Την δημιουργία ενός «τοίχους από drones» για την προστασία των κοινών τους συνόρων με την Ρωσία, σχεδιάζουν έξι χώρες του ΝΑΤΟ καθώς η Μόσχα έχει δείξει ήδη τις επεκτατικές της τάσεις στη Βαλτική Θάλασσα.
Υπουργοί από τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και τα τρία κράτη της Βαλτικής, συζήτησαν σύμφωνα με τους Financial Times, τη δημιουργία ενός συντονισμένου συστήματος drones κατά μήκος των συνόρων τους με τη Ρωσία για να αποτρέψουν το λαθρεμπόριο, την παράνομη μετανάστευση αλλά και τις απιελές στα σύνορά τους.
«Πρόκειται για ένα τείχος drone που θα εκτείνεται από τη Νορβηγία έως την Πολωνία, όπου θα χρησιμοποιήσουμε drones και άλλες τεχνολογίες για την προστασία των συνόρων μας ενάντια στις προκλήσεις από μη φιλικές χώρες αλλά και την πρόληψη του λαθρεμπορίου», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας Agnė Bilotaitė.
Υβριδικές επιθέσεις
Και οι έξι χώρες έχουν αντιμετωπίσει τις λεγόμενες υβριδικές επιθέσεις από τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες είτε μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όπως η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά τους από τη Ρωσία, με παράτυπους μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Η Mari Rantanen, υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, δήλωσε στα κρατικό δίκτυο Yle ότι το σχέδιο για το «τείχος από drone θα βελτιωθεί με τον καιρό και θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπεράσπιση των συνόρων της χώρας με την Ρωσία που εκτείνεται σε 1.340 χιλιόμετρα.
Τα κράτη της πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις για τις προθέσεις της Ρωσίας μετά την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και την επακόλουθη μετακίνηση της οικονομίας της σε πολεμική βάση.
Μονομερής επέκταση των θαλάσσιων συνόρων
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα στον ιστότοπό του προσχέδιο πρότασης σχετικά με τη μονομερή επέκταση των θαλάσσιων συνόρων του με τη Λιθουανία και τη Φινλανδία, πριν διαγράψει το σχέδιο.
Μια μέρα αργότερα, οι Ρώσοι συνοριοφύλακες αφαίρεσαν 25 σημαδούρες από τα ύδατα της Εσθονίας που σηματοδοτούσαν τα σύνορα, προκαλώντας οργή και μηνύματα υποστήριξης προς το Ταλίν από το ΝΑΤΟ και ορισμένα κράτη μέλη του.
Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δοκιμάσει τα σύνορα του ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια, ενώ οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αποκαλύψει μια σειρά από πιθανές επιχειρήσεις δολιοφθοράς στο έδαφός τους.
Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει τονίσει τη σημασία των drones, με τις δύο πλευρές να τα χρησιμοποιούν πλέον και σε επιθέσεις.
Οι έξι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν θέσει ως προτεραιότητα σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία, την εκκένωση του πληθυσμού από περιοχές κοντά στα σύνορα, σε αντίθεση με την Ουκρανία που έχει κρατήσει τον άμαχο πληθυσμό της μέσα ή κοντά στην πρώτη γραμμή.