Το δέσμευση των ΗΠΑ και των συμμάχων της για ”άμεση, αποφασιστική και με σοβαρό κόστος”, απάντηση στη Μόσχα εάν προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία διεμήνυσε εκ νέου ο Τζο Μπάιντεν κατά τη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, η οποία όμως δεν φαίνεται να φέρνει κάποια σημαντική εξέλιξη.
Κατά την συνομιλία των δύο ηγετών, διάρκειας μιας και πλέον ώρας, ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον ρώσο ηγέτη πως μια εισβολή θα «προκαλούσε μεγάλο ανθρώπινο πόνο και θα μείωνε τη θέση της Ρωσίας», όπως αναφέρει το Associated Press επικαλούμενο πηγές από τον Λευκό Οίκο.
Όπως τονίστηκε, οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη διπλωματία, αλλά κατέστη ξεκάθαρο πως ήταν «εξίσου προετοιμασμένες για άλλα σενάρια».
Σε κάθε περίπτωση, η συνομιλία δεν οδήγησε σε κάποια ”θεμελιώδη αλλαγή στη δυναμική που παρατηρείται εδώ και εβδομάδες”, όπως σχολίασε Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.
Άλλος, αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι παραμένει ασαφές εάν ο Πούτιν έχει λάβει την τελική απόφαση να προχωρήσει σε στρατιωτική δράση έναντι της Ουκρανίας.
Το Κρεμλίνο καταγγέλλει την αμερικανική υστερία
Από την πλευρά της η Μόσχα κατήγγειλε την αμερικανική ”υστερία” αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών αλλά τόνισε πως ″θα συνεχίσουν τις επαφές”.
″Η υστερία έφθασε στο απόγειό της” ανέφερε ο Γιούρι Ουσακόφ, διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν τονίζοντας πως ”Τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες ώρες, η κατάσταση έχει φτάσει σε παραλογισμό”. Όπως είπε ”οι Αμερικανοί ανακοινώνουν ακόμη και την ημερομηνία της ρωσικής εισβολής και ταυτόχρονα ενισχύουν τον στρατιωτικό μυ της Ουκρανίας”.
Σημείωσε ωστόσο ότι η συνομιλία ”παρέμεινε αρκετά ισορροπημένη και επαγγελματική”. ”Οι πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν θα εξεταστούν στη Μόσχα και θα ληφθούν υπόψη στην αντίδρασή μας” στις απαντήσεις που πρέπει να δώσουν το ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον στις απαιτήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσίας, πρόσθεσε
Είπε ότι ο Μπάιντεν ανέφερε στον ρώσο πρόεδρο τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Μόχα, αλλά «αυτό το θέμα δεν ήταν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια μιας αρκετά μακράς συνομιλίας».
Οι δύο πρόεδροι μίλησαν για πρώτη μετά τον Δεκέμβριο και ανήμερα της ανακοίνωση της απόφασης των ΗΠΑ να αποσύρουν το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβεία τους στο Κίεβο, μετά και την προειδοποίηση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, ότι οι μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν πως μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να αρχίσει εντός ημερών ακόμη και πριν το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, στις 20 Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία σύντομα αλλά μέχρι χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι το Κρεμλίνο πιθανότατα θα περίμενε μέχρι τη λήξη των Αγώνων για να μην επισκιάσει το αθλητικό γεγονός που διεξάγεται στην σύμμαχό της, Κίνα.
Νωρίτερα Πουτιν και Εμμανουέλ Μακρόν, είχαν επίσης τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μάλιστα μιας ώρας και 40 λεπτών, και σύμφωνα με το Ελιζέ ο γάλλος πρόεδρος δεν άκουσε τίποτε από το ρώσο ομόλογό του που να υποδείκνυε ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.
″Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη σε αυτά που λέει ο πρόεδρος Πούτιν ότι πρόκειται να προχωρήσει στην επίθεση”, δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους αλλά τονίσε πως ”Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση ως προς τη ρωσική (στρατιωτική) στάση προκειμένου να αποφύγουμε το χειρότερο”.
Ο δε Μακρόν o τόνισε στον Πούτιν, σύμφωνα με το Ελιζέ, πως ένας ”ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια (στρατιωτική) κλιμάκωση” στα ουκρανικά σύνορα.
Το Κρεμλίνο υπογράμμισε πως ο Πούτιν κατήγγειλε ”τις προκλητικές εικασίες για υποτιθέμενη ‘ρωσική εισβολή’ στην Ουκρανία” καθώς και τις ”παραδόσεις μεγάλης κλίμακας σύγχρονου οπλισμού” στη γείτονά της.
Πηγές: Reuters, Associated Press, Russia Today