Σεβαστείτε τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ή αποχωρήστε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, διεμήνυσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, στον Ούγγρο ομόλογό του, καθώς οι ηγέτες του μπλοκ έβαλαν ευθέως εναντίον του Βίκτορ Ορμπάν για έναν εθνικό νόμο στην Ουγγαρία που απαγορεύει στα σχολεία να χρησιμοποιούν υλικά που θεωρούνται ότι προωθούν την ομοφυλοφιλία.
Αρκετοί από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής μίλησαν για την πιο έντονη προσωπική σύγκρουση μεταξύ των 27 ηγετών της ΕΕ εδώ και χρόνια την Πέμπτη το βράδυ.
«Ηταν πραγματικά έντονο, ένα βαθύ συναίσθημα ότι αυτό δεν μπορεί να είναι έτσι. Ηταν για τις αξίες μας. Αυτό που υποστηρίζουμε», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.
«Είπα ″σταματήστε το αυτό, πρέπει να αποσύρετε το νόμο και, αν δεν σας αρέσει αυτό και θέλετε να πείτε πραγματικά ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι οι αξίες σας, τότε πρέπει να σκεφτείτε εάν θα παραμείνετε στην Ευρωπαϊκή Ενωση”». Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, το χαρακτήρισε μάχη για τον πολιτισμό και την κουλτούρα.
Η Ουγγαρία είναι τώρα πιθανό να αντιμετωπίσει μια νομική πρόκληση στο ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, δήλωσε ότι η Βουδαπέστη θα πρέπει επίσης να υποβληθεί σε μείωση της χρηματοδότησής από την ΕΕ για παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.
Οι επίμαχες διατάξεις για τα σχολεία στην Ουγγαρία έχουν συμπεριληφθεί σε έναν νόμο που στοχεύει πρωτίστως στην προστασία των παιδιών από παιδόφιλους - μια σύνδεση που ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρο, χαρακτήρισε ως «πρωτόγονη».
Οντας στην εξουσία από το 2010 και έχοντας μπροστά του εκλογές τον επόμενο χρόνο, ο Ορμπάν έχει γίνει όλο και πιο συντηρητικός στην προώθηση όσων λέει ότι είναι παραδοσιακές καθολικές αξίες υπό την πίεση της φιλελεύθερης Δύσης.
Ο ίδιος είπε σε δημοσιογράφους πριν από την κλειστή Σύνοδο Κορυφής ότι ο νόμος δεν αποτελεί επίθεση εναντίον των ομοφυλόφιλων αλλά αποσκοπεί στη διασφάλιση του δικαιώματος των γονέων να αποφασίζουν για τη σεξουαλική εκπαίδευση των παιδιών τους.
Η Ε.Ε. πιέζει τον Ορμπάν να καταργήσει τον νόμο - τον τελευταίο σε μια σειρά περιοριστικών πολιτικών έναντι των μέσων ενημέρωσης, των δικαστών, των ακαδημαϊκών και των μεταναστών.
Δεκαέξι από τους 27 ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας Καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ, υπέγραψαν μια κοινή επιστολή, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για προστασία των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.
«Ολοι καταστήσαμε πολύ σαφές ποιες θεμελιώδεις αξίες τηρούμε», είπε η Μέρκελ.
Ο Μπετέλ, ο οποίος είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος, είπε ότι η μόνη χώρα εκτός της Πολωνίας που υποστήριξε τον Ορμπάν στη συζήτηση ήταν η Σλοβενία.
Είπε επίσης ότι ήρθε η ώρα για τις Βρυξέλλες να δοκιμάσουν τη νέα διαδικασία με περικοπή της χρηματοδότησης: «Τις περισσότερες φορές, τα χρήματα είναι πιο πειστικά από τη συζήτηση», υπογράμμισε.
«Η νέα ουγγρική νομοθεσία δημιουργεί ξεκάθαρα διακρίσεις», δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς νόμους.
Κληθείσα να σχολιάσει τη «σκληρή» στάση του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, η Πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Η Ουγγαρία έχει 10 εκατομμύρια πληθυσμό και είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν 10 εκατομμύρια καλοί λόγοι για να παραμείνει στην ΕΕ». «Πρέπει να πείσουμε τους Ούγγρους φίλους μας ότι η δημοκρατία είναι ο καλύτερος τρόπος ζωής», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ότι το θέμα με την ουγγρική νομοθεσία έπρεπε να συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γιατί θίγει θεμελιώδεις αξίες στην καρδιά της ΕΕ. Παραδέχτηκε ότι κάποιοι ηγέτες είχαν ανταλλαγές απόψεων με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας που ήταν συναισθηματικά έντονα φορτισμένες, αλλά το δικαιολόγησε λέγοντας ότι αυτό έγινε γιατί θέλουν να δείξουν την ισχυρή δέσμευσή τους στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Σημείωσε ότι η Επιτροπή απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στη Βουδαπέστη για τον αμφιλεγόμενο νόμο, με διορία να απαντήσει έως τις 30 Ιουνίου.
(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)