Οι προβλέψεις της διεθνούς εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET για τις παγκόσμιες τάσεις στην ψηφιακή ασφάλεια το 2023 δείχνουν ότι οι αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά στο διαδίκτυο, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική ζωή, θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη ασάφεια μεταξύ των ορίων του φυσικού κόσμου και των τεχνολογικά δημιουργημένων εικονικών κόσμων, με συνέπεια η ζωή των ανθρώπων να γίνεται σταδιακά ολοένα πιο υβριδική.
Θα συνεχίσουμε να περιηγούμαστε σε έναν ολοένα και πιο υβριδικό κόσμο, με θολά όρια μεταξύ του προσωπικού και του επαγγελματικού, του φυσικού και του ψηφιακού, όπως λένε οι ειδικοί της ESET. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αναλύσεις τους:
«Κλείνει» μία χρονιά που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ξανά. Καθώς ο κόσμος άρχισε να βγαίνει από την υγειονομική κρίση, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο, ενισχύοντας την αίσθηση της μόνιμης κρίσης των τελευταίων ετών.
Καθώς κλείνει το 2022, μας αφήνει όλους ακόμα πιο προσκολλημένους από ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με την ψηφιακή τεχνολογία. Στην πανδημία Covid-19, λειτούργησε ως σανίδα σωτηρίας για τις εταιρείες και τους ανθρώπους, η τεχνολογία συνεχίζει να εδραιώνεται ως συνδετικός κρίκος της σημερινής κοινωνίας και ως πυλώνας για το μέλλον και την πρόοδο της ανθρωπότητας.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι πολλοί οργανισμοί είδαν μία αναπτυξιακή έκρηξη μετά την υιοθέτηση του ψηφιακού μετασχηματισμού που επιταχύνθηκε από την πανδημία και την εγκατάλειψη των παλαιών τρόπων λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Οι αντιλήψεις μας για το γραφείο και τον σκοπό που εξυπηρετεί -ή ακόμα και για τον ρόλο της εργασίας στη ζωή μας- ίσως έχουν αποτελέσει την κύρια «παράπλευρη απώλεια» της επαγγελματικής και προσωπικής αναταραχής των τελευταίων ετών.
Πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν, πλέον, ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας που εξυπηρετούν ένα απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό. Πολλές φορές το «πού» δεν έχει σημασία πια, σημασία έχει το «τι» καταφέρνουμε να κάνουμε.
Καθώς η έννοια του εργασιακού χώρου γίνεται ολοένα και πιο ρευστή, διαμορφώνεται ένας «νέος γενναίος υβριδικός κόσμος». Ένας κόσμος όπου μεταβάλλεται όχι μόνο ο χώρος εργασίας, αλλά και οι τάσεις και οι επιλογές του τρόπου ζωής μας. Και μαζί με αυτό, τα όρια μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ταυτότητάς μας, αλλά και μεταξύ της εργασίας και της διασκέδασης, γίνονται ολοένα και πιο ρευστά και πιο ασαφή.
Η τεχνολογία και η καινοτομία είναι εκεί για να αξιοποιηθούν για να καλύψουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες της κοινωνίας και με αυτόν τον τρόπο να μας βοηθήσουν να διαμορφωθούμε ως άτομα και να οδηγήσουν σε κοινωνικές αλλαγές. Ωστόσο, τα οφέλη της τεχνολογίας, όπως το «υπολογιστικό νέφος» (cloud computing), δεν μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως χωρίς να αντιμετωπιστούν και οι προκλήσεις.
Η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ σπιτιού και γραφείου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την τεχνολογία του cloud computing και τη μοναδική ευελιξία και επεκτασιμότητά της. Το «νέφος» βοηθάει να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη, την καινοτομία και τις εξελίξεις που αναδύονται ή που δεν έχουμε ακόμη φανταστεί.
Για πολλούς, σήμερα το «νέφος» «αποτυπώνεται» καλύτερα σε μία σειρά από πλατφόρμες συνεργασίας, τηλεδιασκέψεων, παραγωγικότητας και δικτύωσης. Σκεφτείτε Microsoft Teams, Slack ή Zoom.
Ένας τομέας όπου οι προκλήσεις μπορεί να είναι πολύπλοκες είναι η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα των δεδομένων. Η προστασία των δεδομένων από κινδύνους και η ασφάλεια των ανθρώπων -και ταυτόχρονα η παροχή αρκετής ευελιξίας σε αυτόν τον κόσμο που βασίζεται στο cloud-first, στον υβριδικό κόσμο των πάντων- μπορεί να αποτελέσει πρόκληση.