Το χαρούπι είναι από τα υλικά που έκαναν πανηγυρική επιστροφή στην διατροφή μας των τελευταίων χρόνων περνώντας μέσα από τις κουζίνες των πρωτοκλασάτων Ελλήνων σεφ.
Έτσι όταν ακούς για ένα χώρο που προσφέρει ποιοτικό street food με επίκεντρο το χαρούπι οι προσδοκίες σου είναι πολλές.
Όταν μάλιστα μαθαίνεις ότι το μενού περιλαμβάνει τυλιχτά με πίτα από χαρούπι με την υπογραφή του πολυβραβευμένου σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, καθώς ο Γιάννης είναι ο πρώτος που άνοιξε στο χαρούπι το δρόμο προς τη πρώτη γραμμή της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας.
Η γνωριμία μου με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη έγινε πριν πολλά χρόνια και ακόμη θυμάμαι το πάθος που κυριαρχούσε στα λόγια του όταν αναφερόταν στον πλούτο των βοτάνων και των άγριων χόρτων της κρητικής γης.
Είναι ο τόπος στον οποίο συστήθηκε και με το χαρούπι αφού οι χαρουπιές αφθονούν στην Κρήτη.
«Για πρώτη φορά χρησιμοποίησα το χαρουπάλευρο το 1995 και έφτιαξα ψωμί μαζί με τον Τάσο Ζησόπουλο καθηγητή ζαχαροπλαστικής και κάπως έτσι μπήκε στη ζωή μας» λέει ο Γιάννης και συνεχίζει «το χαρούπι ήταν γνωστό στην κατοχή αφού οι θρεπτικές ιδιότητες του έσωσαν κόσμο».
Για τον Γιάννη Μπαξεβάνη η μαγειρική είναι μια πράξη αγάπης. Η μαγειρική του ταυτότητα εκφράζει την σύγχρονη ελληνική κουζίνα.
Πιστεύει ακράδαντα ότι αξίζει να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας την διατροφική μας παράδοση.
«Το χαρούπι έχει μια υπόγλυκη και αρωματική γεύση μπαχαρικών όπως κανέλα, γαρύφαλλο και αυτή η υπόγλυκη γεύση του συμβιβάζεται με την μόδα ενώ είναι σημαντική η διατροφική αξία του» εξηγεί ο Γιάννης.
Ο δημιουργικός σεφ αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα του και έστησε την «Χαρουπιά» με πρωταγωνιστή το αγαπημένο του χαρούπι και δημιούργησε ένα ωραίο και νόστιμο σνακ.
Λόγω καραντίνας λειτουργεί μέσω διαδικτύου, προς το παρόν, το κατάστημα και εξυπηρετεί την περιοχή Χαϊδαρίου, βόρειο Αιγάλεω, Περιστέρι και Νέα Ζωή ενώ σύντομα ένα αντίστοιχο θα ξεκινήσει στην περιοχή της Γλυφάδας.
«Ξέροντας με τι συνδυάζεται καταπληκτικά το χαρουπόψωμο, έκανα πίτες με το «μαύρο χρυσό» , λέει χαμογελώντας και συνεχίζει «ψήνονται στο σάτσι –το σκεύος για πίτες- και τις συνδυάζω με γεύσεις και ιδέες που έχω ξεχωρίσει και αγαπήσει από τα ταξίδια μου».
Ο Γιάννης έχει πλούσια εμπειρία ως επικεφαλής ή σύμβουλος σε κουζίνες μεγάλων εστιατορίων και ξενοδοχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και πλειάδα βραβείων.
Ετσι, το μενού που με αφορμή το χαρούπι σε κάνει μια βόλτα στις κουζίνες του κόσμου, περιλαμβάνει το τυλιχτό «Μεξικό» που η πίτα αγκαλιάζει πανσέτα, μέσα σε σάλτσα ντομάτας, πιπεριάς με καλαμπόκι , πικάντικη ή όχι, με λιωμένο τυρί. Το αντίστοιχο με έμπνευση από το Ντουμπάι γίνεται με μαριναρισμένο κοτόπουλο , αρωματικό γιαούρτι, τζίντζερ, λάιμ και δυόσμο, αυτό της Κωνσταντινούπολης με κοκορέτσι και της Συρίας με φαλάφελ.
«Με τις δικές μου μαγειρικές παρεμβάσεις φτιάχνω τυλιχτό της Ινδίας, της Σμύρνης και υπάρχει και συνέχεια» λέει ενώ ένα αισιόδοξο χαμόγελο ζωγραφίζεται στο πρόσωπο του.
Το κατάστημα «Χαρουπιά» φέρνει σπίτι κατά παραγγελία προϊόντα χαρουπιού, όπως φρέσκο χαρουπόψωμο, ντάκο αλλά και προϊόντα του Γυναικείου Συνεταιρισμού της Κριτσάς Λασιθίου Κρήτης όπως κατεψυγμένα τυροπιτάκια χαρουπιού. (charoupia.baxevanis.com, τηλ. 2105311616).