Ο ΤΕΛΕΙΟΣ FREDDO ESPRESSO

Τέλειος freddo espresso στο σπίτι: Μάθε πώς

Η εποχή που περιμένουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό κάθε χρόνο είναι προ των πυλών. Η άφιξη του ελληνικού καλοκαιριού σηματοδοτείται από πολλά πράγματα. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, η μέρα μεγαλώνει, τα κοντομάνικα παίρνουν θέση στην ντουλάπα, οι παραλίες γεμίζουν και το μπαλκόνι του σπιτιού σου γίνεται αγαπημένο στέκι.
Πλαίσιο

Σε αυτό που θα συμφωνήσουμε όμως όλοι, είναι ότι καταλαβαίνεις πως το καλοκαιράκι έφτασε, άπαξ και αρχίζεις να βάζεις παγάκια στον καφέ σου! O freddo espresso θέλει τέχνη για να γίνει σωστά και το πρώτο βήμα είναι να αποκτήσεις μια αξιόπιστη καφετιέρα εσπρέσο. Για τα υπόλοιπα βήματα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαβάσεις παρακάτω και θα μάθεις να φτιάχνεις τον πιο φανταστικό καφέ για εσένα και τους φίλους σου.

Πλαίσιο

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, βεβαιώσου ότι ο εξοπλισμός σου είναι καθαρός και καλά συντηρημένος για βέλτιστη εκχύλιση. Κάποια από τα πράγματα που πρέπει να ελέγξεις είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σήτες της καφετιέρας, να βεβαιωθείς ότι το νερό τρέχει ομοιόμορφα και ότι η πίεση κατά την εκχύλιση είναι στα 9 bar. Να έχεις υπόψη σου, ότι όλα τα μέρη της μηχανής καφέ και ό,τι έρχεται σε επαφή με τον καφέ πρέπει να είναι ζεστό: από τη λαβή του δοχείου-φίλτρου του καφέ μέχρι το φλιτζάνι.

Στο φλιτζάνι μπορείς να ρίξεις καυτό νερό προκειμένου να το ζεστάνεις, αρκεί να μην ξεχάσεις να το σκουπίσεις πριν έρθει η ώρα να το γεμίσεις με καφέ. Να ξέρεις επίσης, ότι όσο πιο πρόσφατα αλεσμένος είναι ο καφές που χρησιμοποιείς, τόσο πιο αρωματικό και γευστικό θα είναι το αποτέλεσμα και ότι όσο πιο πολλή ώρα μείνει εκτεθειμένος στον αέρα, τόσο περισσότερο χάνει το άρωμά του.

Πλαίσιο

Αφού αφαιρέσεις και σκουπίσεις καλά το φίλτρο της μηχανής, ρίξε τον καφέ μέχρι να γεμίσει εντελώς και φρόντισε να είναι απλωμένος ομοιόμορφα. Σε αυτό θα σε βοηθήσει να το χτυπήσεις σε μια επιφάνεια, για να μπορέσει ο καφές να «απλώσει» καλά. Φρόντισε να ξεφορτωθείς τον καφέ που περισσεύει στην κορυφή περνώντας το δάχτυλό σου από πάνω και έχε υπόψη σου ότι η ποσότητα του καφέ είναι περίπου στα 7 γραμμάρια για μονό και 14 γραμμάρια για διπλό εσπρέσο. Ξεκίνησε με αυτές τις βασικές παραμέτρους και εν καιρώ μπορείς να προσθέσεις λίγο παραπάνω καφέ ανάλογα με τα γούστα σου. Ένα βασικό σημείο, που παίζει ρόλο στη μετέπειτα εκχύλιση του καφέ, είναι το... πάτημα (tamping), προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα κενά ανάμεσα στους κόκκους. Τοποθέτησε το δοχείο-φίλτρο του καφέ στη μηχανή και πίεσε το κουμπί της εκχύλισης. Στο σημείο αυτό, καλό θα ήταν να μην απομακρυνθείς από τη μηχανή, αφού είναι σημαντικό να υπολογίσεις σωστά τον χρόνο. Συγκεκριμένα, η διαδικασία αυτή δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 25-28 δευτερόλεπτα. Αν σου φαίνεται λίγη η ποσότητα μέσα στο ποτήρι, προτίμησε να αυξήσεις τα παγάκια στο ποτήρι σου και όχι την ποσότητα του espresso. Να θυμάσαι ότι ένα συμπυκνωμένο ρόφημα έχει περισσότερη διάρκεια από ένα αραιωμένο ρόφημα, που έχει προκύψει από υπερεκχείλιση.

Πλαίσιο

Και τώρα ήρθε η ώρα να μετατρέψεις το ρόφημά σου από caldo σε freddo! Εάν πίνεις τον καφέ σου με ζάχαρη, τώρα είναι η ώρα να την χτυπήσεις στην φραπεδιέρα ή με μένα μιξεράκι χειρός μαζί με τον διπλό espresso. Μην βάλεις πάγο σε αυτή τη φάση, καθώς η θερμοκρασία του espresso, η οποία μετά την εκχύλιση είναι περίπου στους 65 °C, είναι αρκετή για να λιώσει την ζάχαρη πολύ γρήγορα. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν βάλεις πάγο, η θερμοκρασία του ροφήματος θα πέσει και άρα η ζάχαρη δεν θα λιώνει εύκολα. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, μπορείς να βάλεις ένα-δυο παγάκια στο σέικερ στο οποίο ανακάτεψες τον espresso και τη ζάχαρη και να χτυπήσεις μέχρι να κρυώσει το ρόφημα. Μην χτυπήσεις τον freddo παραπάνω από όσο πρέπει, καθώς με το χτύπημα χάνεται σημαντικό ποσοστό των αρωμάτων του καφέ. Γι′ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχεις τη θερμοκρασία του σέικερ με το χέρι σου. Στη συνέχεια, γέμισε ένα ποτήρι με 6-7 παγάκια και άδειασε το περιεχόμενο του σέικερ.

Πλαίσιο

Αν πάλι προτιμάς freddo cappuccino, δεν έχεις παρά να προσθέσεις αφρόγαλα. Προτίμησε γάλα με χαμηλά λιπαρά λόγω γεύσης, αλλά και γιατί πήζει πιο εύκολα.

Προσοχή! Το γάλα το χτυπάμε πάντα χωρίς παγάκια. Τα παγάκια νερώνουν το γάλα με αποτέλεσμα να μην πήζει. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, τοποθέτησε το κρύο γάλα σε κρύο σέικερ και φρόντισε ο άξονας της φραπεδιέρας να είναι σταθερός, για να παράγει σταθερό στροβιλισμό.

Get up, make coffee, be happy!