Τελευταίος γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων για την στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης

Κατά της πρότασης Μέρκελ-Μακρόν για επιδοτήσεις και όχι δάνεια, οι "σκληροπυρηνικοί".
alashi via Getty Images

Ακόμα ένας δύσκολος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά για την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο στο τέλος οι ηγέτες των 27 να έχουν καταλήξει στο νέο πλαίσιο στήριξης των χωρών που έχουν πληγεί από τον covid19. Η πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμμανουέλ Μακρόν για επιδοτήσεις και όχι δάνεια δημιούργησε προσδοκίες. Κάτα τη συνήθη πρακτική όμως οι σκληροπυρηνικοί της Ε.Ε έσπευσαν να τις «κουρέψουν».

Οι ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πραγματικότητα θα είναι η αρχή του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων. Οι ηγέτες θα ξεκινήσουν τις επαφές με την πρόταση του Γαλλογερμανικού άξονα να έχει ήδη ξεθωριάσει. Το καλύτερο σενάριο θα είναι στην πρόταση που θα καταθέσει η Κομισιόν, οι επιδοτήσεις να αποτελούν ένα από τα εργαλεία, τα οποία μαζί με τα δάνεια θα ακολουθείται από δημοσιονομικές δεσμεύσεις. Είναι ενδεικτικό ότι οι «συνήθεις ύποπτοι» του Βορρά έχουν ήδη προϊδεάσει του υπόλοιπους ηγέτες ότι δεν θα συμφωνήσουν σε καμία πρόταση εάν αυτή δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες θα πρέπει να αναλάβουν οι χώρες που θα αιτηθούν για παροχή ρευστότητας.

Συμβιβασμός

Ακολουθώντας τη συνήθη πρακτική, μετά την πρόταση της Κομισιόν, οι ηγέτες θα επιχειρήσουν ως την κρίσιμη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 18-19 Ιουνίου, πιθανότατα αυτή τη φορά όχι μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά με τη φυσική παρουσία των ηγετών των «27», να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση με την οποία θα ικανοποιούνται όλοι και σε πρώτη φάση δεν θα μοιάζει να έχει χάσει κανείς. Σε αυτό το δρόμο κινείται εδώ και μέρες η Κομισιόν η οποία προετοιμάζει μια λύση η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις. Το αποτέλεσμα ωστόσο θα είναι πολύ μακριά από την πρόταση που έκαναν πριν μερικές ημέρες οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη γκρίνια περί ατολμίας των χωρών μελών της Ε.Ε.

Σκληρή μάχη θα δοθεί και σε ότι έχει να κάνει με το χρέος που θα πρέπει να φορτωθούν τα κράτη μέλη, εφόσον αποφασιστεί να υπάρξει επιμερισμός στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία, απαιτούν σε περίπτωση που ο κοινοτικός προϋπολογισμός επωμιστεί μέρος των δανείων, τότε ανάλογα με τη συμμετοχή τους στον προϋπολογισμό να έχουν λόγο αναφορικά με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι χώρες που θα δανειστούν.

Κανόνες και δεσμεύσεις

Οι «σκληροί» του Βορρά, επαναλαμβάνουν ότι η «ελαστικότητα» η οποία αποφασίστηκε στους δημοσιονομικούς κανόνες εξαιτίας της πανδημίας δεν μπορεί να είναι ανεξάντλητη. Ως εκ τούτου τα δάνεια θα πρέπει να έχουν ευνοϊκούς όρους, ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύονται με συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις και επιτήρηση από την Κομισιόν και τον ESM.

Υπό αυτές τις συνθήκες η πρόταση όπως διαμορφώθηκε μετά από ένα έντονο παρασκηνιακό διπλωματικό μαραθώνιο, θα προβλέπει χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων αυστηρά, συνοδεία ενισχυμένης εποπτείας από τον ESM και δημοσιονομικών δεσμεύσεων τις οποίες θα αναλάβουν οι χώρες.

Το γενικό πλαίσιο, εκτός απροόπτου θα παρουσιαστεί από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ωστόσο οι τεχνικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά προκειμένου να εξειδικεύσουν το πακέτο βοήθειας θα κρίνουν και το τελικό περιεχόμενο του.

Δημοφιλή