Telegraph σε Βρετανούς: Ετοιμάστε βαλίτσες – Η Ελλάδα ζητά απεγνωσμένα πλούσιους κατοίκους

Γράφει για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει ξένους επενδυτές, προσφέροντας χαμηλή φορολογία.
Lazaros Papandreou via Getty Images

«Φέρε μου τους πλούσιους, τους ανήθικους, τους άντρες και τις γυναίκες του Νταβός, που θέλουν να πληρώσουν λιγότερους φόρους».

Έτσι ξεκινά το ρεπορτάζ της Telegraph για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει ξένους επενδυτές προσφέροντας χαμηλή φορολογία.

Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει τα όσα προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, τα οποία είναι τα εξής:

  • Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, αποσαφηνίζεται και απλουστεύεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία ενώ παράλληλα θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.
  • Περαιτέρω, μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5% και θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.
    Επίσης, προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.

«Μετά από χρόνια ύφεσης και capital controls, που έστειλαν τους πλούσιους στα αζήτητα, το χτυπημένο έθνος επιδιώκει μια παράκαμψη για την ευημερία», αναφέρει.

«Αντί να περιμένουν τους ντόπιους και τις επιχειρήσεις να γίνουν πλούσιοι
με την πάροδο του χρόνου, γιατί να μην προσκαλέσετε τους καλοπληρωτές του κόσμου να μπουν κατευθείαν μέσα;»

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι μια ασυνήθιστη στάση στο σημερινό πολιτικό τοπίο που ο πλούτος δαιμονοποιείται.

«Το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία πιστεύει σαφώς ότι οι πλούσιοι δεν είναι δημοφιλείς, χτυπώντας τους ως βδέλλες αφού βγάζουν τα χρήματά τους
μέσω της εκμετάλλευσης», αναφέρει για την Βρετανία.

Το ίδιο και οι ΗΠΑ, σημειώνει, που οι Δημοκρατικοί θέλουν να επιβάλουν φόρο στην περιουσία, αν κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές.

«Αυτή ήταν η στάση και στην Ελλάδα πριν λίγα χρόνια», τονίζει, αναφέροντας τον ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση ορκίστηκε να κηρύξει πόλεμο στην ολιγαρχίας.

«Ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής της χώρας είναι 55% (45% συν
την συνεισφορά αλληλεγγύης του 10%), που είναι ένας από τους υψηλότερους του ΟΟΣΑ, και όχι ακριβώς φιλικός προς τους εκατομμυριούχους».

Αλλά υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχίζει, η Ελλάδα θέλει πλουσιότερους κατοίκους. «Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα επενδύσουν και ότι θα δαπανούν σε τοπικό επίπεδο τοπικά, παρέχοντας θέσεις εργασίας που η Ελλάδα -με ποσοστό ανεργίας σχεδόν 17%- χρειάζεται απεγνωσμένα».

Ωστόσο, θυμίζει το ρεπορτάζ ότι η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα που προσπαθεί κάτι τέτοιο. Η Ιταλία έχει ένα παρόμοιο σχέδιο, ενώ η Μάλτα προσφέρει «χρυσή βίζα» στους επενδυτές.

Ακόμη και αν δεν ανταποκριθούν πολλοί στην ελληνική προσφορά, καταλήγει το ρεπορτάζ, τουλάχιστον είναι ένας εντυπωσιακός τρόπος να δείξει η χώρα ότι είναι ανοικτή στην επιχειρηματική δραστηριότητα για άλλη μια φορά.

Δημοφιλή