Τελειώνει η κακοκαιρία Genesis: Τι καιρός αναμένεται την Κυριακή

Τοπικές βροχές και καταιγίδες, θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.
.
.
Eurokinissi

Τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα Κυριακή, με τη θερμοκρασία να παρουσιάζει μικρή άνοδο και ανέμους έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο, σύμφωνα με το meteo.gr.

Πιο αναλυτικά, αρχικά αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στις Σποράδες, στις παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας και στην Εύβοια. Σταδιακά έως το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα, σημειώνεται όμως ότι τα ισχυρότερα αναμένονται στα ηπειρωτικά. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει στην Μακεδονία, στην Ήπειρο αλλά και στα ορεινά της υπόλοιπης κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες βραδινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 18 έως 28, στην Ήπειρο από 15 έως 29, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 29, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 19 έως 28, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 19 έως 27 και στην Κρήτη από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Τι αφήνει πίσω της η κακοκαιρία Genesis

Η κακοκαιρία Genesis σάρωσε την ανατολική, κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα, και χτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα παράλια της Μακεδονίας. Ισχυρά κι επικίνδυνα μπουρίνια, μεγάλος όγκος νερού και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας. Στην Αθήνα επλήγησαν κυρίως οι νότιες περιοχές, στους πρόποδες του Υμηττού.

Στα χωριά Νεοχώρι και Λεπτή Ορεστιάδας εκτονώθηκε η ορμή της δυνατής νεροποντής που ξέσπασε χθες το απόγευμα, με αποτέλεσμα να φουσκώσει το ρέμα, που ξεκινάει από το χωριό Βάλτος του ίδιου Δήμου το οποίο κατέληξε στην περιοχή των Παλιών Σφαγείων Ορεστιάδας. Η πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας, σύμφωνα με τον διοικητή της, Αντώνη Χαμαλίδη δέχθηκε 18 κλήσεις εκ των οποίων πραγματοποίησε 16 απεγκλωβισμούς κατοίκων. Την μεγαλύτερη καταστροφή δέχθηκε το χωριό Λεπτή Ορεστιάδας, όπου και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα υπέστη ζημίες. Η ορμητικότητα των νερών πλημμύρισε είκοσι περίπου κατοικίες στα χωριά Νεοχώρι και Λεπτή κι έπνιξε δεκάδες οικόσιτα ζώα πουλερικά κουνέλια, βυθίζοντας στα νερά αρκετά αγροτικά μηχανήματα.

Την Παρασκευή σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις στα περισσότερα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο δυτικό και βόρειο Αιγαίο, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και ζημιές στις καλλιέργειες μεταξύ άλλων σε Μακεδονία, Θεσσαλικό κάμπο, Αμφιλοχία και Εύβοια. Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από τη χαλαζόπτωση και τον δυνατό αέρα.

Έως τις 18:30 περίπου το μεγαλύτερο ύψος βροχής μεταξύ των σταθμών του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr καταγράφηκε στην Πάρνηθα (52 χιλιοστά) και ακολούθησαν η Στενή Ευβοίας (51 χιλιοστά), η Ραφήνα (50 χιλιοστά), η Θάσος (47 χιλιοστά), τα Δίκαια Έβρου (42 χιλιοστά) και ο Νέος Μαρμαράς Χαλκιδικής (41 χιλιοστά). Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περίπου 8.300 κεραυνούς έως την ίδια ώρα. Οι περισσότεροι ανιχνεύθηκαν στην Θράκη, στο Βόρειο Αιγαίο, στην Εύβοια και στην Ανατολική Θεσσαλία και Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Με πληροφορίες από ertnews.gr, meteo.gr

Δημοφιλή