της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία και την πορεία της στη μεταμνημονιακή εποχή
SOOC

Δύο κρίσιμα ραντεβού έχει η κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως όλα δείχνουν και τα δύο θα αποκαλύψουν πολλά για το σκηνικό που δημιουργείται γύρω από την ελληνική υπόθεση, τόσο αναφορικά με την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, όσο και για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την επόμενη ημέρα του προγράμματος.

Αν και όπως έχει ανακοινωθεί τη Δευτέρα επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει αλλού στραμμένη την προσοχή του.

Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και το υπουργείο Οικονομικών αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς ο κ. Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να την παρουσιάσει τη Δευτέρα. Στις εκατοντάδες σελίδες της έκθεσης η Τράπεζα της Ελλάδας όπως κάθε χρόνο θα παρουσιάζει τα οριστικά μεγέθη της οικονομίας για τη χρονιά που πέρασε. Παράλληλα, συμπεριλαμβάνει τις βασικές εκτιμήσεις για το 2018. Όπως κάθε χρόνο η έκθεση αποτελεί τον «οδικό χάρτη» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς περιλαμβάνει όλες τις προβλέψεις της ΤτΕ αναφορικά με τις εξελίξεις στην οικονομίας.

Φέτος όμως το ενδιαφέρον για τις προβλέψεις της έκθεσης είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς θα περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο το 2018. Παρότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΤτΕ είναι αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας, εντοπίζοντας βέβαια τους κινδύνους, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις αναφορές μέσα στην έκθεση και την τοποθέτηση του Διοικητή αναφορικά με το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η χώρα στο μεταμνημονιακό περιβάλλον.

Πληροφορίες της HuffPost Greece αναφέρουν ότι στην έκθεση θα επαναλαμβάνεται η θέση της ΤτΕ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αιτηθεί στους δανειστές την ενεργοποίηση μια προληπτικής γραμμής στήριξης, συνοδευόμενοι από δεσμεύσεις, αλλά και την εγγύηση των δανειστών για την ομαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η θέση Στουρνάρα και ο ρόλος Ντράγκι

Η έκθεση της ΤτΕ θα αναφέρει, αλλά και ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να επαναλάβει την πάγια πλέον θέση του για την ανάγκη ενεργοποίησης μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης από τον ESM, ως εγγύηση αλλά και «ασπίδα» στις αγορές. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά η άποψη του Γιάννη Στουρνάρα υιοθετείται και από τους τεχνοκράτες της ΤτΕ και γίνεται μέρος της ετήσιας έκθεσης, δίνοντας έτσι επίσημο χαρακτήρα στην συγκεκριμένη «προτροπή» προς την κυβέρνηση.

Η επιμονή του Γιάννη Στουρνάρα σε αυτή την «υπό νέα εποπτεία» έξοδο από τα μνημόνια (όπως την είχε προετοιμάσει και ως υπουργός Οικονομικών), διατηρεί τεταμένες τις έτσι και αλλιώς όχι καλές σχέσεις του Διοικητή της ΤτΕ με την κυβέρνηση. Ο κ. Στουρνάρας επιμένει να εκφράζει διαφορετική άποψη από το υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου, τα οποία σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα από τα Μνημόνια με μια «καθαρή έξοδο».

Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Στουρνάρα να μην εκφράζει την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει καταλήξει εάν είναι προτιμότερη μια «καθαρή» ή μια ελαφρά ελεγχόμενη έξοδο από τα Μνημόνια. Ωστόσο, ο Διοικητής της ΤτΕ έχει ενημερώσει πλήρως αναφορικά με τις απόψεις του, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, χωρίς ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης να τον έχει αποτρέψει από το να επιμένει σε αυτή την άποψη.

Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που θεωρούν ότι το «επεισόδιο» μεταξύ Μάριο Ντράγκι και Ευκλείδη Τσακαλώτου στο πρόσφατο Eurogroup έχει άμεση σχέση με το γεγονός όχι μόνο ότι ο κ. Ντράγκι καλύπτει τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά φαίνεται και να ενστερνίζεται απόλυτα την θέση του, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά την λήξη του τρίτου Μνημονίου.

Έστω και σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει ότι η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, όπως λέει ο Γιάννης Στουρνάρας ή ένα «υβριδικό» πρόγραμμα όπως προτείνουν κάποιοι εκπρόσωποι των δανειστών, δεν μπορεί να επιβληθεί στην Ελλάδα αλλά μόνο εαν υποβάλει σχετικό αίτημα η ελληνική κυβέρνηση.

Δημοφιλή